Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΆντρος Κυπριανού: «Σημαντικό να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη»

Άντρος Κυπριανού: «Σημαντικό να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη»

-

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί αυτή η μεταρρύθμιση γιατί χρειάζεται να βοηθήσουμε την δικαιοσύνη πρώτα και κύρια να απονέμεται αντικειμενικά και πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαία που λέγεται ότι η δικαιοσύνη που αργεί παύει να είναι δικαιοσύνη γι αυτό θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει αυτή η μεταρρύθμιση και σίγουρα το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων και μη ενδεχομένως φορέων θεωρώ ότι είναι σημαντικό γιατί αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια, η οποία θα είναι κατά την άποψη μου ικανοποιητική στο τέλος», είπε.

Σημείωσε ότι άκουσαν με προσοχή τα όσα έχει αναφέρει ο Υπουργός. «Τα είχαμε ξανακούσει από τον κ. Νικολάου όταν ετοιμάζονταν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Έχουμε απόψεις θέσεις για πτυχές των προτάσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί τις οποίες θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε ξανά και με τον Υπουργό σε διμερές επίπεδο αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα συζητιούνται τα σχετικά νομοσχέδια», πρόσθεσε

Εκείνα τα οποία εμάς μας ενδιαφέρουν, τόνισε, είναι να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα και να διαμορφωθούν τέτοιες πρόνοιες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτά τα στοιχεία.

«Όπως είπα και στον Υπουργό θα επιδιώξουμε να είμαστε θετικοί και εποικοδομητικοί γιατί θεωρώ ότι κερδισμένοι από αυτή την μεταρρύθμιση θα είναι η ίδια η κοινωνία και έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε την κοινωνία να απολαμβάνει καλύτερης μεταχείρισης και στον τομέα της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού, είπε ότι είναι με μεγάλη χαρά που βρέθηκε στα γραφεία του ΑΚΕΛ μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας την οποία είχε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ότι θα λειτουργήσει με την μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Χαρακτήρισε την συνάντηση ως «πολύ εποικοδομητική, πολύ φιλική και πολύ χρήσιμη»

Είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει το όραμα και την έκταση, το εύρος της σκοπούμενης μεταρρύθμισης, μιας ευρείας μεταρρύθμισης, κάτι το οποίο ο τόπος μας χρειάζεται απόλυτα.

«Η ταχύτητα με την οποία απονέμεται η δικαιοσύνη στην Κύπρο δεν μας τιμά. Είναι ένα γεγονός το οποίο είναι δεχτό από όλους τους φορείς της Πολιτείας και όλοι μαζί δουλεύουμε. Κι εγώ συνεχίζω να δουλεύω πάνω σε ένα πολύ ευρύ φάσμα μεταρρύθμισης που καλύπτει όλους τους τομείς, καλύπτει την δομική αλλαγή των δικαστηρίων, την λήψη μέτρων για να καθαρίσουν οι καθυστερημένες υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο και όλους τους άλλους φορείς – τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω – και πάντα σεβόμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος σε ένα κράτος δικαίου προσπαθούμε και προωθούμε αυτή την μεταρρύθμιση. Ελπίζω ότι στο τέλος θα εξασφαλίσουμε την συναίνεση που απαιτείται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την μεταρρύθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Είμαι στην διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, συνέχισε, για την οποιαδήποτε διαβούλευση και την οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα, αυτό το στοίχημα το οποίο έχουμε όλοι να κερδίσουμε. «Η μεταρρύθμιση δεν έχει κομματικό χρώμα, είναι αδήριτη ανάγκη της κοινωνίας και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι αποδεχτό από όλους και θα οδηγήσει στην βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης», κατέληξε.

 

Διαβάστε Επίσης