Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ – Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας: Με όραμα και σχέδιο» για μια...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ – Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας: Με όραμα και σχέδιο» για μια Λευκωσία, πρωτεύουσα ξανά»

-

το τέρμα της οδού Λήδρας, την υποψηφιότητα του για τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Σταυρινίδης.

Stavrinides Panayiotis3 smallΟπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Παναγιώτης Σταυρινίδης, εξάγγειλε την υποψηφιότητα του, από το τέρμα της οδού Λήδρας, από εκεί που η Λευκωσία μοιράζεται στη μέση αναφέρθηκε στο όραμα του για «Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά! Μία Λευκωσία που δεν έχει εθιστεί στον διαμελισμό και στο μαράζι. Μία Λευκωσία που συνεχίζει ακόμα να αναπνέει εδώ, καρτερώντας όμως να ξαναγεννηθεί εδώ, να επανενωθεί εδώ, να ξαναζήσει εδώ»

O Παναγιώτης Σταυρινίδης, αναφέρθηκε στο όραμα αλλά και το σχέδιο του για Μία Λευκωσία από τον Καϊμακλί και την Παλουριώτισσα μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Ένα σχέδιο που αντικρίζει τη Λευκωσία ως ενιαίο και ζωντανό σύνολο. Μέσα από το οποίο η Λευκωσία θα βρει τη χαμένη της αίγλη μέσα από το τρίπτυχο των υποδομών, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της δράσης των δημοτών της σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε στις βασικές πτυχές του προγράμματος του. Για τις γειτονιές και την ποιότητα ζωής. Για τον πολιτισμό. Για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς. Για την σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Για μια πόλη για τους επισκέπτες. Μια πόλη για τη νεολαία, για τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα. Και τέλος, μία πόλη, επανενωμένη που ξαναζωντανεύει η ελπίδα.

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974, έξι μήνες πριν την εισβολή. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Καϊμακλί και φοίτησε στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου καθώς και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Παλουριώτισσας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στη Ψυχολογία, και εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κλείνοντας, o Παναγιώτης Σταυρινίδης κάλεσε όλους τους Δημότες της Λευκωσίας να διεκδικήσουν την πόλη τους ενωμένοι, και ενωμένη να την παραδώσουν στην επόμενη γενιά. Τους κάλεσε, να βάλουν μαζί τις πινελιές στον καμβά της πόλης. Να ξαναζωντανέψουν την ελπίδα. Για Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά!

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡ Π. ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗ

Stavrinides KORITSAKI smallΠαραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Παναγιώτη Σταυρινίδη:

«Από εδώ φίλες και φίλοι, από το κομμάτι αυτό της μοιρασμένης μας πόλης, γεννιέται σήμερα κάτι ωραίο, κάτι νέο και κάτι ελπιδοφόρο.

Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά! Μία Λευκωσία που δεν έχει εθιστεί στον διαμελισμό και στο μαράζι. Μία Λευκωσία που συνεχίζει ακόμα να αναπνέει εδώ, καρτερώντας όμως να ξαναγεννηθεί εδώ, να επανενωθεί εδώ, να ξαναζήσει εδώ. Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά.

Η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από μεσσίες που έχουν όραμα αλλά στερούνται του σχεδίου. Ούτε όμως έχει ανάγκη από διαχειριστές που σχεδιάζουν χωρίς όραμα για την πόλη.

Η πόλη μας, η Λευκωσία, αναζητά επιτέλους το αυτονόητο για μια πρωτεύουσα της Ευρώπης: ένα όραμα και ένα σχέδιο. Ένα όραμα που δεν συμβιβάζεται με τα οδοφράγματα και το τείχος, και ένα σχέδιο που έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο, τη γειτονιά και το περιβάλλον. Μία Λευκωσία του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Μία Λευκωσία που φροντίζει το Καϊμακλί και την Παλουριώτισσα. Που αναζωογονεί το κέντρο χωρίς να ξεχνά την Χρυσαλινιώτισσα και τον Τακτακαλά. Μία Λευκωσία για τον Άγιο Ανδρέα, για τους Αγίους Ομολογητές, για το Λυκαβητό. Μία Λευκωσία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μία Λευκωσία Πρωτεύουσα ξανά.

Υπάρχει ναι, κάτι το ελπιδοφόρο, κάτι το ωραίο σε αυτή μας την προσπάθεια για την πόλη μας. Η ιδέα της προσπάθειας αυτής γεννήθηκε στις γειτονιές και στις συνοικίες, αλλά αγκαλιάζει όλη τη Λευκωσία. Ενθαρρύνεται από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καταστηματάρχες, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αγκαλιάζεται από τους νέους στις καφετέριες και στις πλατείες. Και αντλεί ενέργεια από τους προβληματισμούς των ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών, της έρευνας και της οικολογίας.

Και είμαστε φίλες και φίλοι εδώ. Στην καρδιά της Λευκωσίας, όχι για να “παρουσιάσουμε” αλλά για να μιλήσουμε για το όραμα και το σχέδιό μας. Ένα σχέδιο που αντικρίζει την πόλη μας και τις γειτονιές της ως ενιαίο και ζωντανό σύνολο και όχι ως κομμάτια άψυχα αναβαθμισμένων και υποβαθμισμένων περιοχών. Ένα σχέδιο για Μία Λευκωσία που ξανά αναζητά τη χαμένη της αίγλη μέσα από το τρίπτυχο των υποδομών, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της δράσης των συμπολιτών μας σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά.

Διεκδικώ μαζί με εσάς φίλες και φίλοι, ως ένας από εσάς, όχι ένα δημόσιο αξίωμα, αλλά ένα δημόσιο καθήκον. Ένα καθήκον για μία Λευκωσία χωρίς αποκλεισμούς, μία Λευκωσία για τους εργαζόμενους, τους καταστηματάρχες, τους εργάτες του πολιτισμού και των γραμμάτων. Μία Λευκωσία της επινόησης και της διανόησης. Μία Λευκωσία που καλωσορίζει το νέο το άγνωστο και το καινούργιο. Μία Λευκωσία για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες. Μία Λευκωσία που σέβεται τους συνάνθρωπους μας, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, τους μετανάστες, τους συνταξιούχους. Μία Λευκωσία που αναδεικνύει τον πολιτισμό της μέσα και από την προστασία και ευημερία των ζώων. Μία Λευκωσία που δεν διακηρύσσει εύηχα συνθήματα, αλλά που κάνει πράξη και ενθαρρύνει την δράση, την συλλογικότητα και τη συμμετοχικότητα. Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα ξανά.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί εκπρόσωποι οργανώσεων και κινημάτων, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Από σήμερα σας καλώ να συζητήσουμε και να εμπλουτίσουμε μαζί τις βασικές θεματικές του προγράμματος μου.

Για τις γειτονιές μας και την ποιότητα ζωής, για μια πρωτεύουσα πολιτισμού. Για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς. Για την σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Για μια πόλη για τους επισκέπτες. Μια πόλη για τη νεολαία, για τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα.

Και τέλος, μία πόλη, όπου ξαναζωντανεύουμε την ελπίδα. Ελάτε φίλες και φίλοι να βάλουμε μαζί τις πινελιές στον καμβά της πόλης. Να οραματιστούμε για την πόλη μας με το κεφάλι ψηλά, με το βλέμμα στον συνάνθρωπό μας και τα πόδια μας γερά στη γη.

Φίλες και φίλοι, συμπολίτες μου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, πολίτες της Λευκωσίας μας,

Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, η πόλη μας βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να επανενωθεί. Χρέος όλων μας αλλά και προσωπικό μου όραμα, να κρατήσουμε τη φλόγα της επανένωσης ζωντανή, να την δυναμώσουμε με τη φωνή και τη δράση μας, να γίνει λαϊκό και κοινωνικό αίτημα η επανένωση της πόλης και του λαού. Ο Δήμος Λευκωσίας, ως ο μοναδικός δήμος μοιρασμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας έχει χρέος απέναντι σε αυτή την ιστορική στιγμή. Να σταθεί μπροστά, μαζί με τους πολίτες και να διεκδικήσει με δύναμη ψυχής την επανένωση της Λευκωσίας.

Δεν θα υποκριθώ απέναντί σας, είναι χρέος μου να μιλήσω όπως η συνείδηση μου, μου υπαγορεύει. Η Λευκωσία μας μοιρασμένη, είναι η ψυχή μας μαρασμένη και μαραζωμένη. Και το όραμά μας για την πόλη δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τείχη διαχωρισμού, οδοφράγματα, στρατούς και συρματοπλέγματα. Σήμερα διεκδικούμε την πόλη μας ενωμένοι και ενωμένη θα την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Φίλες και φίλοι,

αυτή τη στιγμή δεν καταθέτω μια προσωπική μου φιλοδοξία. Καταθέτω ενώπιον σας την υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος της Λευκωσίας, σε έναν ωραίο αγώνα για να κατακτήσουμε μαζί αυτό που μαζί διεκδικούμε, Μία Λευκωσία, Πρωτεύουσα Ξανά!».

Βιογραφικό

Stavrinides Panayiotis smallΓεννήθηκα στη Λευκωσία το 1974, έξι μήνες πριν την εισβολή. Έζησα τα παιδικά μου χρόνια στο Καϊμακλί και φοίτησα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου καθώς και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Παλουριώτισσας.

Μετά την στρατιωτική μου θητεία, σπούδασα Ψυχολογία στη Νέα Υόρκη όπου και απέκτησα το πρώτο μου πτυχίο από το St. Francis College. Ακολούθως, μετέβηκα στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο Reading. Εκεί ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ψυχολογία στην ειδικότητα της Μεθοδολογίας Ψυχολογικής Έρευνας.

Το 2000 επέστρεψα στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το οποίο μου απονεμήθηκε το 2005 ο τίτλος του Διδάκτορα στην Ψυχολογία (PhD). Ένα χρόνο αργότερα εργάστηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Πανεπιστήμιο Harvard ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Ζω μόνιμα στην Κύπρο από το 2007. Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας. Διετέλεσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και είμαι μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση που συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εκτός από την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία, συμμετέχω ενεργά στα κοινά με διαλέξεις, αρθρογραφία και δημόσιες συζητήσεις στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την προστασία και ευημερία των ζώων.

Διαβάστε Επίσης