Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑ«Σπίτι μου σπιτάκι μου…» Άπιαστο όνειρο η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης

«Σπίτι μου σπιτάκι μου…» Άπιαστο όνειρο η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης

-

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι η αύξηση στο οικοδομικό κόστος, έρχεται να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ιδιαίτερα για τους νέους, τονίζει ότι ο προσανατολισμός του κράτους μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις θα πρέπει να εστιάζεται στην προστασία των χαμηλά και μεσαία αμοιβομένων που επιδιώκουν να αποκτήσουν στέγη.

Δυστυχώς, αναφέρει σε δήλωση του ο Συντονιστής του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής της Κ.Ε. του  ΑΚΕΛ Χάρης Πασιάς, ο ρόλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της, επικεντρώθηκε κυρίως σε μέτρα και προτάσεις που στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό, προσθέτει,  είχε ως επακόλουθο να μην μπορεί να δώσει λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η όποια συνεισφορά της κυβέρνησης στα ζητήματα κοινωνικής στέγασης περιορίζεται σε μη επαρκή στεγαστικά σχέδια τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες απόκτησης ιδιόκτητης στέγης. Τα σχέδια αυτά δεν προσφέρουν πραγματική στήριξη σε χιλιάδες χαμηλά αμοιβόμενους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανειοδοτήσεων.

Ο Χ. Πασιάς αναφέρει ότι ως ΑΚΕΛ αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της στέγασης και της εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης ως καθολικό δικαίωμα, το οποίο θα διασφαλίζεται μέσα από μία ολοκληρωμένη και κοινωνικά προσανατολισμένη στεγαστική πολιτική. Γι’ αυτό και προτάσσουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα στεγαστικής πολιτικής, ο οποίος θα παρακολουθεί συστηματικά τα ζητήματα στέγασης και θα υλοποιεί κοινωνικά στεγαστικά προγράμματα. Απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης με φορείς υλοποίησης την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αν η κυβέρνηση, τονίζει το ΑΚΕΛ, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τις διαστάσεις που παίρνει σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο περιμένοντας τους νόμους της αγοράς να δώσει λύσεις, τότε θα μετατρέψει με μαθηματική ακρίβεια την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης σε προνόμιο για τους λίγους. Αυτό που απαιτείται είναι ένας νέος προσανατολισμός. Απαιτούνται πολιτικές στέγασης με κοινωνικό πρόσημο, που θα μετατρέπουν την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης από άπιαστο όνειρο σε πραγματικότητα.

ΠΕΟ: Η ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Εξάλλου, η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι είναι πέραν από αναγκαίο να εισαχθούν πολιτικές και μέτρα που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της απόκτησης στέγης για εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες.

Είναι αναγκαίο η Κύπρος να αποκτήσει προγράμματα κοινωνικής στέγης. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας δημόσια και δημοτική γη να καταστούν φορείς ανέγερσης και παραχώρησης φθηνής ποιοτικής στέγης με την μέθοδο της ενοικιαγοράς και στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Τα σχέδια ανέγερσης κατοικιών τα οποία εξάγγειλε ο ΚΟΑΓ πέραν από το ότι αριθμητικά είναι λίγα, ο χρόνος υλοποίησης τους είναι μακρύς.

Ένα δεύτερο άμεσο μέτρο που χρειάζεται να ληφθεί είναι η τροποποίηση των υφιστάμενων σχεδίων παραχώρησης οικονομικής βοήθειας για αγορά και ανέγερση κατοικίας έτσι που να αυξηθούν τα ποσά λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση στο κόστος ανέγερσης και να βελτιωθούν τα κριτήρια δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα να τύχουν στήριξης.

Η στέγη είναι κοινωνικό δικαίωμα, τα συνεχώς αυξανόμενα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, απαιτούν την χάραξη κοινωνικά προσανατολισμένης πολιτικής για τη στέγη. Η δημιουργία φορέα παρακολούθησης και υλοποίησης στεγαστικής πολιτικής στον οποίο να συμμετέχουν κυβερνητικά τμήματα, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, επαγγελματικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές και εξειδικευμένες κοινωνικές οργανώσεις για θέματα στέγης θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε Επίσης