Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚηδεία οστών δεκάδων Τουρκοκυπρίων που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β΄ στην Τόχνη...

Κηδεία οστών δεκάδων Τουρκοκυπρίων που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β΄ στην Τόχνη – Να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι δήλωσε ο Ακιντζί

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 16 Αύγουστος 2016

Σε στρατιωτική τελετή στο κοιμητήριο πεσόντων Τόχνης, στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, κηδεύθηκαν χθες τα οστά 33 Τ/κ αγνοούμενων που φονεύθηκαν από την ΕΟΚΑ Β’, όπως γράφει η Γενί Ντουζέν, και τα οποία ταυτοποιήθηκαν μετά από εργασίες της ΔΕΑ.Το θέμα αποτελεί κύρια είδηση ή και πρωτοσέλιδο στον τ/κ Τύπο σήμερα.

Στην ομιλία του στην τελετή ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πριν από 42 χρόνια, 82 άτομα αρπάχτηκαν από τα χωριά Τόχνη, Ζύγι και Μαρί (με τα δύο λεωφορεία) για να μεταφερθούν στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Λεμεσό, όμως στη συνέχεια δολοφονήθηκαν άγρια. Η ΔΕΑ, πρόσθεσε, συνεχίζει τις εργασίες της για τον εντοπισμό δύο εξ’ αυτών που ακόμη δεν βρέθηκαν.

Υπάρχουν ακόμα 200 Τ/κ και 900 Ε/κ αγνοούμενοι που δεν βρέθηκαν, συμπλήρωσε λέγοντας ότι επιθυμεί όπως βρεθούν και ταφούν όλοι οι αγνοούμενοι, όποια και να είναι η καταγωγή τους, είτε είναι Τ/κ, είτε Ε/κ. Εξέφρασε δε στήριξη μέχρι τέλους στις εργασίες της ΔΕΑ. Το θέμα με τα αρχεία, είπε, επιλύθηκε και θα ερευνηθούν για τυχόν πληροφορίες, τόσο τα αρχεία των ΗΕ, όσο τα τ/κ, τα ε/κ, τα ελληνικά και οποιαδήποτε άλλα αρχεία.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο “βουλευτής” του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ κατηγόρησε τον Τ/κ ηγέτη ιδιαίτερα για την δήλωση ότι δεν βρέθηκαν ακόμη τα οστά 900 Ε/κ και 200 Τ/κ. “Κοιτάξτε, μίλησε για τον αριθμό των Ε/κ αγνοουμένων σε μία τέτοια τελετή, θέλοντας να πει ότι ο αριθμός των Ε/κ αγνοουμένων είναι μεγαλύτερος με σκοπό να προβοκάρει την τελετή. Ντροπή”.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκτός από τον Τ/κ ηγέτη, η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο “πρωθυπουργός” Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο “διοικητής” των δυνάμεων “ασφαλείας”, υποστράτηγος Γιλμάζ Γιλντιρίμ, ο “διοικητής” της 28ης “μεραρχίας” Μηχανοκίνητου Πεζικού, ταξίαρχος Φαρούκ Γιλντιρίμ και άλλοι «αξιωματούχοι» του κατοχικού καθεστώτος.

Διαβάστε Επίσης