Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Χλιδή και πολυτέλεια για τους λίγους - Φτώχεια, δυστυχία για...

ΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Χλιδή και πολυτέλεια για τους λίγους – Φτώχεια, δυστυχία για τους πολλούς

Συντονισμένη επίθεση από το μεγάλο κεφάλαιο που απορροφά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τον εθνικό πλούτο

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Μαύρα, κατάμαυρα Χριστούγεννα για όλο και περισσότερους ανθρώπους της Κύπρου που παραμένουν στο σταυρό του μαρτυρίου, εκεί που τους τοποθέτησαν οι πρώην και συνεχίζουν να τους κρατούν οι νέοι κυβερνώντες. Καθημερινά επιβεβαιώνεται η ρήση «Άλλαξε ο Μονολιός και έβαλε τα ρούχα το αλλιώς»! Αντί Νίκος Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ με την κοινοβουλευτική στήριξη ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, τώρα κυβερνά ο υπουργός  Εξωτερικών του Αναστασιάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με συγκυβερνώντα κόμματα το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ και με την κοινοβουλευτική στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, ακριβώς έτσι, όπως τα κόμματα τοποθετήθηκαν την χθες Τετάρτη στον πρώτο Κρατικό Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Εναντίον τάχθηκαν το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι.

Το σκηνικό στην πραγματική ζωή της χώρας δεν άλλαξε! Χλιδή και πολυτέλεια για τους λίγους και φτώχεια, δυστυχία για τους πολλούς – Και οι νέοι στη μαύρη ξενιτειά! Με τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας και με οικονομική πολιτική που δεν προβλέπει έργα ανάπτυξης, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Δεν έχουν άλλη διέξοδο από τη μετανάστευση οι νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, ενώ αυτοί που τελειώνουν τις σπουδές τους δεν επιστρέφουν καν στην Κύπρο!  Γι’ αυτό, ας μην έλθουν αύριο να μας πουν πως… ενδεικτικό της ανάκαμψης της οικονομίας είναι η… αύξηση των Κυπρίων που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Πάνε να δουν τα παιδιά τους στην εξορία, εκεί που τους έριξαν οι κυβερνώντες!

Μια μικρή μερίδα της κοινωνίας ζει μέσα στη χλιδή και την πολυτέλεια, τρώνε με χρυσά κουτάλια και τα λαϊκά στρώματα ζουν στη φτώχεια και τη μιζέρια. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

  • 70 χιλιάδες πολίτες είναι άνεργοι (το 16% του ενεργού εργατικού δυναμικού).

•   30 χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες σ’ αναζήτηση απασχόλησης.

•   230 χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

•   60 χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Ο νέος κατώτατος μισθός των 1000 ευρώ, που καθόρισε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, με την αύξηση μερικών ευρώ το μήνα δεν καλύπτει καν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και παραμένει στα όρια της φτώχειας!

Ένας στους δύο εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ και το ένα τέταρτο των εργαζομένων αμείβεται με μισθό κάτω από 1.100 ευρώ. Έτσι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι περισσότερες και αριθμητικά μεγαλύτερες από αυτές που τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αποτυπώνουν.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην οικονομία χιλιάδες πολίτες ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας! Όπως έδειξε η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, ποσοστό 2,7% του πληθυσμού (24.000 άτομα) διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης το 2022 σε σχέση με 2,6% τον προηγούμενο χρόνο!

  • Όπως επεξηγείται στη συνοδευτική έκθεση, ο δείκτης αυτός παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται, λόγω οικονομικών δυσκολιών, τουλάχιστον 7 είδη από έναν κατάλογο 13 αγαθών, υπηρεσιών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που εξετάζονται στην εν λόγω έρευνα.

Ούτε κατά ένα γράμμα δεν άλλαξε η οικονομική πολιτική της χώρας, έστω κι αν άλλαξαν τα πρόσωπα στο Υπουργικό  Συμβούλιο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι υπουργοί του, εφαρμόζουν τις ίδιες αντεργατικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζαν και οι προκάτοχοι τους και διευρύνουν την κοινωνική ανισότητα, αυξάνεται ο πλούτος στα χέρια των λίγων και μειώνονται όλο και περισσότερο τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Τα κόμματα της Δεξιάς υλοποιούν πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

  • Τις συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ζουν καθημερινά στο πετσί τους οι λαϊκές μάζες. Μισθοί πείνας για όσους έχουν απασχόληση και ακρίβεια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ.

Οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους με τον Κρατικό Προϋπολογισμό απλώς κατέθεσαν και γραπτώς, νομιμοποιώντας με την πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή, τις πολικές τους.

Τα κόμματα της Δεξιάς υλοποιούν πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

  • Τις συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ζουν καθημερινά στο πετσί τους οι λαϊκές μάζες. Μισθοί πείνας για όσους έχουν απασχόληση και ακρίβεια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ.

Οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους με τον Κρατικό Προϋπολογισμό απλώς κατέθεσαν και γραπτώς τις θέσεις τους, νομιμοποιώντας με την πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή, τις πολικές τους.

Αυτά που ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους, καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές στατιστικές που δείχνουν πως οι μισθοί στην Κύπρο είναι αισθητά χαμηλότεροι από εκείνους άλλων Ευρωπαϊκών ενώ η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά!

  • Ούτε οι πρώην, ούτε οι νυν κυβερνώντες χέρι – χέρι με την ακροδεξιά του ΕΛΑΜ, έχουν αναστολές. Αδιαφορούν και ποσώς τους ενδιαφέρει,  εάν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν τα βγάζει πέρα.

Δεν τους καίγεται καρφί! Και συντεταγμένα συνεχίζουν διευκολύνοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν τους εργαζόμενους σκλάβους, με μισθούς που καθιστούν τον βίο αβίωτο. Με εισοδήματα που κατατάσσουν χιλιάδες ανθρώπους στην κατηγορία όσων ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΦΤΩΧΕΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ !

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο υστερούσε από τον μέσο όρο των χωρών – μελών της Ε.Ε. κατά 15 % ενώ την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη των Κυπρίων παρουσιάζει υστέρηση σχεδόν 10%.

Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση όπως τεκμηριωμένα συνάγεται με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, στην οποία βρίσκονται οι νέοι της Κύπρου.

Σχεδόν ένας στους τρεις νέους ηλικίας 16-29 ετών κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό!

  • Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 51 χιλιάδες νέοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 30 χιλιάδες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές υλικές στερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης το γεγονός ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα διαμένουν με τους γονείς τους αφού δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να φτιάξουν τη ζωή τους!

Τεκμηριωμένα, η κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι άνιση. Γι’ αυτό και η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα  της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ!

     Αυτές είναι αντιλήψεις και των πρώην και των νυν κυβερνώντων. Μας οδηγούν στον  περασμένο αιώνα, της φτώχειας, της πείνας, των τοκογλύφων και των φεουδαρχών. Τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών δέχονται ανηλεή επίθεση από τους μεγαλοεργοδότες και η λαϊκή στέγη από τα αρπακτικά των τραπεζών, τα περιβόητα επενδυτικά ταμεία – γύπες.

Οι λαϊκές μάζες, κυρίως οι νέοι και οι εργαζόμενοι είναι καζάνι που βράζει. Το κύμα δυσαρέσκειας διευρύνεται καθημερινά και αγκαλιάζει όλο και περισσότερους πολίτες.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση να δει τις πραγματικότητες και να πάρει μέτρα που να επαναρρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων.

Επαναφέρει ταυτόχρονα θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση, μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο, ενός συμφωνημένου πλαισίου ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

  • Βεβαίως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν περιορίζεται στις νουθεσίες προς την κυβέρνηση. Συγκροτημένα οργανώνει τους εργαζόμενους και διεκδικεί στους τόπους δουλειάς τα δίκαια των εργαζομένων.

Σε θέση μάχης για δυναμικούς αγώνες διεκδίκησης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων βρίσκονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία και στον τουριστικό – ξενοδοχειακό τομέα.

  • Επείγει όσο ποτέ ένας άλλος δρόμος,  της απαλλαγής από τις σημερινές καταστροφικές πολιτικές της  διακυβέρνησης της Δεξιάς! Για να περισωθούν όσα μπορούν και να δημιουργηθούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν πάει άλλο με τη δεξιά και ακροδεξιά στην εξουσία, με τα κόμματα – υπηρέτες της πλουτοκρατίας. Μια και μοναδική είναι η επιλογή για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες: Αντίσταση και οργανωμένη, ταξική, κοινωνική πάλη.

Ολομέτωπη ταξική επίθεση δέχονται οι εργαζόμενοι. Αντεπίθεση, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, είναι η απάντηση και την ίδια ώρα, ούτε λεπτό για χάσιμο, όλοι στη μάχη των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

Μαζί με το κόμμα της Κυπριακής  Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, τη μοναδική πολιτική δύναμης που με συνέπεια στα 100 σχεδόν χρόνια ζωής και πάλης παραμένει πρωτοπόρα πολιτική δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο έτσι θα δοθούν τα πολιτικά μηνύματα για να ελπίζουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για απαλλαγή από τη μάστιγα των κυβερνήσεων με εχθρικές προς τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, πολιτικές.

Διαβάστε Επίσης