Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ καρδιά του πολιτισμού κτυπάστην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου

Η καρδιά του πολιτισμού κτυπάστην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου

36υ Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας & Φοιτητών της ΕΔΟΝ ΣΕΒΗΡΟΣ ΚΟΥΛΑΣ: Είμαστε αυτοί που σιγοτραγουδούμε πως: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη»!

-

Η καρδιά της Κύπρου κτυπά αυτό το τριήμερο στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, όπου εκατοντάδες ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες έστησαν μια μεγάλη Πολιτεία Πολιτισμού, λαϊκής παράδοσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πάλης, διεκδίκησης των δικαιωμάτων των νέων, αντικατοχικού αγώνα, ατιϊμπεριαλιστικής πάλης και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Το φετινό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ συνεχίζει μια παράδοση 73 χρόνων και φέτος πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα: «Με τραγούδι και αγώνα, για την Ειρήνη και το Δίκιο»!

Στο χώρο του φεστιβάλ από την Τετάρτη φιλοξενούνται συναυλίες με καταξιωμένους κύπριους και ελλαδίτες καλλιτέχνες.

Στο χώρο της Λαϊκής Σκηνής αρχικά θα μπορείτε να απολαύσετε χορευτικά από την Ομοσπονδία Φιλιππινέζικων Οργανώσεων στην Κύπρο (FFOC). Θα ακολουθήσει Συναυλία με τους Δημήτρη Σουρουλλά και Γιώργο Δημητρίου

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργεί  Μπουάτ μας στην οποία εμφανίζονται μουσικά σχήματα ενώ γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ.

Επίσης στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργεί Αθλητική Γωνιά, όπου φιλοξενεί διάφορες αθλητικές επιδείξεις, καθώς και η Γωνιά Τεχνών με προβολή έργων τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, χειροποίητα κοσμήματα, μουσικά όργανα, graffiti κ.α.

Ακόμη, στο Φεστιβάλ  λειτουργούν Παιδότοπος, Διεθνούπολη, Θεματικά Κέντρα, Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι, Στέκι Νέων Εργαζομένων, Δικοινοτικό Στέκι, Περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ», Έκθεση Βιβλίου, περίπτερα φιλοξενίας Εθελοντικών Οργανώσεων, Γωνιά Ρομποτικής, Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης με παραδοσιακά επαγγέλματα και εδέσματα από την κυπριακή παράδοση και Παζαράκι.

ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ

ΤΑ ΕΔΟΝΙΤΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ

Το 36ο  ΠΦΝΦ άνοιξε  με ομιλία του ο Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου  της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας ο οποίος με περηφάνεια αναφέρθηκε στις πολύμηνες προετοιμασίες των μελών της ΕΔΟΝ για να στήσουν την μικρή πολιτεία του φεστιβάλ.

 Για ένα ακόμη καλοκαίρι, ανέφερε, το κέντρο της Λευκωσίας, χτυπά στους ρυθμούς του Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Εδώ βρίσκονται, από όλη την Κύπρο, όσοι είναι και όσοι αισθάνονται νέοι. Νέοι στο νου και στη ψυχή. Ο πανέμορφος χώρος της Πύλης Αμμοχώστου γεμίζει ενέργεια, δημιουργικότητα, πάθος για αγώνα και ζωή.

Με τραγούδι και αγώνα στέλνουμε τα δικά μας μηνύματα. Στέλνουμε μηνύματα αντίστασης, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.

Από μέρους των εκατοντάδων στελεχών της ΕΔΟΝ θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που κάθε χρόνο αγκαλιάζετε τα Φεστιβάλ μας. Που κάθε χρόνο κατακλύζετε αυτό τον χώρο και μαζί με εσάς, γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία του Φεστιβαλικού κινήματος στην Κύπρο.

Τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ διαφέρουν για πολλούς και διάφορους λόγους από πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ένα από τα πιο κύρια διαφοροποιητικά στοιχεία, αφορά τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας.

Αφορά την ψυχή και την καρδιά του Φεστιβάλ.

Τους εκατοντάδες εθελοντές του Φεστιβάλ! Νέους και νέες, που με ανιδιοτέλεια, με κόπο και μεράκι, ενώνονται πίσω από ένα στόχο – ένα σκοπό, μέσα από τις γραμμές της ΕΔΟΝ!

Στην πορεία των Φεστιβάλ μας, νοιώθουμε τιμή, γιατί είχαμε και έχουμε συνοδοιπόρους τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ο Σεβήρος Κούλας ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και συνέχισε αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα της οργάνωσης:

Παλεύουμε για την Ειρήνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Για την Κύπρο που συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα, χωρισμένη. Μισό αιώνα από το δίδυμο έγκλημα. Μπορεί κάποιοι να προσπαθούν διακαώς να κάνουν τη νεολαία να ξεχάσει, μπορεί κάποιοι να επιμένουν να μην αφήνουν τη νεολαία να μάθει τι έγινε το 74, αλλά εμείς δεν τους κάνουμε τη χάρη. Θα είμαστε εδώ να τους θυμίζουμε πως τούτος ο τόπος ανήκει στο Λαό του. Αρνητικοί οι συσχετισμοί, μα δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Γιατί είναι η δική μας η γενιά που θα ζήσει τις συνέπειες, είτε της λύσης είτε της διχοτόμησης και εμείς δεν δεχόμαστε τα «ττέλια» να χωρίζουν τη ζωή μας.

Παλεύουμε για την Ειρήνη και για τον κόσμο. Ναι και για τον κόσμο. Γιατί δεν είναι δυνατόν, να σκοτώνουν για μήνες τώρα, γυναίκες και παιδιά στη Παλαιστίνη και εμείς να σιωπούμε. Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ από την πρώτη στιγμή, στάθηκαν απέναντι σε αυτό το έγκλημα. Μόνο ντροπή, μπορούμε να εκφράσουμε για την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη που δεν βρήκε λέξη να πει για τις θηριωδίες του Ισραήλ που βομβαρδίζει σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και διανομές τροφίμων. Ντροπή και στους ιμπεριαλιστές υποκριτές της Ε.Ε. και της Δύσης που με ευχολόγια χαϊδεύουν τον στρατηγικό τους σύμμαχο, που διαφυλάσσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτών και των μονοπωλίων τους.

Παλεύουμε για το δίκαιο. Σε ένα κόσμο άδικο και παράλογο.

Γιατί, σε ένα κόσμου που, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου, την ίδια στιγμή που το 55% ζει με λιγότερα από 850 δολάρια τον μήνα, αναδεικνύεται ο παραλογισμός αυτού του κόσμου. Και η πηγή του παραλογισμού είναι μία.

Είναι το ίδιο το σύστημα και οι αντιθέσεις που κουβαλά!

Αγωνιζόμαστε για τις σημερινές μας ανάγκες για την βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο:  να αλλάξουμε τον κόσμο.

Δίνουμε τη μάχη μέσα στα σχολεία, για ένα πραγματικά ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Που δεν θα ασχολείται με το αν οι μαθητές έχουν μακριά μαλλιά ή όχι, αν κουβαλούν το κινητό μαζί τους ή όχι. Αλλά για το τι μαθαίνουν, πως το μαθαίνουν και σε τι συνθήκες. Φτάνει με τις κοροϊδίες και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης!

Αναπτύσσουμε τον αγώνα μέσα στα Πανεπιστήμια και τους χώρους σπουδών του εξωτερικού. Για ενίσχυση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, για στήρικη των φοιτητών-φοιτητριών μας που είναι και εργαζόμενοι μαζί, για αναγνώριση των πτυχίων των τεχνολογικών προγραμμάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, για την ανάπτυξη των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μας.

Μαζί με το ΑΚΕΛ αναπτύσσουμε συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για όλα όσα αφορούν τους νέους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, για τα επιτόκια των τραπεζών και την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών τους, για το Στεγαστικό ζήτημα και τους νέους γονείς. Για όλα αυτά εδώ και 3 χρόνια έχουν γίνει δεκάδες δράσεις, εκστρατείες, συναντήσεις, διαδηλώσεις και έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Η μπάλα είναι στα πόδια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, εάν θα προχωρήσουν.

Ακούμε κάθε μέρα για τη νεολαία που συμβιβάστηκε. Για τη νεολαία που παραιτήθηκε, για τη νεολαία που αδιαφορεί.

Και ίσως είναι αλήθεια, ότι ένα κομμάτι, νέων ανθρώπων και όχι μόνο, έχει αποτραβηχτεί. Έχει απογοητευτεί, νοιώθοντας το βάρος των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που μας περιβάλλουν όλους μας, να τους τσακίζει. Να τους στέλνει στο περιθώριο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη νεολαία. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν απογοητεύονται, αλλά που πεισμώνουν.

Εκείνοι που λένε όσα μπορεί να ενοχλούν, εκείνοι που μιλούν με αλήθειες.

Εκείνοι που δεν συμβιβάζονται με τις πραγματικότητες και την καθημερινότητα.

Εκείνοι που βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ, και οργώνουν σχολεία, πανεπιστήμια, στέκια νεολαίας, γειτονιές και συνοικίες.

Είναι εκείνοι που δεν φοβούνται αν τους φορέσουν κάποια ταμπέλα, γιατί την έχουν κάνει γαρύφαλλο στο πέτο τους.

Είναι αυτοί που δεν λεν πως ο κόσμος θα αλλάξει, λεν «τον κόσμο θα τον αλλάξουμε!».

Είναι τα περήφανα μέλη της ΕΔΟΝ που φέτος γιορτάζουν 80 χρόνια ζωής και αγώνων της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ. 80 χρόνια τώρα η ΑΟΝ – ΕΔΟΝ, συνεχίζει περήφανα να πορεύεται. Να πρωταγωνιστεί στην ιστορία και να δημιουργεί το μέλλον.

Είμαστε αυτοί που σιγοτραγουδούν πως: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη».

Διαβάστε Επίσης