Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΕξαντλήθηκαν οι αντοχές και η υπομονή των συνταξιούχων!

Εξαντλήθηκαν οι αντοχές και η υπομονή των συνταξιούχων!

Εξαντλήθηκαν οι αντοχές και η υπομονή των συνταξιούχων! ΕΚΥΣΥ: Τα προβλ

-

 Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και χιλιάδες αιτήσεις, παρόλο ότι έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας από χαμηλοσυνταξιούχους ή  και αιτητές για Ε.Ε.Ε, εντούτοις  δεν έχουν εξεταστεί και δεν έχουν πάρει απάντηση, καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ).

Υπενθυμίζουμε, προστίθεται,  ότι  αρκετές αιτήσεις που υποβλήθηκαν  από το 2022   στα προηγούμενα έντυπα  ακόμη δεν έχουν εξεταστεί!

Επιπλέον, ύστερα από αδικαιολόγητη απόρριψη αιτήσεων, δήθεν  λόγω  εισοδημάτων που υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο, έχουν γίνει ενστάσεις στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  με τις οποίες τονίζεται ότι τα εισοδήματα του νοικοκυριού πλέον είναι μόνο από  τις χαμηλές συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή  έχει υπάρξει ουσιώδης  διαφοροποίηση στο εισόδημα της οικογένειας, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ή χρόνια.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση!

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

ΑΛΥΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ!

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που δεν κατάφερε η Υπηρεσία Δ.Ε. Πρόνοιας  να επιλύσει είναι η έγκαιρη εξέταση αιτήσεων για ηλικιωμένους    που χρειάζονται φροντίδα. Τις υπηρεσίες αυτές είναι υποχρέωση του κράτους να τις παραχωρεί άμεσα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις υπερήλικων με σοβαρά προβλήματα υγείας που ζητούν φροντίδα  και δεν μπορούν να περιμένουν.

Σε ότι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παρόλη την διαφοροποίηση  που έγινε πέρσι  ύστερα από 9 χρόνια διαβημάτων την ΕΚΥΣΥ και έντονων  διαμαρτυριών των χαμηλοσυνταξιούχων, η Οργάνωση επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται  βελτίωση με αύξηση του ορίου της φτώχειας   και να καλύψει και επαναπατρισθέντες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται σύνταξη από το  Τ.Κ.Α .

Ταυτόχρονα πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων άτομα που είναι σε συντάξιμη ηλικία και παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ε.Ε.Ε.  Επιπρόσθετα, η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει ότι  άτομα που εμπίπτουν στη κατηγορία των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων  που τους  αφαιρέθηκε το δικαίωμα από τον Οκτώβριο  του 2022 επειδή δήθεν  έχουν περισσότερες καταθέσεις από τις επιτρεπόμενες, παρόλο ότι έκαναν ένσταση και δεν αποδέχονται το ισχυρισμό της Υπηρεσίας   εντούτοις και πάλι δεν έχουν πάρει  απάντηση.

*Τα γραφεία εξυπηρέτησης  που έχουν  λειτουργήσει  όπως και το τηλεφωνικό κέντρο θεωρούμε ότι βοηθούν μερικώς στη βελτίωση της  απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί ,όμως παρατηρείται  μεγάλη καθυστέρηση για να μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για να τα επισκεφθεί   και αν  η απάντηση  του  τηλεφωνικού κέντρου που θα δώσει  στο παραποιούμενο που ρωτά σε ποιο σημείο βρίσκεται η εξέταση της αίτησης του είναι ότι η αίτηση του εξετάζεται ,τότε δικαιολογημένα δημιουργείται  μεγάλος θυμός, αγανάκτηση  και αντίδραση.

Να αναφέρουμε ότι αυτές τις μέρες υπάρχουν αρκετά παράπονα  από χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι  έκλεισαν τηλεφωνικώς και είχαν  καθορισμένο  ραντεβού για να παραδώσουν αιτήσεις ή ενστάσεις στην ΥΔΕΠ στη Λευκωσία , τους τα εχουν ακυρώσει  και τους προτρέπουν να κλείσουν άλλο ραντεβού το οποίο θα είναι τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές του 2024.

Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει ότι όλα αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την  ακρίβεια που βρίσκεται στα ύψη, έχει απογοητεύσει τους συνταξιούχους οι οποίοι έφτασαν σε σημείο  μεγάλης αγανάκτησης και προβλέπεται πως κάποια στιγμή θα είναι αναπόφευκτη η  δυναμική αντίδρασή  τους λόγω   της κοινωνικής  αναλγησίας όπως την θεωρούν  και πολύ μεγάλης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση.

Η ΕΚΥΣΥ προειδοποιεί,  πως «οι αντοχές των επηρεαζόμενων χαμηλοσυνταξιούχων εξαντλούνται»  και αναμένει  επίσημη  ενημέρωση για το τι θα πράξει το Υφυπουργείο Πρόνοιας το οποίο ανέβαλε από τον Σεπτέμβριο 3 συναντήσεις  που προγραμματίστηκαν  με την Υφυπουργό  χωρίς να καθοριστεί νέα ημερομηνία!

Διαβάστε Επίσης