Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ«Συνταγματικό» μπλόκο στα κατεχόμενα, στο περιβόητο «γραφείο συντονισμού» - ΖΕΚΙ ΤΣΕΛΕΡ: Καταφέραμε...

«Συνταγματικό» μπλόκο στα κατεχόμενα, στο περιβόητο «γραφείο συντονισμού» – ΖΕΚΙ ΤΣΕΛΕΡ: Καταφέραμε μια μεγάλη νίκη.

-

ανακοινώνοντας σήμερα την απόφασή του στις ερωτήσεις που του είχε θέσει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τη “νομοθεσία” που αφορά τη συμφωνία ίδρυσης και λειτουργίας του “γραφείου” συντονισμού του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού στα κατεχόμενα.

Η συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους είχε υπογραφεί από την νυν “κυβέρνηση” Οζγκιουργκιούν και η σχετική “νομοθεσία” είχε περάσει από τη “βουλή” τον περασμένο Ιούνιο με τις ψήφους των 23 “βουλευτών” του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τεσσάρων ανεξάρτητων, παρά την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας της τ/κ κοινότητας.

Το “συνταγματικό δικαστήριο” βρήκε “αντισυνταγματικό” το άρθρο 3/6/g που αφορά τις φοιτητικές εστίες των “πανεπιστημίων” κι αυτό γιατί στη “νομοθεσία” γίνεται αναφορά σε πρωτόκολλο που υπογράφηκε το 2012 για τις φοιτητικές εστίες, πρωτόκολλο που όμως επειδή δεν πέρασε από τη “βουλή” δεν θεωρείται έγκυρο. (Οι “διεθνείς” συμφωνίες που δεν περνούν από τη “βουλή” στα κατεχόμενα, δεν θεωρούνται έγκυρες και σε ισχύ). Την απόφαση του “ανωτάτου” ανέγνωσε η ίδια η “πρόεδρός” του, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας “πρόεδρος” ζήτησε την άποψη του “ανωτάτου δικαστηρίου” για μια “διεθνή” συμφωνία με το “δικαστήριο” να εγκρίνει το δικαίωμα αυτό για οποιανδήποτε “διεθνή” συμφωνία. Επίσης, έκρινε τους ισχυρισμούς, που αφορούν την αρμοδιότητα και την κυριαρχία του, αβάσιμους (είχε αμφισβητηθεί κατά πόσο το “ανώτατο” μπορεί να εκφέρει άποψη για μια “διεθνή” συμφωνία που έχει περάσει από τη “βουλή”).

Η εν λόγω “νομοθεσία” αναμένεται τώρα να σταλεί από τον Τ/κ ηγέτη πίσω στη “βουλή” για να υπάρξει τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ωστόσο η “βουλή” δεν έχει την αρμοδιότητα να αλλάζει/τροποποιεί “διεθνείς” συμφωνίες. Γι` αυτό αναμένεται όπως η εν λόγω συμφωνία για το “γραφείο” συντονισμού τύχει επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία, η Βουλή της οποίας την έχει ήδη εγκρίνει, όμως, ως έχει.

Μέλη της πλατφόρμας “Απορρίπτουμε” βρίσκονταν στην αίθουσα του “δικαστηρίου” κατά την ανάγνωση της απόφασης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά στην αυλή του κτιρίου, ο “βουλευτής” του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ζεκί Τσελέρ, εκ μέρους της πλατφόρμας μίλησε για απόφαση που σηματοδοτεί νίκη τους όσον αφορά τη ρήτρα πως ο εκάστοτε “πρόεδρος” μπορεί να ζητεί τη γνώμη του “ανωτάτου” για “διεθνείς” συμφωνίες.

Επειδή η “βουλή” δεν μπορεί να αλλάζει τις “διεθνείς” συμφωνίες, σημείωσε, πρέπει η συγκεκριμένη να ξαναγίνει με την Τουρκία. Από την αρχή απορρίψαμε και θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε την επιβολή των δικών τους πρακτικών στη δική μας “χώρα”, σημείωσε. Θα δουν, είπε, ποια θα είναι η στάση της “κυβέρνησης” τις επόμενες ημέρες και αναλόγως θα πράξουν και οι ίδιοι.

Κέρδισαν επίσης την αυτοπεποίθησή τους και από δω και πέρα οι Τ/κ που δεν θεωρούν κατάλληλες γι` αυτούς κάποιες συμφωνίες μπορούν να απορρίψουν τις σχετικές “νομοθεσίες” στους δρόμους, και στα χέρια τους είναι το να μπορούν να κερδίσουν κάτι ως αποτέλεσμα αυτής της απόρριψης.

Η πλατφόρμα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τον αγώνα της και αυτή η συμφωνία, ως έχει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. (Έστω και με ένα “αντισυνταγματικό” σημείο, ο “νόμος” δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ). Και αυτό, σημείωσε, είναι μια μεγάλη νίκη γι` αυτούς. “Εμείς θέλουμε μια διοίκηση που θα εκφράζει τη δική μας βούληση, θέλουμε εμείς να διοικούμε τους εαυτούς μας. Αυτό δεν είναι ενάντια στην Τουρκία. Αυτό είναι η πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τη δική μας κοινωνική κουλτούρα. Καταφέραμε μια μεγάλη νίκη. Η νεολαία έγραψε ιστορία, ένα παραμύθι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη και επιτυχία της νεολαίας”.

Ακτιβιστές της πλατφόρμας, μετά το τέλος των δηλώσεων του κ. Ζεκί, φώναξαν συνθήματα απόρριψης της συμφωνίας και έφυγαν.

Διαβάστε Επίσης