Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΚυνήγι μαγισσών από την Τουρκία εναντίον προοδευτικών Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και πολιτικών!

Κυνήγι μαγισσών από την Τουρκία εναντίον προοδευτικών Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και πολιτικών!

-

  • Όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι κατατάσσονται από τις αρχές της Τουρκίας στην κατηγορία ατόμων που «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας»!

Σε δημόσια παρέμβαση του ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε έντονα την απαγόρευση εισόδου στη δημοσιογράφο και πρώην διευθύντρια του παράνομου Μπαϊράκ, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, στην Τουρκία.

  • Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ακιντζί έγραψε ότι «η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, η οποία ξεκίνησε με τον Αλί Μπιζντέν και επεκτάθηκε στην Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, αποκάλυψε για άλλη μια φορά πόσο αντιδημοκρατικοί είναι αυτοί που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις».

Είναι σαφές, συνέχισε «ότι οι Τουρκοκύπριοι που λένε τη γνώμη τους, κρατούν ένα στυλό στο χέρι τους και δεν διστάζουν να πουν τη γνώμη τους, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν γίνει στόχος αυτής της αναχρονιστικής κυβέρνησης στην Τουρκία. Αυτοί που παρεμβαίνουν στην κοινωνική μας δομή χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν έχουν φτάσει στο σημείο να προκαλούν ψυχολογικά τραύματα σε παιδιά 5 ετών. Ντροπή τους».

ΤΟ… «ΑΜΑΡΤΗΜΑ»

ΤΗΣ ΑΪΣΟΥ ΜΠΑΣΡΙ ΑΚΤΕΡ

Την είδηση ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην Τουρκία μετέδωσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». 

Η Ακτέρ, η οποία στο παρελθόν διατέλεσε και ως διευθύντρια του παράνομου «Μπαϊράκ», τέθηκε υπό περιορισμό στην Αττάλεια, όπου μετέβη για διακοπές με τα δύο παιδιά της και τον σύζυγό της.

Μιλώντας στην «Γενί Ντουζέν», η  Αϊσού Μπασρί Ακτέρ ανέφερε ότι τέθηκε στον αερολιμένα της Αττάλειας υπό περιορισμό στις 11.00 μ.μ. και πέρασε τη νύχτα υπό αστυνομική επιτήρηση. Στην συνέχεια απελάθηκε στα κατεχόμενα την επομένη μέρα στις 6 το πρωί.

Στην Τ/κ δημοσιογράφο δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία με βάση τον κωδικό-κανονισμό «N82», με βάση τον οποίο στο παρελθόν η Τουρκία απέλασε Τ/κ αντιφρονούντες. Ο κωδικός «Ν82» αφορά άτομα που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η κ. Ακτέρ, ενημερώθηκε ότι μπορεί να μεταβεί στην Τουρκία με «υποχρέωση θεώρησης». Η «πρεσβεία» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι δεν εκδόθηκε θεώρηση για την κ. Ακτέρ.

  • Η «Γενί Ντουζέν» προσθέτει ότι η κ. Ακτέρ πριν από λίγο χρονικό διάστημα ετοίμασε έναν ειδικό φάκελο με τίτλο «Δημοκρατία, βούληση, παρέμβαση», στον οποίο καταγράφει τις παρεμβάσεις της Τουρκίαςστην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Προφανώς αυτό ήταν το… «αμάρτημα» της Αϊσού, ή ακριβέστερα, η πρόφαση για την απαγόρευση εισόδου.

Σχετικά σημειώνεται πως το τελευταίο ένα έτος η Τουρκία έχει απελάσει Τουρκοκύπριους αντιφρονούντες που το τελευταίο διάστημα υποστήριξαν την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί και επέμεναν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου Aysu Basri Akter, η οποία ταξίδευε στην Αττάλεια οικογενειακώς για διακοπές στις 25 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ, ανάλογο περιστατικό, συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, τότε με θύμα τον Ali Kismir, Πρόεδρο της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, Akter και Kismir είχαν ασκήσει και συνεχίζουν να ασκούν δριμεία κριτική στο τουρκικό καθεστώς, κυρίως για τις αθέμιτες παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της Τουρκοκυπριακής  κοινότητας, προστίθεται.

“Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με δριμύτητα και αποτροπιασμό τη νέα επίδειξη βουλησιαρχίας, ανελευθερίας και ολοκληρωτισμού εκ μέρους του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Η ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της προς τη συνάδελφο Aysu Basri Akter, προς όλους τους δοκιμαζόμενους Τ/κ δημοσιογράφους και ενώνει τη φωνή της με όλες τις διαμαρτυρίες τόσο του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων όσο και της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen”, αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, από κοινού με τις τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις, η ΕΣΚ σημειώνει ότι θα ζητήσει την αντίδραση και καταδίκη του νέου αυτού περιστατικού δημοσιογραφικής φίμωσης από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, EFJ και IFJ αντιστοίχως.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

ΤΟΥ ΚΟΡΚΜΑΖΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τον περασμένο μήνα (28.06), η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του ηγέτη του τουρκοκυπριακού Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, με την πρόφαση και πάλι τη  «δράση του ενάντια στην εθνική ασφάλεια»!

Το γεγονός καταδίκασε το τουρκοκυπριακό κόμμα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ανέχονται τέτοιες πρακτικές οι οποίες «δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο συμβατές με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως σημειώνει, προσθέτοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους, ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, διχάζοντας σκόπιμα την κοινωνία και περιορίζοντας κάθε είδους ελευθερίες».

Τονίζει, άλλωστε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου είναι απαράβατα για τον Τουρκοκυπριακό «λαό» και όλοι οφείλουν να σέβονται αυτές τις αρχές. Προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς να παραιτηθούν από τις ελευθερίες και τη δημοκρατία, το CTP εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

«Ο Ερσίν Τατάρ και η παράνομη κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητας της κατάστασής του, δε συμπάσχουν με τον τουρκοκυπριακό λαό», αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση, ενώ ζητά να ονομαστούν τα πρόσωπα που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα απαγόρευσης της Τουρκίας.

Άλλωστε, σε δήλωση σχετικά με το ίδιο ζήτημα προχώρησε και ο Αλί Κισμίρ, ΓΓ της συντεχνίας Basin-Sen, λέγοντας ότι ο Κορκμαζχάν «υπέστη ψυχολογική πίεση και ανακρίθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας». Χαρακτήρισε, δε, ως προδοτική τη στάση της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της διακίνησης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του αγώνα αυτού εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τον Κορκμαζχάν.

 

AΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

ΣΤΟΝ Τ/Κ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΖΑΝ ΣΟΖΕΡ

Εξάλλου, στις 21 Μαίου, οι αρχές στο αεροδρόμιο της Αττάλειας απαγόρευσαν την είσοδο στον Τουρκοκύπριο μουσικό Τζαν Σοζέρ.

Στο αεροδρόμιο της Αττάλειας απλά τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει απαγόρευση στην είσοδό του στην Τουρκία

 

Διαβάστε Επίσης