Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΟΝ: Οι νέοι της Αριστεράς ανοίγουν το δρόμο στην ελπίδα. Ξεπέρασε...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΟΝ: Οι νέοι της Αριστεράς ανοίγουν το δρόμο στην ελπίδα. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ

-

Να προσφέρουν ποιοτικό θέαμα και συνάμα να γαλουχούν τους νέους και να τους στρατεύουν στον αγώνα τον  καλό, κόντρα στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης, της σήψης και της διαφθοράς και να δημιουργούν την ελπίδα για ένα άλλο κόσμο, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του  σοσιαλισμού.

Για τρεις μέρες η Τάφρος στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία χορεύει στους ρυθμούς του 35ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.

Κυρίαρχο είναι το αίσθημα της περηφάνια για τους εκατοντάδες εθελοντές που στήνουν και λειτουργούν άψογα μια ολόκληρη πολιτεία. Οι διαφορετικές σκηνές, οι θεματικές, η διεθνούπολη, το δικοινοτικό στέκι, η λαϊκή παράδοση και τόσα άλλα.

Το βήμα σε δεκάδες νέους ανθρώπους να κάνουν την δική τους πολιτιστική παρέμβαση, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όλα αυτά που κάνουν το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ να είναι μοναδικό αντίδοτο στην υποκουλτούρα.

Το συναπάντημα με συντρόφους και φίλους, οι συζητήσεις, το σουβλάκι με παγωμένη μπύρα και πόπαστο οι λουκουμάδες.

Παρά τις αντιξοότητες, η πέραν των προσδοκιών ανταπόκριση, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ελπίδα.

Το άνοιγμα του φεστιβάλ έγινε από τον Γ.Γ. του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ Σεβήρο Κούλα.

 

Η μικρή πολιτεία της ΕΔΟΝ, ανέφερε, είναι ξανά εδώ, συνεχίζοντας ένα ταξίδι 72 ολόκληρων χρόνων. Για ακόμα ένα καλοκαίρι, στην καρδιά της Λευκωσίας, αυτός ο χώρος σφύζει από ζωή και δημιουργικότητα. Σ’ ένα Φεστιβάλ γεμάτο μηνύματα. Μηνύματα αντίστασης, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας.  

Το 35ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος με σύνθημα:

«ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ! Στους αγώνες του σήμερα – Για τον κόσμο του αύριο».

Μπροστά κι όλο μπροστά.

Αυτή είναι η δική μας στάση ζωής.

Με αγώνες κερδίζουμε το σήμερα, με αγώνες διεκδικούμε το δικό μας μέλλον. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα στη νέα γενιά της Κύπρου. 

Αγωνιζόμαστε για τις σημερινές μας ανάγκες για την βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο:  να αλλάξουμε τον κόσμο. 

Με πίστη στη δύναμη της νεολαίας και στους αγώνες της, επιμένουμε ότι αυτός ο κόσμος, όχι απλά μπορεί – αλλά πρέπει να αλλάξει. Και αυτό δεν είναι, απλά σωστό – ούτε απλά δίκαιο. Είναι αναγκαίο και λογικό! 

Γιατί, σε ένα κόσμου που, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου, την ίδια στιγμή που το 55% ζει με λιγότερα από 850 δολάρια τον μήνα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Είναι αυτό λογικό;! 

Όταν η επιστήμη έχει καταφέρει ο άνθρωπος να στέλνει στο διάστημα τηλεσκόπιο 6 τόνων, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, την ίδια στιγμή που 1 στους 9 ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται, προκύπτει το ερώτημα: Είναι αυτό λογικό;! 

Και επειδή καταλήγουμε προφανώς πως η απάντηση είναι όχι, πρέπει να εντοπίσουμε ποια είναι η πηγή του παραλογισμού.

Και είναι αυτό το ίδιο το σύστημα, και οι αντιθέσεις που κουβαλά! 

Σε ένα κόσμο που φλέγεται, σε ένα κόσμο που βυθίζει τις κοινωνίες στην ανέχεια, σ’ ένα κόσμο που έγινε «κανονικότητα» οι θάλασσες να ξεβράζουν ψυχές, θέλει θάρρος και πείσμα, να μη λυγίσεις. 

Να μην απογοητευτείς, να μην τα παρατήσεις.  

Η δική μας απάντηση λοιπόν είναι ο  αγώνας για τον κόσμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο αγώνας για τον κόσμο του σοσιαλισμού, ήταν και παραμένει, αναγκαίος. 

Για εμάς, ως ΕΔΟΝ, η παραίτηση δεν θα είναι ΠΟΤΕ επιλογή. 

  • Τώρα είναι η στιγμή, για πιο μαζικό και πιο μαχητικό αγώνα, για όσα αξίζουμε και δικαιούμαστε. 

Καλούμε την κάθε νέα και τον κάθε νέο να έρθει μαζί μας για το σχολείο που μας αξίζει! Να οργανωθεί στον αγώνα για ένα διαφορετικό σχολείο. 

Μόλις πριν μερικές μέρες, στην ολομέλεια της βουλής πέρασε ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, καταργώντας το αντιπαιδαγωγικό έγκλημα των εξετάσεων τετραμήνου.

Το μαθητικό κίνημα νίκησε! Οι αγώνες του, στους οποίους πρωταγωνίστησε η ΕΔΟΝ, δικαιώθηκαν! 

Υπάρχει λοιπόν απάντηση! Υπάρχει διέξοδος! 

Η μπάλα τώρα είναι στα χέρια της νέας κυβέρνησης 

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, να έρθουν μαζί μας στην Προοδευτική Κ.Φ. για ποιοτική και πραγματικά δωρεάν παιδεία, προσβάσιμη σε όλους. Να δυναμώσουμε την φωνή που διεκδικεί λύση στο πρόβλημα των ενοικίων, στην αναγνώριση των πτυχίων των τεχνολογικών προγραμμάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, στην ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και πολλά άλλα. 

Δίνουμε το χέρι στους νέους εργαζόμενους και στους νέους γονείς, που μέχρι να βγει ο μήνας, βγαίνει η ψυχή τους. Με την ακρίβεια να κατατρώει τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι. Με τα εργασιακά δικαιώματα να περιορίζονται. 

Με το στεγαστικό πρόβλημα να είναι πλέον για όλους μας, ένα κακόγουστο αστείο!

Μαζί με το ΑΚΕΛ η ΕΔΟΝ όργωσε την Κύπρο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την στεγαστική πολιτική, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική. 

Η μπάλα τώρα είναι στα χέρια της νέας κυβέρνησης. 

Αν ανοίξουν αυτιά και μυαλά και ακούσουν την κοινωνία, αν ακούσουν τους εργαζόμενους, αν ακούσουν τους νέους, τότε και εμείς θα στηρίξουμε τις πολιτικές εκείνες που θα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Εάν η πρόθεση τους είναι να πορευτούν με τη λογική που κινήθηκαν στο ζήτημα του τερματισμού των μέτρων για τα καύσιμα και το ρεύμα, θα μας βρουν απέναντι.  

Αυταπάτες, για το πολιτικό πρόσημο της νέας κυβέρνησης δεν έχουμε. Ήδη κάποια πρώτα δείγματα γραφής έδειξαν, ότι είναι η συνέχεια, μια κακή απομίμηση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. 

Εμείς ωστόσο αναμένουμε να δούμε και να κρίνουμε στην πράξη, κρίνοντας πολιτικά τις πολιτικές τους. 

Εμείς, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις πολιτικές εκείνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών, των νέων, των αδύνατων. 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης