Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤη Δευτέρα «τρυπά» το Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τη Δευτέρα «τρυπά» το Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ

-

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρει στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι “το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019”. “Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στα ΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012”, υποστηρίζει.
 
Ο Τσατάι Ερτσιγιές αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ε/κ παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ε/κ από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ”, αναφέρει.
Προσθέτει ότι “αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

 

Οι ισορροπίες άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο,

 δηλώνει ο Τσαβούσογλου για την Ανατολική Μεσόγειο
 
Οι ισορροπίες άλλαξαν όταν πήγαν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ, δήλωσε ότι “δεν διαπραγματευόμαστε τις δραστηριότητές μας που συνεχίζουμε στην υφαλοκρηπίδα μας, δεν διαπραγματευόμαστε τα θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας”. “ Το αίτημα του τ/κ “λαού” και του τουρκικού λαού σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο είναι ξεκάθαρο και δίκαιο. Λέμε ότι πρέπει να διαμοιραστεί. Χωρίς αυτό τον διαμοιρασμό ή χωρίς συμφωνία δεν είναι σωστό να συνεχιστούν οι μονομερείς δραστηριότητες. Κι εκείνοι έλεγαν ‘θα έρθουν, θα κάνουν βόλτα και θα φύγουν’. Όταν πήγαν τα γεωτρύπανα οι ισορροπίες άλλαξαν. Και το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο”, ανέφερε.

 

Για μάταιες απειλές της ‘νοτίου Κύπρου’

αναφέρεται ο Τατσόι με αφορμή το Γιαβούζ

“Οι απειλές της ‘νοτίου Κύπρου’ είναι μάταιες, υποστηρίζει ο “Υπουργός ενέργειας” Χασάν Τατσόι σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA και ισχυρίζεται ότι οι Ε/κ είναι η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χασάν Τατσόι είπε ότι το δηλώνουν πάντοτε πως δεν θα επιτρέψουν ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Γαλάζια Θάλασσα. “Λέγοντάς το αυτό επαναλαμβάναμε πάντοτε την έκκλησή μας για συμβιβασμό. Είπαμε στους Ε/κ γείτονές μας, ‘ελάτε να εξορύξουμε μαζί το φυσικό αέριο, να κινηθούμε μαζί’. Οι Ε/κ πάντα απαντούσαν στις εκκλήσεις μας με κρίση”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις νέες δραστηριότητες του Γιαβούζ, ο Χασάν Τατσόι ανέφερε ότι ‘πρέπει να το πω καθαρά ότι η αιτία της αύξησης της έντασης στην περιοχή είναι οι Ε/κ οι ίδιοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το δίκαιο”, προσθέτοντας ότι “οι απειλές της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ είναι μάταιες, δεν έχουν όρια”. 

Ο Χασάν Τατσόι είπε ότι η Κύπρος είναι κοινό νησί των Τ/κ και των Ε/κ. “Πλέον οι Ε/κ να συνέλθουν. Ποτέ δεν θα επιτραπεί δημιουργία τετελεσμένων στη Μεσόγειο. Αυτή δεν είναι απειλή. Είναι μια στάση απέναντι στον παραμερισμό των δικαιωμάτων των Τ/κ. Γι αυτούς τους λόγους το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός, το Φατίχ και το Ορούτζ Ρέις θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στη ‘γαλάζια πατρίδα’ και την ανατολική Μεσόγειο. Αν υπάρχει φυσικό αέριο στην ‘γαλάζια πατρίδα’, θα το βρούμε”, ανέφερε.

Κι άλλες εξελίξεις για την ερχόμενη

εβδομάδα προμηνύει ο Οζερσάι

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου επειδή δεν θα παραχωρήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι με την Τουρκία έχουν γίνει λογικά βήματα στο ζήτημα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπεξ» μιλούσε διάσκεψη Τύπου με τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ στην Λεύκα για τα πεπραγμένα της «κυβέρνησης», όπου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο.
 
Για το Κυπριακό ο κ. Οζερσάι επανέλαβε ότι με την πολιτική τους στο Κυπριακό έχουν «χαλάσει την τάξη» που υπήρχε εδώ και 50 χρόνια, λέγοντας ότι γίνεται αναφορά σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αλλά κάθε πλευρά καταλαβαίνει αυτό διαφορετικά. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα πράγματα. Αυτό λέμε». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι μια «κυβέρνηση» μπορεί να το λέει αυτό με θάρρος.
 
Χάλασαν την τάξη/το παιχνίδι – είπε – και στο θέμα των Βαρωσίων, λέγοντας πως προβαίνουν σε βήματα που δεν έγιναν στο παρελθόν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις βήματα που θα σπάσουν το παιχνίδι και θα εξαναγκάσουν να κινηθεί την ε/κ πλευρά που λέει ‘εγώ είμαι εξάλλου μέλος της ΕΕ, θα βγάλω φυσικό αέριο, δεν χρειάζομαι συμφωνία με τους Τ/κ, θα ταράξει την ε/κ πλευρά από αυτή την άνετη κατάσταση».
 
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι ανέφερε ότι με τις απειλές της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνησης της Δημοκρατίας, για νέα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Γιαβούζ, οι Ε/κ «έχουν ξεπεράσει τα όρια και οι απειλές τους είναι κενού περιεχομένου. Το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις εργασίες του».
 
Όπως είπε, το Γιαβούζ ενεργεί σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ψευδοκράτος υπογράμμιζαν ότι στην ανατολική Μεσόγειο, την μπλε πατρίδα «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας. Και λέγοντας αυτό πάντοτε κάναμε έκκληση για μια συμφωνία».
 
Σε αυτές τις εκκλήσεις, συνέχισε, οι Ε/κ απαντούσαν πάντοτε με κρίση. «Θα το πω ξεκάθαρα: η πλευρά που προκαλεί την ένταση με μια προσέγγιση ‘δεν με νοιάζει, δεν τους αναγνωρίζω’ είναι η ε/κ πλευρά». Όπως οι Ε/κ στις συμφωνίες που έκαναν (για το φυσικό αέριο) δεν μας υπολογίζουν, δεν είναι δική τους δουλειά τα βήματα  που κάνουμε εμείς έναντι των δικών τους, πρόσθεσε. «Οι απειλές τους είναι κενού περιεχομένου».

 

Διαβάστε Επίσης