Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να εκραγεί, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια!

«Ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να εκραγεί, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια!

Θα θυματοποιηθούν πάλι χιλιάδες ανυπεράσπιστοι δανειολήπτες αφού οι κυβερνώντες τους αφήνουν απροστάτευτους!

-

Ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)! Σύμφωνα με έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας που κρατείται σαν «επτασφράγιστο μυστικό», τέλη του 2023 αυτά τα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων στα τέλη του 2023 έφταναν τα €22 δισεκατομμύρια!

Από αυτή την πράξη οι μόνες κερδισμένες είναι οι τράπεζες που μείωσαν στα βιβλία τους τα ΜΕΔ στα €1,9 δισεκατομμύρια με την μόνη διαφορά ότι και τα  €22 εκ. μπορεί να πήγαν σε άλλα χέρια αλλά παραμένουν στην πραγματική οικονομία και είναι μια βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εταιρείες – κοράκια εξαγόρασαν 141.500 δάνεια από τις τράπεζες αξίας €22 δισεκατομμυρίων και πλήρωσαν μόνο €3,3 δισεκατομμύρια!  ‘Οσον αφορά δάνεια που εξασφαλίζονται με εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή υποθήκες αυτά τα «αγόρασαν» στο 15%-20% της αξίας τους ενώ όσα δάνεια εξασφαλίζονται με προσωπικές εγγυήσεις, δηλαδή με εγγυητές, στο 5%-6%. 

Συν τοις άλλοις, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 93% αυτών των δανείων, δηλαδή δάνεια ύψους €20,5 δισεκατομμυρίων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες ενώ παράλληλα το 85% αυτών των δανείων ύψους €22 δισεκατομμυρίων είναι τερματισμένα και είτε οι υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια είτε προχωρούν με εκποιήσεις.

Επίσης καταγράφεται ότι οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είχαν έσοδα €3,3 δισεκατομμύρια εκ των οποίων το €1,6 δισεκατομμύριο αφορά δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ που μεταφέρθηκαν κοντά της τα δάνεια του Συνεργατισμού.

Αυτό  το ποσό των €3,3 δισεκατομμυρίων ποσό ύψους  €1,2 αφορά εισπράξεις από πλειστηριασμούς και ποσό ύψους €1 δισεκατομμυρίου από ανταλλαγή ακινήτων έναντι εξόφλησης δανείων. 

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ

ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ!

΄Ετσι για να θυμηθούμε, μια από αυτές τις εταιρείες – κοράκια τον Αύγουστο του  2021 είχε αναλάβει την διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην μεγαλοτράπεζας   η οποία τα έχει πωλήσει σε άλλο επενδυτικό ταμείο  και σε αυτή την περίπτωση μιλούμε για  δάνεια με υπόλοιπα €2,5 δισεκατομμύρια που εξασφαλίζονται με ακίνητα, των οποίων η μεικτή λογιστική αξία ανέρχεται στο €1,3 δισεκατομμύρια, πωλήθηκαν για €560 εκατομμύρια, με την τράπεζα να έχει εισπράξει προκαταβολικά σε ΜΕΤΡΗΤΑ μόνο €165 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα μέχρι τον… Δεκέμβριο του 2025 ενώ παράλληλα για την απόκτηση τους από τα κοράκια τους δάνεισε η τράπεζα €500 εκατομμύρια!

Τον δε τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους πλειστηριασμούς ενώ παράλληλα οι διαδικτυακές πλατφόρμες  αγοραπωλησίας ακινήτων που δημιούργησαν οι τράπεζες διαθέτουν προς πώληση εκατοντάδες κατοικίες, διαμερίσματα που πέρασαν στα χέρια τους έναντι εξόφλησης χρέους ακόμα και στις εξευτελιστικές τιμές των €20000. 

Και να μην μας πουν ότι δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία γιατί διαφημίζουν κατοικίες και διαμερίσματα σε περιοχές  που δεν είναι…. εξοχικές περιοχές για να τα αποκαλούν «εξοχικές κατοικίες». 

Κάθε  ακίνητο  με φωτογραφίες  είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα των πλειστηριασμών και  γίνεται  από επίδοξους αγοραστές πλειοδοτήσεις.  Αρχικά η τιμή πλειοδότησης  ανέρχεται στο 80% της αξίας του ακινήτου αν δε δεν καρποφορήσει η  πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού  του τότε  σε ένθετο χρόνο  (μεταξύ 30-60 ημερών)  γίνεται δεύτερη πλειοδότηση.

Αν και πάλι δεν καρποφορήσει τότε  γίνεται και τρίτη πλειοδότηση. 

Αυτή η τελευταία πλειοδότηση συμφέρει ακόμα περισσότερο τις τράπεζες γιατί  τελικά θα καταλήγουν σε αυτές η αγορά τους (θα μπορούν να πλειοδοτούν για την αγορά)  στο 30% της αξίας τους ακόμα και πιο κάτω. 

Για όσα ακίνητα προς πλειστηριασμό δεν ενδιαφέρονται  τις τράπεζες προς απόκτηση τους  τότε  ενεργοποιείται η διαδικασία fast track  για αποφυγή επανάληψης άκαρπων πλειστηριασμών. 

Με αυτό τον τρόπο  εκποιούνται γρηγορότερα σε πολύ μειωμένη τιμή.

Ξεπουλιέται η χώρα  μας και μάλιστα με δόσεις σε «άγνωστους» που είναι γνωστοί  αλλά κρύβονται πίσω από  εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων  που οι ίδιοι δημιούργησαν !

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης