Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Ιερές» μπίζνες! Καταστρέψουν αρχαιότητες για να κτίσουν ξενοδοχεία!

«Ιερές» μπίζνες! Καταστρέψουν αρχαιότητες για να κτίσουν ξενοδοχεία!

-

 Πάνω στους αρχαίους ναούς του Απόλλωνα Ηλίου έκτιζαν εκκλησάκια του προφήτη Ηλία. Ήδη από τον 6ο  μ.Χ. αιώνα ο Παρθενώνας βεβηλώνεται, ή αν θέλετε, μετατρέπεται σε χριστιανική εκκλησία της Παρθένου Μαρίας.

Σήμερα οι παπάδες σκέφτονται κάπως διαφορετικά. Εκκλησίες, έχουν αρκετές και μπορεί να κτίσουν κι’ άλλες όπου θέλουν. Μέσα στις πόλεις, μέσα σε σχολεία, μέσα σε στρατόπεδα, στις παραλίες, στα δάση, παντού.

Εξ άλλου δεν έμεινε όρθιος κανένας αρχαίος ναός, πλην του Παρθενώνα για να τον κατεδαφίσουν και να κτίσουν δικές τους εκκλησίες. Τα ξενοδοχεία όμως πρέπει να κτιστούν κοντά σε τουριστικές περιοχές. Έτσι τα νέα ξενοδοχεία που θα φέρουν λεφτά (θεόν ή μαμμωνά) κτίζονται πάνω σε αρχαία ανάκτορα και υδραγωγείο της ελληνιστικής περιόδου.

Που ξέρετε, κατά την συνήθειαν της χριστιανικής ιεραρχίας να δίνει παρόμοια ονόματα με αυτά που καταστρέφει, μπορεί το ξενοδοχείο να φέρει το όνομα «Το Ελληνικόν» ή «Το Υδραγωγείον»!

ΟΠΟΚ: ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 

Σε νέα παρέμβαση της για το θέμα η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) τονίζει:

Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, όπου ορθά οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν σε όλα τα διεθνή φόρουμ τη σύληση και καταστροφή και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις κατοχικές αρχές, η επίσημη πολιτεία καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους στο βωμό του χρήματος και του κέρδους. Η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας για έκδοση στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου άδειας ανέγερσης πολυώροφου ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ένα έγκλημα σε βάρος της αρχαιολογικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είχε μεθοδεύσει από το 2017 η προηγούμενη διακυβέρνηση (Ν. Αναστασιάδη), όταν είχε αφαιρέσει από τον κατάλογο Αρχαίων Μνημείων Β΄ το συγκεκριμένο τεμάχιο, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και ολοκληρώνεται από την παρούσα διακυβέρνηση με τη σχετική απόφαση.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της, σε πρόσφατη συνεδρία της Συντονιστικής της Επιτροπής (16/06/2023), αφού μελέτησε τα υπάρχοντα δεδομένα, κατέληξε να στηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και άλλων οργανωμένων φορέων της Πάφου, που αντιτίθενται στην έκδοση της σχετικής άδειας και να υποστηρίξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου να προχωρήσει σε ιεραρχική προσφυγή κατά της πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση της ξενοδοχιακής μονάδας από την Αρχιεπισκοπή.

  • Ταυτόχρονα εμμένει στη θέση ότι οι ανασκαφές στο χώρο θα πρέπει να συνεχίσουν χωρίς τα όποια εμπόδια, ώστε να δυνηθεί η πλήρη αποκάλυψη της σπουδαίας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας αυτών των Ελληνιστικών ευρημάτων, που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Η ΟΠΟΚ καλεί την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη να ευαισθητοποιηθούν και να ακυρώσουν την πολεοδομική άδεια, που παραχωρήθηκε και να επαναφέρουν το συγκεκριμένο τεμάχιο στον κατάλογο Αρχαίων Μνημείων Β, προστατεύοντας από τη μια την αρχαιολογική πολιτιστική μας κληρονομιά και από την άλλη αποστέλλοντας σαφέστατα μηνύματα ότι οι αδιαφανείς διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και η προνομιακή μεταχείριση υπέρ των όποιων οικονομικών συμφερόντων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές.

 

 

Διαβάστε Επίσης