Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΜετρούν τις πληγές που άφησε η καμένη γη οι κάτοικοι της Αργάκας

Μετρούν τις πληγές που άφησε η καμένη γη οι κάτοικοι της Αργάκας

-

Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016

Το θέαμα της καμένης γης στην τοποθεσία “Μάντρα του Κούνουνα” μόνο συγκλονισμό προκαλεί στους κατοίκους της Αργάκας.

Οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας, Σπύρο Πελοπίδα, εκτιμούν τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε και μετρούν τις στάχτες της γης τους.

Ο κοινοτάρχης Αργάκας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν τον επόμενο χειμώνα σε αναδάσωση της περιοχής που έχει καταστραφεί.

Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο και κατασβέστηκε την Κυριακή, ύστερα από τιτάνιο αγώνα επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, κατέκαψε έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων πευκόδασους, ξηρών χόρτων και άγριας βλάστησης.

Για την κατάσβεση της είχε συσταθεί κέντρο χειρισμού κρίσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για καλύτερο συντονισμό της κατάστασης, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε δύσβατη περιοχή, ενώ εκτός από τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, μελών του Ταμείου Θήρας και της Πολιτικής ‘Αμυνας συνέδραμαν και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, των Βρετανικών Βάσεων και του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως αιτία της πρόκλησης της πυρκαγιάς ήταν το κάψιμο σκουπιδιών σε κατοικία και περβόλι 62χρονου από την Αργάκα που εφάπτονται με το κρατικό δάσος.

Η φωτιά επεκτάθηκε αστραπιαία, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή , της ξηρασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και της πυκνής βλάστησης και τοπογραφίας της περιοχής.

Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών επεκτάθηκε στον εκδρομικό χώρο του Αγίου Μερκουρίου στα μέσα της διαδρομής από την Αργάκα προς τον Σταυρό της Ψώκας.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, μέρος του πευκόδασους που καταστράφηκε είχε καεί κατά τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είχε γίνει αναδάσωση. Η φωτιά, συνέχισε, προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια όταν δύο πρόσωπα προσπάθησαν να κάψουν σκουπίδια. Επεσήμανε, ωστόσο, πως οι κάτοικοι περιοχών που συνορεύουν με το δάσος ενημερώνονται σχεδόν καθημερινά για τους κινδύνους και είναι αδικαιολόγητοι να θέτουν φωτιά στις αυλές τους για οποιοδήποτε λόγο .

Στο μεταξύ, για τη φωτιά στην Αργάκα συνελήφθησαν δύο πρόσωπα, ένας 62χρονος από την Αργάκα και μία 46χρονη από την Συρία, τα οποία τελούν υπό τετραήμερη κράτηση.

Ανακρινόμενα τα δύο πρόσωπα ανέφεραν ότι η φωτιά άρχισε από το κρατικό δάσος και κατευθύνθηκε προς το περιβόλι τους, μια εκδοχή ωστόσο η οποία είναι άκρως αντίθετη με τις μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν από αυτόπτες μάρτυρες.

Εναντίον των δύο προσώπων εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της πρόκλησης πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος, συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας ή παράληψης του να λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Επίσης το αδίκημα της πρόκλησης πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος, συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας ή παράληψης του να λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις κατά παράβαση του Άρθρου 32 του περί Δασών Νόμου του 2012 .

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 18.6.2016 στην τοποθεσία “μάνδρα του Κούνουνα”, έδαφος του χωριού Αργάκα.

Διαβάστε Επίσης