Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑPredator: Σαφής η εμπλοκή του Άβνι, «προσωπικού φίλου» του Αβέρωφ Νεοφύτου

Predator: Σαφής η εμπλοκή του Άβνι, «προσωπικού φίλου» του Αβέρωφ Νεοφύτου

-

Το νέο τσουνάμι αποκαλύψεων δημιουργεί νέο πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και βασανιστικά ερωτήματα για την Κύπρο, αφού όσο κι αν η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αναφέρει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, εντούτοις δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα πειστικές απαντήσεις.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» των Αθηνών αποκαλύπτει τις άγνωστες συναντήσεις σε γραφεία στο Χαλάνδρι και στο Νέο Ψυχικό με πρωταγωνιστές τους Φ. Μπίτζιο, Γ. Λαβράνο, Π. Κοντολέοντα και τον Ισραηλινό επιχειρηματία Σαχάκ Άβνι. Γίνεται αναφορά στο ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη στη «γέφυρα» του παράνομου λογισμικού με την Κύπρο και άλλα πολλά.

 Όπως προκύπτει, ο Άβνι μετέφερε την εταιρεία του στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήδη είχαν αρχίσει τα προβλήματα των επιχειρήσεών του στην Κύπρο με καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες με λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός «εκπρόσωπος» του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, Σαχάκ Άβνι, είχε συναντήσεις από το 2020 με τον πρώην διοικητή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία (στενό φίλο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη), Γιάννη Λαβράνο, στο γραφείο του τελευταίου. Στο ίδιο γραφείο, επισημαίνεται, έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Ως πρόσωπο-κλειδί χαρακτηρίζεται ο Φ. Μπίτζιος, ενώ όπως σημειώνεται αποτέλεσμα της γνωριμίας του Μπίτζιου με τον Δημητριάδη είναι, όπως φαίνεται, ότι ο τελευταίος μεσολάβησε, πιθανώς και με την παρέμβαση Λαβράνου, ώστε ο πρώτος να έχει καλύτερη νομική και δικαστική «μεταχείριση» στην Κύπρο, όπου ήλθε σε δικαστική σύγκρουση με τον προαναφερόμενο εφοπλιστή-πρώην εργοδότη του.

Ο Δημητριάδης, όπως γράφει «Το Βήμα», ήλθε σε επικοινωνία με τον Κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που ήταν σημαντικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και φίλος του για πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει εστίαση του ενδιαφέροντος στη δικαστική εκκρεμότητα του κ. Μπίτζιου στην Κύπρο.

Ο Α. Σίνκα, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», επιβεβαίωσε αυτή τη συνεννόηση με τον Δημητριάδη. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Σαχάκ Άβνι από άλλες δραστηριότητες του Ισραηλινού επιχειρηματία στην Κύπρο. Όμως σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή του στο ζήτημα του Predator».

Για τη σχέση του με τον Σαχάκ Άβνι είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν οικογενειακός του φίλος…

 Η «γέφυρα» Ελλάδας – Κύπρου

Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 στην Ελλάδα φαίνεται να είναι βασικό τμήμα της «γέφυρας» Ελλάδας – Κύπρου.
Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην εταιρεία αυτή έδινε διαρκώς το «παρών» -σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Βήμα»- και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης που ήταν συγκατηγορούμενος με τον Φ. Μπίτζιο.

Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε στην Κύπρο (όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν) την ίδια περίοδο που υπήρχαν οι διεργασίες για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Ο Κυριακίδης εμφανιζόταν και συνδημιουργός δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο, όπου είχε αναπτύξει και εκεί επαγγελματική δραστηριότητα.

Στόχος και ο Δένδιας

Είναι ενδεικτικό, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS.»

Με την έρευνα του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου να καταλήγει ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος έχει άμεση σχέση με την εισαγωγή και την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, αλλά και αργότερα, μέσω της στενής σχέσης του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και στην επιλογή των «θυμάτων» του αρπακτικού λογισμικού, σημειώνει ότι «ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.»

Σεισμός εντός και εκτός συνόρων

Σημειώνεται, προστίθεται στο δημοσίευμα του Βήματος, «ότι η μνημονευόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ.»

» Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους.»

«Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Pretador στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο», καταλήγει το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Δριμεία κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό για όσα έφερε στο φως το Βήμα της Κυριακής.

Όπως υπογραμμίζει με το δημοσίευμα της εφημερίδας, επιβεβαιώνεται η λίστα με τα ονόματα των υπουργών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση Δένδια είναι ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.

«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο» σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι περιμένουν να δουν αν να μιλήσει και αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «παραμυθάδες» και αν οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να απειλούν με φυλάκιση και τους δημοσιογράφους του «Βήματος».

 

Διαβάστε Επίσης