Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙνστιτούτο Κύπρου: Ποιος ο αντίκτυπος της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Κλιματική...

Ινστιτούτο Κύπρου: Ποιος ο αντίκτυπος της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Κλιματική Αλλαγή

-

Μια νέα ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής τίθεται σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2023/959 θεσπίζει νέο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών  για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και την ελαφριά βιομηχανία. Η Οδηγία, η οποία αποτελεί ορόσημο στην ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη χρήση ενέργειας και να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, το κόστος και τα οφέλη της πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρουσίασε το Νομοσχέδιο που εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με την ανωτέρω Οδηγία και ανακοίνωσε την έναρξη της σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης. Η αναλυτική μελέτη αντικτύπου του Νομοσχεδίου διενεργήθηκε από τους Θεόδωρο Ζαχαριάδη και Κωνσταντίνο Ταλιώτη του Ινστιτούτου Κύπρου και παρουσιάστηκε επίσης στο κοινό.

Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, η Ανάλυση Αντικτύπου του Ινστιτούτου αποτιμά τις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, δημοσιονομικές και ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της Οδηγίας, εκτιμά την επίδραση στο κόστος ζωής και την εισοδηματική ανισότητα και προσδιορίζει τα παράλληλα οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια και την υγεία.

Το νομοσχέδιο και η Ανάλυση Αντικτύπου είναι διαθέσιμα για διαβούλευση εδώ.

Διαβάστε Επίσης