Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕρωτηματικά για την επιχείρηση της Αστυνομίας που κατέληξε στον θάνατο του πατέρα...

Ερωτηματικά για την επιχείρηση της Αστυνομίας που κατέληξε στον θάνατο του πατέρα που φέρεται να απειλούσε το παιδί του – Τι απαντά ο Αρχηγός της Αστυνομίας

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 21 Μάιος 2016

Ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες από πλευράς της Αστυνομίας, τόνισε ο Αρχηγός του Σώματος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε σχέση με την υπόθεση Αιγύπτιου ο οποίος καθ` όλη τη διάρκεια της νύχτας κρατούσε όμηρο το αγοράκι του, ηλικίας 16 μηνών, και απειλούσε να το σκοτώσει και ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα.Σε δηλώσεις το απόγευμα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής που αποτελεί, όπως είπε, «πάντα τραγικό και απευκταίο γεγονός».

Σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “η Αστυνομία ενήργησε υπό τις περιστάσεις, βάσει της αποστολής της και των εξουσιών που της παρέχει ο νόμος, με ένα και μοναδικό στόχο, να προστατέψει τη ζωή του 16μηνου παιδιού που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, εξ υπαιτιότητας της συμπεριφοράς του πατέρα του και δράστη του περιστατικού και βεβαίως να λήξει το περιστατικό αναίμακτα.”

«Μετά την καταγγελία του συμβάντος υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας και ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Αστυνομίας ανέλαβε τη διαχείριση του περιστατικού. Ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και υπήρξαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον δράστη. Όταν διαπιστώθηκε πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η ζωή του παιδιού βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα, κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη η χρήση υπηρεσιακού οπλισμού. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του δράστη και η διάσωση του παιδιού, το οποίο φέρει βαθύ τραύμα στην περιοχή του λαιμού, ωστόσο, ευτυχώς, είναι εκτός κινδύνου», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοστόμου, τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και ειδικά εκπαιδευμένοι διαπραγματευτές της Αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην όλη επιχείρηση, ενήργησαν με απόλυτο επαγγελματισμό, καθ` όλη τη διάρκεια διαχείρισης της κατάστασης.

«Η ύψιστη αποστολή της Αστυνομίας είναι η τήρηση της δημόσιας ασφάλειας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη βάση λοιπόν αυτής της αποστολής, ενήργησαν τα μέλη μας στο συγκεκριμένο περιστατικό, χρησιμοποιώντας την ανάλογη υπό τις περιστάσεις βία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι βρέθηκε αλεξίσφαιρο γιλέκο εντός της οικίας του δράση και ότι έγινε λόγος και για ρίψη μολότοφ και η ότι Αστυνομία γνώριζε το παρελθόν του, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι είναι γεγονός ότι έχει βρεθεί, εξ όσων έχει πληροφορηθεί, στη σκηνή αλεξίσφαιρο γιλέκο.

«Είναι γεγονός ότι έριχνε βόμβες μολότοφ. Ωστόσο, βρίσκεται στα αρχικά στάδια το ανακριτικό έργο. Υπάρχουν, βεβαίως, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Θα υποβληθεί εντός της ημέρας έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όπως πράττουμε πάντοτε, άλλωστε, σε αυτές τις περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι δεν θα ήταν ορθό να προβώ σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά επί του παρόντος, όμως να είστε σίγουροι ότι τα ΜΜΕ θα κρατούνται ενήμερα για όλες τις εξελίξεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι έχουν ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες, ότι έχουν και τις δικές τους πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη και ότι έχουν αποταθεί και στις ενδεδειγμένες υπηρεσίες του εξωτερικού για να πάρουν όλες εκείνες τις πληροφορίες τις οποίες επιβάλλεται να έχουν.

Σε παρατήρηση ότι μάρτυρας ανέφερε ότι είδε πρώτα ασθενοφόρο να μεταφέρει το μωρό και μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι αυτό είναι εντελώς αναληθές.

«Η πληροφόρηση που έχω, για την οποία είμαι απόλυτα βέβαιος, είναι ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει γίνει. Τα μέλη μας έπραξαν ότι έπραξαν, χρησιμοποιώντας την ανάλογη βία και έχοντας εξαντλήσει, πραγματικά, όλα τα μέσα και δεδομένα που είχαν ενώπιον τους, γιατί απώτερος στόχος ήταν η διάσωση του παιδιού και ταυτόχρονα να λήξει το όλο περιστατικό αναίμακτα. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Αυτό άλλωστε το μαρτυρεί και το τραύμα που φέρει το παιδί, που ευτυχώς ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από την καρωτίδα», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης