Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗχηρό χαστούκι στο βαθύ κράτος της Δεξιάς

Ηχηρό χαστούκι στο βαθύ κράτος της Δεξιάς

-

 Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ κατανοώντας ότι πλέον υπάρχει σοβαρή αντίδραση μέσα στην κοινωνία από τις επιλογές της, ιδιαίτερα μετά τις βουλευτικές εκλογές που το κυβερνών κόμμα άνκαι παρέμεινε πρώτο κόμμα έχασε σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων, επιχειρούν να επενδύσουν σε αυτό που ξέρουν καλύτερα, στον εθνικισμό.

  • Γνωρίζοντας τα «κουμπιά» ενός μεγάλου ποσοστού των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα αυτών που πρόκεινται στη Δεξιά, προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αυτού του ποσοστού του πληθυσμού.

Ξέρουν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε πολιτική τους προβάλλοντας τον φόβο, εκφοβίζοντας τον κόσμο, εν γνώσει τους ότι αυτά που θα πουν δεν έχουν καμιά πρακτική εφαρμογή. Για παράδειγμα για να δικαιολογήσουν το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, επικαλέστηκαν, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών ότι οι Τούρκοι ήθελαν να διατηρήσουν στην Κύπρο μια μεραρχία στρατού, κάτι που αποδείχθηκε τελικά πως δεν ήταν έτσι. Το «κόλπο» όμως έπιασε και λειτούργησε για αρκετό καιρό.

Μη μπορώντας να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθετε το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, δήλωναν με θράσος ότι το ΑΚΕΛ προωθεί τουρκικές θέσεις ή ζητά κι άλλες υποχωρήσεις. Όλα αυτά όμως κατέρρευσαν. 

Ιδιαίτερα σε περίοδο εκλογών φουντώνει ο γριβισμός με τον ΔΗΣΥ να διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής για τον Ολετήρα της Κύπρου και αντιπροσωπείες του να καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του ιδρυτή της προδοτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄,  ενώ το ίδιο κάνουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου. 

Η προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα

Στην περίπτωση του διευθυντή Γυμνασίου Γιώργου Γαβριήλ οι κυβερνώντες νόμισαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν πόντους μέσα στο χώρο της Δεξιάς εκμεταλλευόμενοι τους ζωγραφικούς πίνακες του εκπαιδευτικού.

Έστησαν ολόκληρο σκηνικό προκειμένου να τον εκθέσουν στα μάτια του κόσμου και για ένα χρόνο συντηρούσαν υπόθεση εναντίον του δίνοντας τροφή στον κάθε ακροδεξιό και θρησκόληπτο πολίτη, διασύροντάς τον και προσπαθώντας να στείλουν το μήνυμα πως όποιος αντιστέκεται στο βαθύ κράτος δεν επιβιώνει. 

  • Επιχειρούσαν για ένα ολόκληρο χρόνο να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα του εκπαιδευτικού ώστε να γίνει αποδεκτή η καρατόμηση του.

Πρόβαλλαν το ότι δήθεν πρόσβαλλε τα θεία, χωρίς ποτέ να αποδείξουν με βάση ποιους πίνακες του στοιχειοθετείτο αυτή η κατηγορία. Ωστόσο κανένας πίνακας δεν συνηγορεί ως προς την κατηγορία για δύο λόγους:

Οι πίνακες του με την Παναγία και τον Χριστό δίπλα στους καταπιεσμένους, τους κυνηγημένους και τους καταφρονεμένους δεν αφίσταται του μηνύματος του ίδιου του Ευαγγελίου. Ούτε η γυμνή αναπαράσταση του Ιησού οδηγεί σε κάτι τέτοιο, αφού αν ίσχυε θα έπρεπε να καταστραφούν δεκάδες γυμνές αναπαραστάσεις του Ιησού μέσα στους ναούς που αναπαριστούν τη βάφτιση. Αν εννοούν πάλι τους πίνακες με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν τα θεία. Και οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Εκείνο που κυρίως ενόχλησε ήταν ο πίνακας με τον Γρίβα, το σύμβολο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα ήταν δικαιολογίες. Κι αν προβάλλουν το επιχείρημα ότι προσβάλλει τα σύμβολα των Ελληνοκυπρίων, επισημαίνουμε πως ο Γρίβας δεν αποτελεί πρότυπο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

 Η λαϊκή αντίδραση έφερε αποτέλεσμα

Όλη αυτή η υπόθεση έστειλε κάποια μηνύματα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον κάθε υπεύθυνο πολίτη. Ότι η με κάθε νόμιμο τρόπο αντίδραση σε σκοταδιστικές κι άλλες αρνητικές επιδράσεις φέρνει αποτέλεσμα. Ο ξεσηκωμός μεγάλης μερίδας των πολιτών και η συμπαράσταση που εκφράστηκε από τα πλείστα ΜΜΕ προς τον εκπαιδευτικό, έφεραν θετικό αποτέλεσμα, άσχετα αν μετά την άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ένοχο τον Γιώργο Γαβριήλ. Όμως αυτό, μετά και την απόφαση να σταματήσει η δίωξη εναντίον του, δεν έχει πλέον καμία ισχύ και καμία σημασία.

Είναι προς πίστην των δημοκρατικών πολιτών αλλά κι εκείνων των κομμάτων που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν δυναμικά απέναντι στον κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό. Και πρέπει να πούμε πως μόνο δύο κόμματα αντέδρασαν έντονα από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας του εκπαιδευτικού. Και αυτά τα κόμματα δεν ήταν άλλα από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν σπασμωδικά και περιστασιακά με τρόπο που δεν μπορούσε να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση.

 

Το αλαλούμ Προδρόμου  

και Γενικού Εισαγγελέα

Κάτω από τις πιέσεις της κοινωνίας το Υπουργικό Συμβούλιο αναγκάστηκε τελικά να βάλει τέλος στην υπόθεση, αφού καταλάβαινε πως το κλίμα που δημιουργήθηκε δεν την έπαιρνε να τραβήξει κι άλλο το σχοινί.

Έτσι, ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να τερματίσει τη διαδικασία.

Και είναι σημαντικό το ότι η απόφαση λήφθηκε μετά τα ψέματα που λέχθηκαν για το ποιος είχε την ευθύνη της δίωξης του εκπαιδευτικού και τη δήλωση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Έτσι, από την απόφαση για δίωξη, φτάσαμε στο θετικό ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της Προεδρίας.  

  • Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε πως οι κυβερνώντες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το ψέμα προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν!

 Το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η απόφαση για δίωξη του καθηγητή ανήκε στη Νομική Υπηρεσία για να προκαλέσει λίγη ώρα αργότερα την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις Προδρόμου, επισημαίνοντας πως η Νομική Υπηρεσία εξετάζει αποκλειστικά ποινικές ευθύνες και πως η δίωξη για πειθαρχικά θέματα αφορά την αρμόδια αρχή.  

Ένα είναι το συμπέρασμα, ότι η συνειδητή λαϊκή αντίδραση και κινητοποίηση φέρνει αποτέλεσμα. Θέτει τέρμα στον κυβερνητικό αυταρχισμό και ετσιθελισμό. Και μπορεί να θέσει τέρμα και σε όλες τις εκφάνσεις αυτών των δύο χαρακτηριστικών της σημερινής κυβέρνησης.

Σκοταδιστές όλοι τους!

  • Το Υπουργικό Συμβούλιο σε ρόλο «Ιεράς Εξέτασης», δίκασε και μάλιστα ερήμην, και βρήκε «ένοχο» τον Γιώργο Γαβριήλ για το πνευματικό του έργο, όπως ακριβώς έκανε η «Ιερά Εξέταση» τον Μεσαίωνα!
  • Συνένοχος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο κρατεί τον Προδρόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο! 

Όμως το όλο θέμα δεν κλείνει με την απόφαση του Υπουργικού. Αντίθετα στην πραγματικότητα το Υπουργικό Συμβούλιο λειτούργησε ως «Ιερά Εξέταση», δίκασε και καταδίκασε, ερήμην μάλιστα τον Γιώργο Γαβριήλ, τον βρήκαν μάλιστα ένοχο αλλά… «κατά χάρη», λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας δεν τον παραπέμπουν σε δίκη στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικού δίκασαν και καταδίκασαν ένα πνευματικό άνθρωπο για τις απόψεις του, ακριβώς όπως έκανε την εποχή του Μεσαίωνα η περιβόητη «Ιερά Εξέταση».

Επικοινωνιακά το Επιτελείο του Προεδρικού στρέφει τα πυρά μόνο στον Προδρόμου. Όμως  όσο ο Πρόεδρος τον κρατεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του καθίσταται συνένοχος για τα έργα και τις ημέρες του υπουργού του, για τις αναχρονιστικών αντιλήψεων πολιτικές του και τις σκοταδιστικές πρακτικές του.

 Μπορεί ο Αναστασιάδης και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, με παρεμβάσεις και του Αρχιεπισκόπου να καλύπτουν τον Προδρόμου. Όμως αναγκαστικά θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία ενέγραψε θέμα το ΑΚΕΛ και θα συζητηθεί στις 4 Οκτωβρίου.

 

 

Διαβάστε Επίσης