Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠολιτική εκμετάλλευση από τον Ερσίν Τατάρ του εμπρησμού στο τζαμί Τζεντίτ στη...

Πολιτική εκμετάλλευση από τον Ερσίν Τατάρ του εμπρησμού στο τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό

-

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση σημειώθηκε στη 1.15 τα ξημερώματα όταν άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο προσέγγισε το τέμενος και έριξε εναντίον του χάρτινες κροτίδες οι οποίες ήταν τυλιγμένες σε μπουκάλες που περιείχαν υγρή εύφλεκτη ύλη, τις οποίες προηγουμένως πυροδότησε.

Από τη εγκληματική ενέργεια, προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές στην είσοδο και τη τοιχοποιία του τζαμιού. Μέλη της αστυνομίας μετέβησαν επί τόπου και άρχισαν έρευνες. Την επίθεση κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του τζαμιού, το οποίο έχει παραληφθεί από την αστυνομία. Στο κύκλωμα καταγράφεται ένα άτομο να προσεγγίζει με τα πόδια το τζαμί, να πυροδοτεί και στη συνέχεια να ρίχνει δύο εμπρηστικά αντικείμενα.

Να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι, μεγάλος αριθμός Μουσουλμάνων, κυρίως συριακής καταγωγής μαζεύτηκε έξω από τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής. Σύμφωνα με την αστυνομία, χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, αριθμός πιστών άπλωσε χαλιά στο δρόμο κλείνοντας την οδό Αγκύρας, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και αντιδράσεις πολιτών. Αστυνομικοί μετέβησαν επί τόπου προσπαθώντας να επιβάλουν διακριτικά τη τάξη.

Στη συνέχεια αριθμός Σύρων πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς την περιοχή της επίχωσης κατά του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ

Στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η επίθεση κατά του τζαμιού στη Λεμεσό είναι μια εκδήλωση “εχθρικού θυμού ενάντια στην πίστη και τις ιερές αξίες περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί, όπως είπε, μέσω της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ανεκτικότητα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ειρήνης και αρμονίας και είναι απαραίτητη για τον σεβασμό και την κατανόηση των λαών, διαφορετικών θρησκειών.

Σύμφωνα με τον Τατάρ “η ανεκτικότητα μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί πολιτισμοί επιβίωσαν στην ιστορία”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως οι προσπάθειες διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να κατανοήσουν και να σεβαστούν ο ένας τον άλλον διασφαλίζουν τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

«Για αυτόν τον λόγο, αυτή η αποτρόπαια επίθεση είναι επίσης επίθεση στην ανοχή και στην προσπάθεια προστασίας των κοινών αξιών της ανθρωπότητας», σημείωσε.

Ο Τατάρ ζήτησε άμεση προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως τέτοιες απαρχαιωμένες επιθέσεις – κατά την έκφρασή του – αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι δυναμίτης για την παγκόσμια ειρήνη.

Για ισλαμοφοβία μίλησε ο Ουστέλ

—————-

Eξάλλου ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ σε γραπτή δήλωση μίλησε για ισλαμοφοβία και ευχήθηκε να τερματιστούν τέτοιες επιθέσεις.

Ο Ουστέλ μίλησε για επίθεση κατά των μουσουλμάνων που ζουν στη «νότια Κύπρο» – όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας – αλλά και σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο γενικότερα και πρόσθεσε ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες ζωών.

Προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «τέτοιες απειλητικές αντιισλαμικές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων στο νησί της Κύπρου αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης της φασιστικής νοοτροπίας που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση» – όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – «θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της ευθύνης της για την προστασία της ελευθερίας της λατρείας και της ιερότητας των χώρων λατρείας. Τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο μουσουλμάνους, αλλά αποτελούν επίσης κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα», υποστήριξε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία, είπε, δεν κατάφερε να βρει τους δράστες παρόμοιων επιθέσεων σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, θα ξεκινήσει την απαραίτητη έρευνα για την άμεση σύλληψη των δραστών αυτής της τελευταίας επίθεσης και ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν τον πιο αυστηρό τρόπο.

Λύπη εκφράζει ο Ακάνσόϊ

—————

Το επεισόδιο σχολίασε και ο ΓΓ του CTP Ασίμ Ακάνσοϊ ο οποίος σε γραπτή δήλωσε εξέφρασε τη βαθιά του λύπη.

Είπε ότι τελευταία και στις δύο πλευρές της Κύπρου έχει αναπτυχθεί η συνήθεια των πολιτικών ελιγμών στη βάση των πεποιθήσεων και ότι αυτή η επικίνδυνη συνήθεια έχει αρχίσει να ασκεί πίεση σε θρησκευτικούς χώρους και είναι εις βάρος των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Ακάνσοϊ είπε ότι οι άνθρωποι όλων των θρησκειών που ζουν στο νησί της Κύπρου πρέπει να ζουν ελεύθερα, να θρησκεύονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά, αναπτύσσοντας τον «νόμο της αδελφοσύνης».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί η επίθεση και τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιοποιηθούν για να αποφευχθούν άλλες προκλήσεις.

 

Διαβάστε Επίσης