Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΕπείγει η αλλαγή στεγαστικής πολιτικής. Εδώ και τώρα, επαναφορά στεγαστικών σχεδίων για...

Επείγει η αλλαγή στεγαστικής πολιτικής. Εδώ και τώρα, επαναφορά στεγαστικών σχεδίων για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες

-

Η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών και των τραπεζιτών  καθημερινά τονίζει την αγάπη της στο λιγότερο κράτος και στην απελευθέρωση – εξ ου και φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι και αγριοφιλελεύθεροι – όλων των τομέων της οικονομίας, μεταξύ αυτών και των ενοικίων.

Τα νοίκια τα θέλουν απελευθερωμένα, θέλοντας έτσι να επιβραβεύσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά των μεγαλοϊδιοκτητών που έχουν την δυνατότητα να μην νοικιάζουν τα διαμερίσματα και σπίτια που έχουν προκειμένου να αποσπάσουν ψηλότερα ενοίκια.

Έτσι κυνηγούν όσους μπορούν να πληρώσουν ψηλότερα ενοίκια αφήνοντας τους φτωχότερους στα κρύα του λουτρού και αύριο στα κρύα του χειμώνα. Και αυτό δεν γίνεται πια στις «καλές, αριστοκρατικές» περιοχές αλλά παντού.

Η κυβέρνηση είτε δε θέλει είτε δεν έχει τις ευαισθησίες που χρειάζονται, ώστε να κατανοήσει την λέξη «άστεγος» και να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στην ακραία αυτή κατάσταση κοινωνικής δυσπραγίας.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο όπου είναι πιο έντονο το κατά την κυβέρνηση success story, εκεί όπου οι καταστροφικές «αναπτύξεις» είναι πιο έντονες.

  • Αν ένας οικογενειάρχης με δυο ή τρία παιδιά θέλει ενοίκιο 700-900 ευρώ (1300-1500 ευρώ στη Λεμεσό) για δυάρι ή τριάρι και δυο ενοίκια μπροστά, πως θα αντεπεξέλθει με ένα μισθό 800-1000 ευρώ;

Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει άμεσα πολιτική. Να επαναφέρει τα στεγαστικά σχέδια που κατήργησε και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων ως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα, που απαιτεί πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη δράση.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνει υπό την εποπτεία του κράτους, συνεργασία μεταξύ των δήμων, της Εκκλησίας και  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών προκειμένου να βοηθηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας και να εξασφαλίσουν, έστω και στοιχειωδώς στέγη και τροφή.

  • Και μακροπρόθεσμα να εφαρμοστούν πολιτικές ανακατανομής του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους υπέρ των φτωχών και αυτών που τον παράγουν.

 Λιγότερος άγριος καπιταλισμός και έστω ψήγματα σοσιαλισμού, είναι αναγκαία για να επιστρέψουμε στη λιγότερη ανισότητα, χωρίς άστεγους. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες και οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι του πολιτικού τους χώρου.

Διαβάστε Επίσης