Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ: Πόσα ψέματα σε λίγες λέξεις… - Του Γιώργου Γεωργίου

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ: Πόσα ψέματα σε λίγες λέξεις… – Του Γιώργου Γεωργίου

-

 Ήρθε ολάκερη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου να διερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στο οποίο εμπλέκεται η Κύπρος και είσπραξε απαξίωση από τους κυβερνώντες.

 

«Θα πέσει άπλετο φως» κόμπαζε η κυβέρνηση. «Δώσαμε, ήδη, πειστικές απαντήσεις», έλεγαν.

 

Και τι είπαν;

 

Δεν έγινε καμία παρακολούθηση, δεν κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία τέτοια λογισμικά, δεν δώσαμε ποτέ άδειες εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης, διαθέτουμε επαρκή εποπτικό μηχανισμό ελέγχου…

 

Πόσα ψέματα σε λίγες λέξεις…

 

Το μαύρο βαν μπήκε στο νησί ως …μετεωρολογικός σταθμός και εξελίχθηκε σε Κυψέλη παρακολούθησης εκατομμυρίων χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Επιτήδειοι χειρισμοί, καταστροφή και απόκρυψη τεκμηρίων και μια δίκη παρωδία οδήγησαν σε συγκάλυψη την όλη υπόθεση. Είναι και οι σκιές πίσω από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και την επαγγελματική του σχέση με τον ισραηλινό πράκτορα κ. Ισαάκ Άβνι, συνέταιρο του ετέρου Ισραηλινού κ. Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη του σκοτεινού βαν.

 

Απορεί και εξανίσταται ο κ. Κρίς Τριανταφυλίδης, στέλεχος του ΔΗΣΥ:

«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνδέεται με την Κύπρο, το βαν και τον ιδιοκτήτη της ένοχης εταιρείας Ντίλιαν. Ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του. Γιατί; Για να μην πει ποιος του είπε ποιους να παρακολουθεί εδώ;»

 

Εδώ, αν υπήρχε η ελάχιστη ευθυκρισία, θα μπορούσε να τελειώσει ή μάλλον να ξεκινήσει η υπόθεση.

 

Κατά τα άλλα, ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί κλειστή την υπόθεση του βαν και διαπορεί: «γιατί τόσος θόρυβος για το πόρισμα Ηλία Στέφανου;»

 

Είναι απλό κ. Σαββίδη. Επειδή, πολλοί πιστεύουν, ότι εκεί υπάρχουν αλήθειες που αποκρύφτηκαν… Με διάφορα νομικίστικα προσχήματα το κρατάτε φυλαγμένο ως επτασφράγιστο μυστικό. Ο μόνος που το επικαλείται είναι ο κ. Αβέρωφ. Το είδε παρανόμως;

 

Βοά η οικουμένη όλη για το κυπριακό σκάνδαλο. Διεθνή ΜΜΕ, η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab του Τορόντο, ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα, όλοι λένε: η Κύπρος είναι θερμοκήπιο για εταιρείες λογισμικών παρακολούθησης, γίνονται εξαγωγές τέτοιων λογισμικών, οι κυπριακές αρχές έχουν εξετάσει και εκδώσει άδειες στην NSO και στους δορυφόρους της, ο ιός των παρακολουθήσεων μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν.

 

Ακόμα και όταν το παραδέχονται οι ίδιες οι εταιρείες σε αλλεπάλληλες εκθέσεις τους.

 

Όταν το δηλώνει από το 2016 η κυπριακή αστυνομία για την NCIS του κ. Άβνι.

 

Όταν υπάρχουν τιμολόγια πώλησης αυτών των προϊόντων.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Pegasus, προερχόμενος από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα, διαπιστώνει ασυνέπεια ανάμεσα σε αυτά που παραδέχεται η NSO και σε αυτά που λέει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Ούτε για τις εξηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το μαύρο βαν πείστηκε. Θα τις διασταυρώσει και με άλλες πληροφορίες, δήλωσε.

 

Φτάνουν στο σημείο να απαρνηθούν και τις προσωπικές φιλίες τους.

 

«Τυχαία τον γνώρισα τον Ντίλιαν» λέει ο κ. Αβέρωφ. Καλά, που βρήκε το θάρρος, ή θράσος, να σου ζητά διευκολύνσεις κ. Πρόεδρε;

 

Τα ίδια και ο κ. Σίνκα, κορυφαίο ως προχτές στέλεχος του ΔΗΣΥ, κι ας του καταμαρτυρούν τα ελλαδικά μέσα ρόλο διαμεσολαβητή για μεταφορά της διαβόητης Intellexa των Ντίλιαν- Άβνι στην Ελλάδα, που με το Predator της παρακολουθήθηκαν δημοσιογράφοι, βουλευτές, πολιτικά κόμματα και αρχηγοί τους.

 

Ηθικό συμπέρασμα: είστε και παραμένετε αδιόρθωτοι. Εκθέτετε ξανά το κράτος, εξευτελίζετε τους θεσμούς, υποσκάπτετε τη δημοκρατία, παραβιάζετε την ιδιωτικότητα μας, εισβάλλετε στα προσωπικά μας δεδομένα.

 

Και λογισμικά κατέχετε και μας παρακολουθείτε, και άδειες εξαγωγής αυτών των διαβολικών εργαλείων προσφέρετε στους φίλους σας.

 

Υπάρχει έλεος, τελικά, μαζί σας;

 

Μάλλον, μόνο αν φύγετε…

 

Με τη μια ή την άλλη Συναγερμική εκδοχή…

 

  • O Γιώργος Γεωργίου είναι Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Αντιπρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

 

Διαβάστε Επίσης