Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΣτα όρια τους οι πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα και οι...

Στα όρια τους οι πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα και οι κυβερνώντες τους γυρίζουν την πλάτη!

-

Οι δανειολήπτες δέχονται το ένα μετά το άλλο τα χαστούκια. Τα κόμματα της Δεξιάς αφού έδωσαν νομοθετικά όπλα στους τραπεζίτες για να ξεσπιτώνουν τους πολίτες μετά τη κατακραυγή δηλώνουν ότι θα αλλάξουν το νόμο για να μπορούν οι δανειζόμενοι να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, πλην όμως οι ευνοϊκές πρόνοιες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν και το «δικαίωμα» προσφυγής στη δικαιοσύνη είναι τελικά δώρο – άδωρο.

  • Έτσι οι τράπεζες ξεπουλούν στα επενδυτικά ταμεία – κοράκια τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια και στη συνέχεια παίρνουν το δρόμο του πλειστηριασμού ξεσπιτώνοντας τον φτωχόκοσμο, τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, τους μικρομεσαίους και τους αυτοτελώς εργαζόμενους.

H ανεργία κυρίως ανάμεσα στους νέους αυξάνεται συνεχώς σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Με όλα αυτά έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κοκτέϊλ έτοιμο να εκραγεί! Οι πολίτες δυσφορούν. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να στήσουν τα δικά τους νοικοκυριά και δεν τα βγάζουν πέρα. Σε πολιτικό επίπεδο το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς που κυβέρνησε για μια συνεχόμενη δεκαετία δεν έχει κανένα λόγο να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά αφού όλα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως τα έστρωσε εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και πλήττοντας τα λαϊκά στρώματα.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Χριστοδουλίδη,  ανεξάρτητα από το τι δήλωναν προεκλογικά, δείχνουν να μην έχουν  καμιά διάθεση να ενοχλήσουν τους τραπεζίτες. Εξάλλου είναι και με τις ψήφους των κομμάτων αυτών (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) που ο ΔΗΣΥ επέβαλλε τις βολικές για την πλουτοκρατία νομοθεσίες.

  • Μοναδική δύναμη συνέπειας και αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων, νυν και τέως, οι οποίοι συμφωνούσαν και συμφωνούν στις οικονομικές πολιτικές, είναι το ΑΚΕΛ, το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ και οι υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος που καταθέτουν προτάσεις και υπερασπίζονται μαχητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μη προνομιούχων πολιτών.

ΚΑΙ Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ….

Οι οικονομικές συνθήκες στο νησί επιδεινώνονται συνεχώς. Μπορεί η Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών παραμένουν σταθεροποιημένες στα ύψη! Ισχύει η απόλυτα ρήση «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι αιμορραγούν»!

Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, καταγράφεται ότι το πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασε τα €239,3 εκατομμύρια, πράγμα που αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων του κράτους από φόρους λόγω της ακρίβειας και από τους φόρους στον ηλεκτρισμό και αυξανόμενο ΦΠΑ, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα και γονατίζουν!

Μόνο στην κατηγορία του ηλεκτρισμού η αύξηση τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ήταν αυξημένη κατά 34,4%!

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία μεγάλη αύξηση παρουσίασε το  2022 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων. 

Με ρυθμό 9% αύξησης της ανεργίας  επιβεβαιώνεται  ότι πόρρω απέχει η πραγματικότητα  από το παραμύθι που μας πλασάρουν οι απερχόμενοι κυβερνώντες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Κύπρος κατατάσσεται στην 4η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. με ακόμη χειρότερες επιδόσεις στους νέους (15 – 29 χρόνων),  όπου η ανεργία κτυπά κόκκινο. Άγγιξε σχεδόν το 9% και σε πραγματικούς αριθμούς 25 χιλιάδες είναι χωρίς εργασία!

Επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω του ότι στις λίστες του Υπουργείου Εργασίας δεν περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνεργοι αυτοεργοδοτούμενοι και άτομα με μερική απασχόληση.

Παράλληλα πρόσφατη   έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφει ότι  δύο στους τρεις ανέργους στην χώρα μας δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους και εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων και των υποαπασχολούμενων φτάνει τα 58000 πρόσωπα.

 

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τα δανειστικά επιτόκια αυξάνονται συνεχώς με αντίστοιχη αύξηση και στις δόσεις των δανειοληπτών, πράγμα που πλήττει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε πραγματικό αδιέξοδο οδηγούνται κυρίως τα νεαρά ζευγάρια με τις παράλληλες τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών ενώ τη χαριστική βολή σε όσους ονειρεύονται να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι ή διαμέρισμα έδωσε η υπαναχώρηση της κυβέρνησης για μειωμένο στο 5%  στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομιών, ζήτησε αυτό να ισχύει μόνο για κατοικίες με εμβαδόν 110 τ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες ζευγάρια θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα, αφού θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 19%!

Σε προηγούμενη συνεδρία ανακοινώθηκε ότι είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων, η οποία είχε την έγκριση της Κομισιόν, στη βάση της ακόλουθης φόρμουλας: Να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% όσοι αγοράζουν ή ανεγείρουν πρώτη κατοικία με εμβαδόν μέχρι 190 τ.μ., υπό την προϋπόθεση ότι η αξία της δεν ξεπερνά τις 350 χιλ. ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι στις περιπτώσεις στις οποίες η οικία έχει εμβαδόν μέχρι 190 τ.μ. αλλά η αξία της είναι μέχρι 475 χιλ. ευρώ, να χρεώνονται οι πρώτες 350 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ 5% και οι υπόλοιπες με ΦΠΑ 19%.

Ωστόσο σε συνεδρία της ίδιας επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ανακάλεσε τα όσα η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει. Ανέφερε μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε να μπει κατώφλι στα 110 τ.μ., ανατρέποντας ουσιαστικά όλες τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα!

Το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, με παρέμβαση του θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της υποδεικνύοντας ότι το θέμα των δικαιούχων του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία  αφορά χιλιάδες οικογένειες.

Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε μετά τη συνεδρία ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να φαντάζει άπιαστο όνειρο η απόκτηση στέγης για χιλιάδες νοικοκυριά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Υπενθύμισε ακόμη την πρόταση η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ από το 2019 και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι η λύση η οποία θα προωθηθεί πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να είναι πειστική προς την ΕΕ, ώστε να μην μπούμε ως χώρα σε περιπέτειες.

  • Όσο για την περιβόητη συζήτηση για στοιχειώδη προστασία των δανειοληπτών; Είναι ένα ξαναζεσταμένο, άνοστο και άγευστο φαγητό!

Τι προστασία δηλαδή… απλά δικαίωμα προσφυγής στην δικαιοσύνη με όρους και προϋποθέσεις!  Είναι όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Νόμοι και διαδικασίες. Και να καταφύγει ο φτωχόκοσμος στη δικαιοσύνη πως θα τα βάλει με τους καρχαρίες των τραπεζών; Που θα βρει τα λεφτά για μελέτες και κόντρα μελέτες από εμπειρογνώμονες για να αμφισβητήσει τα όσα η τράπεζα ισχυρίζεται ότι της χρωστά;

Το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο!

Η νυν κυβέρνηση των κομμάτων του Αχταρμά (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ), με τη συνέργεια του κόμματος της τέως κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, αφήνουν παντελώς ακάλυπτη την κοινωνία και μάλιστα σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με την ακρίβεια, τις συνεχείς αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια και την απουσία στεγαστικής πολιτικής.

Διαβάστε Επίσης