Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΈνας στους τρεις εργαζόμενους στην Κύπρο με μισθό φτώχειας! Εδώ και τώρα...

Ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Κύπρο με μισθό φτώχειας! Εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού!

Με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό τα εισοδήματα των εργαζομένων εξανεμίζονται!

-

Εξανεμίζονται τα εισοδήματα των εργαζομένων με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και το συνδικαλιστικό κίνημα θέτει επιτακτικά, θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού των εργαζομένων.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ποσοστό 33,4% των εργαζοµένων (ήτοι 150.480 πρόσωπα) έχουν ακαθάριστες απολαβές οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.250 ευρώ το µήνα. Πιο συγκεκριµένα, 9.461 εργαζόµενοι (2,1% του συνόλου) έχουν ακαθάριστες απολαβές οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ το µήνα, ενώ άλλοι 27.032 (6%) έχουν ακαθάριστες απολαβές που κυµαίνονται µεταξύ 750 – 999 ευρώ το µήνα.

Επίσης, 44.604 (9,9%) έχουν ακαθάριστες απολαβές που κυµαίνονται µεταξύ 1.000- 1.249 ευρώ το µήνα, ενώ 69.383 (15,4%) έχουν ακαθάριστες απολαβές που κυµαίνονται µεταξύ 1.000 – 1.249 ευρώ το µήνα.

  • Η Στατιστική Υπηρεσία ότι οι µέσες ακαθάριστες µηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων ανήλθαν στα 2.202 ευρώ.

 Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι µόνο 30,5% έχουν µισθό ο οποίος φτάνει ή ξεπερνά αυτό το επίπεδο. Αντίθετα, το 69,5% των εργαζοµένων (313.125 από τους 450.541) δεν βλέπουν ούτε µε κιάλια τον µέσο όρο.

Στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι  «οι διάµεσες ακαθάριστες µηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων ανήλθαν στα 1,701 ευρώ», δηλαδή 501 ευρώ πιο κάτω. Επισηµαίνεται επίσης ότι «το υψηλότερο ποσοστό υπαλλήλων (15,4%) αντιστοιχεί στην οµάδα υπαλλήλων που λαµβάνουν µεταξύ 1.000 – 1.249 ευρώ το µήνα».

Ωστόσο, το ακόμη πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορά το γεγονός ότι  οι µέσες ακαθάριστες µηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σε ονοµαστικούς όρους αυξήθηκαν κατά 7,1% το 2022 σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, «σε πραγµατικούς όρους (αποπληθωρίζοντας µε το ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή) έχουν µειωθεί κατά 1,2%». Και αυτό μεταφράζεται ως μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 171 ευρώ το μήνα!

Βεβαίως το πλήγμα είναι ακόμη πιο βαρύ για τους χαμηλόμισθους. Όσο πιο χαμηλός είναι ο μισθός τόσο μεγαλώνει ποσοστιαία η συρρίκνωση της πραγματικής αξίας των εισοδημάτων των εργαζομένων.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Σχετικά, η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ: 

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η γενικότερη κατάσταση με τα επιτόκια και την οικονομία οδηγούν στην ανάγκη για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ΠΕΟ, είπε, κατέθεσε ήδη τις θέσεις και αξιολογήσεις της στο θέμα του κατώτατου και είναι προφανές ότι το ύψος του δεν ανταποκρίνεται στο στόχο που να διασφαλίζει αξιοπρέπεια και επάρκεια για τους εργαζόμενους που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι στην πρόταση της ΠΕΟ περιλαμβάνεται και εισήγηση για ωριαίο και εβδομαδιαίο κατώτατο μισθό.

  • Όσον αφορά το θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι έχει συμφωνηθεί να γίνει μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχει ο αναλογιστής, εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των συντεχνιών για να συζητηθούν και οι εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έκριναν μη αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Θα πρέπει, ανέφερε η Γ.Γ. της ΠΕΟ, να διεξαχθεί διάλογος που να οδηγήσει σε ουσιαστική λύση για να προσθέσει ότι η βιωσιμότητα του ΤΚΑ, με βάση την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, εξελίσσεται καλύτερα από ότι είχε προβλεφθεί πριν από 3 χρόνια.

Επίσης, είπε η  Σωτηρούλα Χαραλάμπους, πρέπει να συζητηθεί πως δημιουργείται πραγματικό αποθεματικό  καθώς και ότι το ταμείο έχει έσοδα από τόκους. Όλα αυτά, σημείωσε, δημιουργούν τις δυνατότητες για πιο σωστή και ολοκληρωμένη ρύθμιση για το πέναλτι στο 12%.

Εξάλλου ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και πριν από το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί το νέο διάταγμα του υπουργού Εργασίας ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ετοιμαστούν για τις αλλαγές στο μισθολόγιο.

Επισήμανε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αποτελεί βήμα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και η επόμενη ανανέωση του θα πρέπει να αφορά την επόμενη διετία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οικονομικά δεδομένα ώστε ο κατώτατος να δίνει ανάσες ζωής στους εργαζόμενους.   Πρόσθεσε ότι από πλευράς ΣΕΚ τίθενται δυο προτεραιότητες που αφορούν  στο ύψος του κατώτατου και την ωριαία του απόδοση ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα από κάποιους εργοδότες να διαφοροποιούν το ύψος του μέσα από τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους.

Για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12 % ο κ. Μάτσας είπε ότι προσπάθεια δεν είναι να καταργηθεί το όριο συνταξιοδότησης από το 65Ο  έτος, αλλά να διασφαλιστεί ταυτόχρονα ότι η διάκριση αυτή να μην συνεχίζεται επιβαρυντικά εφ’ όρου ζωής. Θα πρέπει, εξήγησε, να εξεταστεί η επιβολή ενός κόφτη που σε κάποιο στάδιο θα αίρει οριστικά αυτή την επιβάρυνση.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στην ομάδα εργασίας όπου θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια που θα τεκμηριώνουν ότι δεν θα δημιουργείται ανασφάλεια σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Επανέλαβε ότι θα ήταν πιο εύκολο να βρεθεί λύση στο θέμα του πέναλτι εάν αυτό εξεταζόταν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Διαβάστε Επίσης