Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚαταγγελίες συγγενών αποθανόντων για τη διαχείριση των εισφορών στις κηδείες από τις...

Καταγγελίες συγγενών αποθανόντων για τη διαχείριση των εισφορών στις κηδείες από τις εκκλησιαστικές επιτροπές

-

Πολίτες καταγγέλλουν ότι οι εκκλησιαστικές επιτροπές πολλές φορές αγνοούν την επιθυμία των οικείων του αποθανόντος όσον αφορά τις οργανώσεις στις οποίες θα δοθούν οι εισφορές, δίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις εισφορές σε μη κυβερνητικές οργανώσεις της δικής τους επιλογής, ενώ σε άλλες δίνουν μέρος των εισφορών στην οργάνωση που επιθυμεί η οικογένεια του αποθανόντος και ένα άλλο μέρος κρατείται από τη μητρόπολη.

Οι καταγγελίες σχετίζονται με την εφαρμογή του άρθρου 5 του περί διενέργειας εράνων νόμου του 2016, το οποίο η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει και να τροποποιήσει, με στόχο να δώσει στους συγγενείς αποκλειστικά το δικαίωμα να καθορίζουν πού θα πηγαίνουν οι εισφορές.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε όλα τα μέλη της Επιτροπής γίνει δέκτες πολύ μεγάλου αριθμού καταγγελιών, όπου παρόλο που οικείοι εκφράζουν γραπτώς που θέλουν να πηγαίνουν οι εισφορές, αυτή η επιθυμία δεν γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σεβαστή από τις εκκλησιαστικές επιτροπές» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η Εκκλησία προτίθεται να συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 8 Ιουνίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, είπε, ότι θα στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας να δώσει στην Επιτροπή τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος σε συνεδρία που θα γίνει στις 8 Μαΐου.

«Στόχος και απόφαση της Επιτροπής είναι ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί και ότι οι οικείοι του αποθανόντος έχουν δικαίωμα να καθορίζουν πού θα πηγαίνουν τα λεφτά από τις εισφορές» δήλωσε η κ. Κυριακίδου.

Διαβάστε Επίσης