Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜέτρα εδώ και τώρα ή παραίτηση Χριστοδουλίδη ζητούν οι δανειολήπτες

Μέτρα εδώ και τώρα ή παραίτηση Χριστοδουλίδη ζητούν οι δανειολήπτες

-

  • Επιμένουν στο σύστημα που έστησε το πολιτικό δίδυμο Νικόλας – Αβέρωφ όπου οι τράπεζες και τα ταμεία εκτελούν τις αποφάσεις πριν καν εκδοθούν.

Κι αυτά, σημειώνει ο Σύνδεσμος κατά της Ασυδοσίας των Τραπεζών, σε πείσμα των ευρωπαϊκών οδηγιών, του Ευρωπαϊκού χάρτη Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής νομολογίας.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σύνδεσμος προσθέτει:

Οι δανειολήπτες είναι πολύ θυμωμένοι και ζητούν εξηγήσεις και από την συμπεριφορά της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου που τους κάλεσε στην συνεδρία και δεν τους επέτρεψε να πουν τις απόψεις τους.

  • Είναι πολύ θυμωμένοι με τη συμπεριφορά του δήθεν «καλού παιδιού» του προέδρου Χριστοδουλίδη που δεν πρόλαβε να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα του  και άρχισε να εξυπηρετεί τα τεράστια οικονομικά,  ιδιωτικά συμφέροντα.

Εμείς οι 250 χιλιάδες δανειολήπτες ζητούμε άμεσα την παραίτηση του προέδρου αν δεν πάρει άμεσα διορθωτικά μέτρα. Τέρμα η κοροϊδία», αναφέρει ο  Σύνδεσμος κατά της ασυδοσίας των τραπεζών.

ΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΥΠΤΕΣ

ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥΣ!

Εξάλλου, η ειδική σε χρηματοοικονομικά θέματα κα Άννα Θεολόγου σε δηλώσεις της τονίζει ότι οι δανειολήπτες και γενικά η κυπριακή οικονομία αφέθηκαν ως ψοφίμι στα χέρια των επενδυτικών ταμείων- «γύπες».

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Έκδοση» του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι τα επενδυτικά ταμεία- «γύπες», που μπορούν να εφαρμόσουν το πλαίσιο των εξπρές εκποιήσεων, δεν έχουν κόστος καταθέσεων αλλά ζητούν και λαμβάνουν από τους δανειολήπτες, τόκους. Σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να ενεργοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα και να αλλάξει τη ρύθμιση του νόμου ώστε να απαγορεύει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στους δανειολήπτες.

Επίσης είπε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς και στη Βουλή και όχι να λέγεται πως η οποιαδήποτε ρύθμιση για τις εκποιήσεις θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα.

  • Ακόμα, εξέφρασε την άποψη ότι αναμένεται δεύτερο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Υπέδειξε πως οι πολίτες θα πρέπει να τύχουν στήριξης και να έχουν δυνατότητα να καλύψουν την στέγη τους μέσα από τα σχέδια που υπάρχουν. Για το σχέδιο «Ενοίκιο Αντί Δόσης» είπε ότι δε θα ανακαλύψουν τον τροχό και δε θα εφαρμόσουν πρώτοι ένα τέτοιο σχέδιο. Μάλιστα η κα Άννα Θεολόγου αναφέρθηκε στο σχέδιο της Ιρλανδίας που είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως εφαρμόζεται δια βίου και όχι 14 χρόνια όπως προβλέπει το σχέδιο Ενοίκιο Αντί Δόσης.

Επίσης είπε πως το ιρλανδικό σχέδιο στηρίζεται στα εισοδήματα του δανειολήπτη ενώ στο κυπριακό δεν υπάρχει ακόμα τέτοια πρόνοια. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα σχέδιο που θα μπορεί να εφαρμοστεί και να παρέχει προστασία σε πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη. Για αυτό, υπέδειξε, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει παραδείγματα από άλλες χώρες.

ΧΑΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ; ΟΥΤΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΗΣΗ…

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις δημόσιες εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα των εκποιήσεων η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών έδειξε ότι η κυβέρνηση ούτε πρόταση είχε ούτε τη βούληση για ν’ αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που άφησε προίκα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε δήλωση του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του  ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας Χάρης Πολυκάρπου αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού αφού δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν επιθυμεί ουσιαστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Απέρριψε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι το περιλάλητο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» αντιμετωπίζει προβλήματα έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επανέλαβε ότι ακόμα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις αλλαγές που αφορούν την ειδική δικαιοδοσία των δικαστηρίων. 

Ο Χάρης Πολυκάρπου αναφέρει ότι «ως θετική κρίνουμε την καταρχήν στήριξη που έτυχε η πρόταση του ΑΚΕΛ ώστε στις περιπτώσεις εθελοντικής ανταλλαγής υποθήκης έναντι χρέους ως αξία του ακινήτου να καθορίζεται η αγοραία αξία».

Την ίδια ώρα όμως, προσθέτει, επιμένουμε για την ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασία των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρούμε αναγκαία την αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, τη δημιουργία αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής για τη στέγη, που να περιλαμβάνει και τη διάσταση των εκποιήσεων, αλλά και τη βελτίωση της εποπτείας, όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και των εταιρειών διαχείρισης δανείων ή εξαγοράς πιστώσεων.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης