Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΘύελλα αντιδράσεων για το τζαμί στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

Θύελλα αντιδράσεων για το τζαμί στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

-

Η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα» γράφει ότι με την οικονομική στήριξη και της Τουρκίας άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους κοντά στο κατεχόμενο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της «αντιπολίτευσης».

Η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs (26.07.23, bugunkibris.com) γράφει ότι με μια αμφισβητήσιμη απόφαση μετατράπηκαν σε μικρό τζαμί δύο δωμάτια που κτίστηκαν για τους πλανοδιοπώλες κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά έμειναν άδεια επειδή αυτοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν εκεί.

Ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι το μικρό τζαμί ήταν απαίτηση των «πολιτών».

«Το μέρος εκείνο, ανέφερε, είναι ένα κτήριο που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, δεν είναι στη δομή της εκκλησίας. Το ΕΒΚΑΦ έδωσε έγκριση. Θα το χρησιμοποιεί η μουσουλμανική κοινότητα που επισκέπτεται την περιοχή. Κοιτάξτε σήμερα το Ισραήλ, εκκλησίες και τζαμιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, δεν καταλαβαίνω γιατί νιώθει κανείς ντροπή γι’ αυτό. Το μέρος εκείνο δεν είναι τζαμί. Είναι ένα δωμάτιο. Ούτε προσευχή θα γίνεται, ούτε λειτουργία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ είπε τα εξής:

«Κάναμε τα δωμάτια. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε εκεί τους πωλητές με επιθυμία και της εκκλησίας. Μπήκαν στη μέση οι πολιτικοί και κάπως δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους εκεί. Το δώσαμε όταν το ζήτησε ο δήμος, αλλιώς τι δουλειά έχω εγώ να πάω να ανοίξω μικρό τζαμί στην άκρη της Καρπασίας. Επιπλέον, συναντιέμαι συνεχώς με αξιωματούχους της εκκλησίας και δεν μου έκαναν κάποιο παράπονο». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε:

«Αυτό που μας ενοχλεί είναι να το κάνουν σε ένα κοντινό μέρος, φυσικά δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Σε εμάς, η διοίκηση της εκκλησίας ανήκει στον ιερέα. Έχει κλειδί, την ανοίγει και την κλείνει την ώρα που θέλει, μένει εκεί. Όμως, το Χαλά Σουλτάν υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στον νότο. Κάποιος έρχεται και το ανοίγει κάθε πρωί στις 9, όπως ένα κρατικό τμήμα, και το κλείνει στις 5. Η διοίκησή του δεν είναι σε εμάς. Πηγαινοερχόμαστε σαν φιλοξενούμενοι. Δίπλα στο τζαμί υπάρχουν δωμάτια και δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούμε. Η πραγματική ελευθερία είναι εδώ σε εμάς».

 

ΕΡΧΙΟΥΡΜΑΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΔΡΕΑ

Όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει χώρος προσευχής στον Απόστολο Ανδρέα, σχολιάζει την ίδια ώρα σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ερχιουυρμάν προσθέτει ότι η πολιτιστική κληρονομιά σε αυτό το νησί ανήκει σε όλους μας. Διερωτάται αν υπάρχει πρόβλημα με τους τόπους λατρείας τους στο «νότο». Πείτε το αν υπάρχει κι ας προστατεύσουμε μαζί την πολιτιστική κληρονομιά εκεί, δηλώνει. «Μάθετε λίγη διπλωματία».

“Να βρίσκεστε στη σωστή βάση και δείξτε ότι διεκδικούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού”, αναφέρει ο κ. Ερχιουρμάν.

«Δεν έχετε δικαίωμα να θέτετέ υπό αμφισβήτηση την ευαισθησία του τ/κ λαού στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς με τέτοιες περίεργες πρωτοβουλίες που παίζουν με την έενταση», καταλήγει.

 

ΝΤΕΡΙΑ: «ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ

ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ;»

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε και από τη «βουλεύτρια» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά, η οποία ανέφερε ότι «η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει τζαμί στο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για πολιτική πρόκληση».

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντέρια γράφει:

«Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μια από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως ακριβώς και το τζαμί Χαλά Σουλτάν στο νότο. Η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ‘τζαμί’ σε αυτό το μοναστήρι είναι ξεκάθαρα μια νοοτροπία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για μια πολιτική πρόκληση. Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν;

Καταβάλλεται προσπάθεια να εξομαλυνθεί αυτό το αίσχος με μια νέα θρησκευτική κακοποίηση κάθε μέρα. Κάποιοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών στο όνομα ενός θρησκευτικού μαθήματος και υπογράφει πρωτόκολλο με τον ξεδιάντροπο Αχμέτ Ουνσέλ [Σημείωση μεταφραστή: «Επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»].

Δεν διστάζουν να παραβιάσουν τον νόμο. Αντί να πουν ‘μάθετε τα όριά σας’ στους φανατικούς που μιλούν από το εξωτερικό και λένε ‘η τυραννία της κοσμικότητας στην ΤΔΒΚ πρέπει να τελειώσει πλέον’, προσπαθούν να επωφεληθούν από τη θρησκευτική εκμετάλλευση. Θεωρούν παραγκούπολη την άλλη πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθούν να προκαλέσουν τους Ελληνοκύπριους χτίζοντας τζαμί. Συγχωρέστε με, ούτε η κοσμική και δημοκρατική δομή, ούτε η πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας είναι παιχνίδι σας. Να ξέρετε τα όριά σας! Η κοινωνία ψυχορραγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και δική σας έγνοια είναι το πώς θα δημιουργήσετε νέες πολιτικές κρίσεις!»

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για τα δημοσιεύματα στα Τ/κ ΜΜΕ σχετικά με την ανέγερση τεμένους σε χώρους πλησίον του Μοναστηριού του Απόστολο Ανδρέα, στο Ριζοκάρπασο, τοποθετήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε και τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο και βρίσκονται υπό διερεύνηση όλες οι πληροφορίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές».

Την ίδια στιγμή τόνισε πως «τέτοια ζητήματα που άπτονται του θρησκευτικού σεβασμού και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή και με αμοιβαίο σεβασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως θα θεωρείτο αδιανόητο από πλευράς μας η λειτουργία χριστιανικού λατρευτικού χώρου, αντίστοιχα, στο Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το ίδιο αναμένουμε και από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

 

ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ  ΤΟ ΑΚΕΛ

 

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταδικάζει τις δρομολογούμενες ενέργειες αλλοίωσης του θρησκευτικού χαρακτήρα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα από τις κατοχικές αρχές. Η δημιουργία χώρου μουσουλμανικής προσευχής στον περιβάλλοντα της Μονής χώρο δεν συνάδει με τον ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της Μονής και συνιστά μια απαράδεκτη επέμβαση, αναφέρει το ΑΚΕΛ και προσθέτει:

Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα έχει τεράστια σπουδαιότητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον χριστιανικό κόσμο ενώ αποτελεί πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ευρώπης.

Ήδη οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ έχουν καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τις ενέργειες της για να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα την αλλοίωση του χαρακτήρα της Μονής και του περιβάλλοντος χώρου.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις αντιδράσεις των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενάντια σε αυτή την προκλητική ενέργεια των κατοχικών αρχών.

EΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ:

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ 

 Δεν πρόκειται περί ανέγερσης τζαμιού δίπλα από τον Απόστολο Αντρέα, όπως δημοσιοποιήθηκε, αλλά περί πρόθεσης εκ μέρους των Τούρκων, μετατροπής δύο αιθουσών που κατασκευάστηκαν για τους «πραματευτάδες» σε χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους, δήλωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος.

«Το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, έχει το χαρακτήρα τον εκκλησιαστικό, το μοναστικό, τον προσκυνηματικό, δεν είναι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και Τ/Κ, ξένους και άλλους οι οποίοι επισκέπτονται το μοναστήρι και κάνουν τάματα Ανάλογο χαρακτήρα έχει και το τέμενος Χαλά Σουλτάν στο Ττεκκέ, το οποίο επισκέπτεται κόσμος για τζαμί, προσκύνημα για τους μουσουλμάνους. Δεν είναι ορθό να αλλοιωθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο» ανέφερε ο Επίσκοπος Καρπασίας.

Τα μνημεία πρέπει να μας ενώνουν είπε εμφαντικά και όχι να δημιουργούνται εντάσεις ή παρεξηγήσεις και προβλήματα. Να υπάρχει ο σεβασμός είπε και από τις δύο πλευρές.

Απηύθυνε έκκληση, να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Τ/Κ ιθύνοντες και να το συζητήσουν από κοινού, χωρίς να επιτρέψουν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα που θα βλάψουν την ειρηνική συνύπαρξη στον τόπο μας. 

 

Διαβάστε Επίσης