Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟ κάθε νέος υπουργός Υγείας φταίει τους διορισμένους από τον… προκάτοχο του!

Ο κάθε νέος υπουργός Υγείας φταίει τους διορισμένους από τον… προκάτοχο του!

-

Μα οι υπουργοί είναι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που εφαρμόζουν, αυτές που ο τέως Οικονομικών και νυν υπαρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Χάρης Γεωργιάδης ονόμαζε «Μανιφέστο» της παράταξης τους… Και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του λιγότερου κράτους και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών δεν μπορούν αν ορθοποδήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Όμως ο Πρόεδρος που είναι;

Οι πολιτικές ευθύνες όποιοι διορισμένοι κι αν φταίνε είναι δικές τους.

Οι κρατικοί οργανισμοί είναι βραχίονες του κεντρικού κράτους και εξουσία ασκούν τα διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση Διοικητικά Συμβούλια!

Αυτό λέει το Προεδρικό, αυτό λέει και η Πινδάρου και επιβάλλουν όχι μόνο τις πολιτικές τους αλλά κόβουν και ράβουν. Προωθούν τα συμφέροντα του περίγυρου τους και διορίζουν επιλεκτικά τους ημέτερους του.

  • Όσο για ευθύνες, όταν πάνε στραβά τα πράγματα ο ένας φταίει τον άλλο. Αυτό κάνει και ο νεοδιορισθείς υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Με επιστολή που απέστειλε προς το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)ο υπουργός Υγείας επισημαίνει καθυστερήσεις και «τουμπαρίσματα» έργων -κατά την έκφραση τού υπουργού- παρακοή αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου κ.λπ.

Στην επιστολή του, με τον χαρακτηρισμό «επείγουσα», την οποία έφερε στο φως η εφημερίδα «Πολίτης»,  ο κ. Μιχ. Χατζηπαντέλας ζητά άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου «με σεβασμό στο νομοθετικό πλαίσιο, στις διαδικασίες και στους θεσμούς».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας τονίζει «για τελευταία φορά», στο Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, ότι δεν είναι διατεθειμένος να εκτεθεί από κανέναν αλλά ούτε και επί δικής του υπουργίας να μείνει εκτεθειμένη η κυβέρνηση.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ζητά αμέσως από τον ΟΚΥπΥ «λεπτομερές σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει το κόστος και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

Άμεσα αντέδρασε ο ΟΚΥπΥ στην επιστολή του υπουργού Υγείας. Όλα τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίσθηκαν, αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό και ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Τις επόμενες μέρες, προσθέτει,  ο Υπουργός Υγείας θα ενημερωθεί πλήρως και αναλυτικά για την πρόοδο όλων των αναπτυξιακών έργων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, για προβλήματα που υπήρξαν και για το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού που είναι σε εξέλιξη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ .

ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ, ΛΕΕΙ Η ΠΑΣΥΚΙ

Η κίνηση του υπουργού ήλθε να επιβεβαιώσει όσους επικρίνουν τον ΟΚΥπΥ. Η Παγκύπρια Συντεχνία κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) σε ανακοίνωση της αναφέρει, σαρκαστικά: «Το περιεχόμενο της επιστολής του Υπουργού Υγείας με θέμα: «Προώθηση αναπτυξιακών έργων Ο.Κ.Υπ.Υ. και υλοποίηση αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου» που στάλθηκε προς τον Ο.Κ.Υπ.Υ. σίγουρα δεν έχει συγγραφεί από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.».

Πλέον, προσθέτει η ΠΑΣΥΚΙ, είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ο οποίος πολύ εύστοχα καταγράφει ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, διαπίστωσε γεγονότα και δεδομένα που αφορούν την δράση ή καλύτερα την απουσία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.).

Οι συγκεκριμένες αναφορές/ βιώματα με αρνητικό πρόσημο δυστυχώς για τους άμεσα εμπλεκόμενους, εντείνουν περισσότερο την αγωνία και ανησυχία μας για το μέλλον του οικοδομήματος των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ή καλύτερα των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Η Πολιτεία επιτέλους, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, θα πρέπει να διερωτηθεί αν αυτό είχε υπόψη της όταν λάμβανε τις συγκεκριμένες αποφάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, καθώς και τι θα επιδιώξει;

«H πρόσφατη ενοικίαση γραφείων για την κεντρική διοίκηση του Ο.Κ.Υπ.Υ. καταδεικνύει ότι οι αναγκαίες υποδομές για τους ασθενείς και τους λειτουργούς υγείας έπονται της προτεραιότητας πολυτελών γραφείων για τις ανάγκες της διοίκησης του Ο.Κ.Υπ.Υ.», υποδεικνύει επικριτικά η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών.

Με γραπτή δήλωση του ο Επικεφαλής Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Δρ Άθου Γεωργίου σημειώνει ότι «η ουσία της σύγκρουσης αφορά στην ανεπάρκεια του ΟΚΥπΥ να υλοποιήσει εξαγγελθείσες πολιτικές και έργα στην υγεία αλλά και στην ανικανότητα της κυβέρνησης να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο σε αυτούς που η ίδια διόρισε με τα δικά της κριτήρια.

Όλα όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή του αρμόδιου Υπουργού, προσθέτει ο Δρ Αθως Γεωργίου, έχουν καταγγελθεί κατά περιόδους από το ΑΚΕΛ αλλά βρίσκαμε τοίχους και κλειστά αυτιά.

 

ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΠΟ ΤΟ… ΠΑΡΑΘΥΡΟ! 

Την ίδια ώρα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απέστειλε με το χαρακτηρισμό «επείγουσες»,  επιστολές στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), στη Βουλή και στον υπουργό Υγείας θέτοντας θέμα διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Οργανισμός με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει πως οι συμβάσεις που υπέγραψε με νοσηλευτήρια ο ΟΑΥ και οι απορρέουσες (από αυτήν) πληρωμές που διενεργούνται είναι παράνομες.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με επιστολή του στις 30.08.2021, προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ και επικαλούμενος σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, υποστηρίζει, πως ο ΟΑΥ με ενέργειες του επέτρεψε τη δημιουργία ενός άτυπου πολυασφαλιστικού συστήματος, σε αντίθεση με τη σαφή βούληση της Βουλής, ενώ παραπέμπει και σε άνιση μεταχείριση των παρόχων υγείας.

Με την επιστολή καλεί επίσης τον υπουργό Υγείας «να ενεργήσει στο πλαίσιο της νομοθεσίας ώστε να ληφθούν μέτρα για πάταξη των φαινομένων κατάχρησης τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να ταλανίζουν και να υποσκάπτουν το σύστημα». Πέραν των ποινικών αδικημάτων που θεωρεί ότι προκύπτουν, ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει πως δεν διασφαλίζεται ούτε η ισότιμη μεταχείριση των ασθενών οι οποίοι αιμοδοτούν το ΓεΣΥ.

 

Διαβάστε Επίσης