Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΑντίσταση στη μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων!

Αντίσταση στη μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων!

-

Όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά και η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, θέτει υπεράνω των συμφερόντων των πολιτών την εξυπηρέτηση του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Στην κρατική μηχανή οργιάζουν τα λαμόγια που άφησαν τα πάντα ανεξέλεγκτα και τους εισαγωγείς και τους μεγαλέμπορους να θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών!

Σ’ ένα φαύλο κύκλο έχει εισέλθει η αγορά. Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν ντόμινο ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές των πλατιάς κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών με τους εργαζόμενους να διαπιστώνουν πως μειώνεται μήνα με το μήνα η αγοραστική δύναμη των μισθών τους που παραμένουν καθηλωμένοι! Η κατάσταση για τα νοικοκυριά γίνεται ακόμη πιο δραματική με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, γεγονός που στέλνει όλο και περισσότερα οικιστικά δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και στα νύχια των επενδυτικών εταιρειών – γνωστών ως μαύρα κοράκια που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια και ξεσπιτώνουν τον κόσμο!

  • Η αντιλαϊκή ενέργεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ στις αρχές του Καλοκαιριού να τερματίσει τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, αποτέλεσε τη χαριστική βολή κατά των λαϊκών νοικοκυριών τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ράλι τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τις υπηρεσίες.

Η εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία είναι πως το κράτος είναι ένα ακυβέρνητο καράβι αφού η κυβέρνηση δεν υπάρχει πουθενά για να προστατεύσει τους πολίτες. Προφανώς κρύβεται και αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται σε βάρος των καταναλωτών και υπέρ των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το νέο κύμα ακρίβειας επεκτάθηκε σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών:

  • Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά 10,4%, αλκοολούχα ποτά και καπνός 4%, ένδυση και υπόδηση 3,6%, επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού 3,6%, υγεία 1,6%, αναψυχή και πολιτισμός 2,2%, εκπαίδευση 1,8%, εστιατόρια και ξενοδοχεία 5,6%, άλλα αγαθά και υπηρεσίες 4,3%.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Κύπρος καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα. Ο  Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,5%.

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ…

Δεν έφταναν όλα αυτά είχαμε και την απάτη με τη συνέργεια των κρατικών υπηρεσιών. Όπως κατάγγειλε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών,  λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ οι έμποροι αύξησαν τις τιμές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας,  Εμπορίου και Βιομηχανίας να κάνουν πλάτες στους εμποροβιομήχανους.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών (ΚΣΚ), Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι ήταν τεχνητές αυτές οι αυξήσεις οι οποίες, όπως είπε, δεν θα επιβάλλονταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά μεταγενέστερα από τους προμηθευτές και έμπορους, αλλά με την κοινοποίηση της πρόθεσης της Κυβέρνησης για μηδενισμό του ΦΠΑ «έτρεξαν να αυξήσουν τις τιμές τους» ώστε να μην κατηγορηθούν ότι τις αύξησαν μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, οι τιμές Μαΐου της έρευνας του Συνδέσμου, συμπίπτουν με της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, καθώς όπως είπε, η Υπηρεσία ανέφερε ότι το 75% των προϊόντων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και δεν αυξήθηκαν τιμές, ενώ ο Σύνδεσμος είπε ότι το 27% αυξήθηκε, «που σημαίνει το 73% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα».

«Η διαφορά όμως είναι ότι η Υπηρεσία σύγκρινε με τιμές του Μαΐου που ήδη είχαν αυξηθεί οι τιμές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, όταν γίνεται σύγκριση σε αυξημένες τιμές είναι πιο λίγο το ποσοστό σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι ο ΚΣΚ θεώρησε, ότι, «για να είναι πληρέστερη η ενημέρωση του καταναλωτή και αντικειμενική θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση των τιμών του Απριλίου που ήταν σε ανύποπτο χρόνο».

  • Εκείνο που προκαλεί ακόμη περισσότερο είναι η αναλγησία των ανθρώπων του Προέδρου με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό να αρνείται πεισματικά να εγκρίνει μέτρα κατά της ακρίβειας.

Περιορίζεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού όπως είναι ο καθορισμός ανώτατης τιμής πώλησης του νερού που αφορά όμως μόνο τις κλειστές αγορές, εκεί όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν προσφέρει στους καταναλωτές! Το ίδιο και με τα 7 μόλις καταναλωτικά αγαθά με μηδενικό συντελεστή.

Κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσθεσε ακόμη δυο είδη, τον καφέ και τη ζάχαρη, πλην όμως δεν κατάφερε να «ζαχαρώσει» το χάπι των καταναλωτών…

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Μάκης Κεραυνός επικαλέστηκε τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και του Μηχανισμού Σταθερότητας σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα και ότι μόνο στοχευμένα προς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού πρέπει να ανακοινώνονται.

  • Η κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί το θέμα της ακρίβειας και το γεγονός ότι συνεχώς προτείνει μέτρα δείχνει ότι την απασχολεί το θέμα ενώ σκέφτεται πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων για να υπενθυμίσει ότι… «η Κύπρος πρέπει να αποπληρώσει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε επί Τρόϊκας»!

Βεβαίως δεν ρίχνει κεραυνούς ο κ. Μάκης όταν ξεσαλώνουν στο Προεδρικό και κάνουν τρικούβερτα γλέντια σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών με την αναπληρώτρια κυβερνητικό εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου να χρεώνει υπερωρίες το κράτος για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε κηδείες, μνημόσυνα, συγγραφή ομιλιών υπουργών και τη συμμετοχή της σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανάλογες διευθετήσεις έγιναν και για την ιδιαιτέρα γραμματέα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και για την ιδιαιτέρα της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία πήγε στο Προεδρικό με απόσπαση από το ΡΙΚ, αλλά και πάλι το υπουργείο Οικονομικών δεν επικαλέστηκε το… χρέος προς την  Τρόϊκα, ούτε ασφαλώς το θυμάται όταν το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει πακτωλούς για ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών στα πλαίσια τάχατες της… επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Μέτωπο κατά της ακρίβειας

Το κύμα ακρίβειας έθεσε σε κινητοποίηση και το συνδικαλιστικό κίνημα που βλέπει την αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων να μειώνεται συνεχώς. Με πρωτοβουλία της ΠΕΟ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΟΕ, ΣΕΚ,ΔΕΟΚ με τη συμμετοχή του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους ζωής.

Σε ανακοίνωση τους οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι αποτελεσματικά και δεν αντιμετωπίζουν την ακρίβεια με ουσιαστικό τρόπο που να προστατεύουν τους καταναλωτές.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε όπως προσκληθεί νέα διευρυμένη συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 3.00 μ.μ. στα γραφεία της ΣΕΚ με την συμμετοχή άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και κοινωνικών οργανώσεων με στόχο την ετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα βασίζονται στους εξής άξονες προτεραιότητας:

  1. Στην μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
  2. Στην μείωση των τιμών των καυσίμων.
  3. Στην μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών (τρόφιμα- ποτά).
  4. Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.
  5. Τον αποτελεσματικό έλεγχο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προώθηση της διαφάνειας.
  6. Την προστασία της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων από την έντονη πληθωριστική πίεση και την σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων.

Ως πρώτο βήμα οι οργανώσεις οι οποίες θα αναπτύξουν κοινή δράση για αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής με αίτημα την άμεση λήψη ολοκληρωμένων μέτρων πολιτικής για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρχει θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Διαβάστε Επίσης