Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΞεπέρασαν τις 8000 οι επισκέπτες της πρώτης νύχτας του 28ου Παγκύπριου Φεστιβάλ...

Ξεπέρασαν τις 8000 οι επισκέπτες της πρώτης νύχτας του 28ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ

-

: Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2015

Άνοιξε τις πύλες του ψες το 28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Η Βραδιά ήταν μαγική με 8000 και πλέον επισκέπτες να κατακλύζουν κάθε γωνιά της Πύλης Αμμοχώστου όπου φιλοξενεί το φεστιβάλ. Ο Γ.Γ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος στην εισαγωγική του ομιλία καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την μαζική του παρουσία του στο φεστιβάλ ενώ έστειλε μηνύματα αγώνα και αντίστασης κατά των πολιτικών λιτότητας που πνίγουν αυτό το διάστημα την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο των πλανήτη.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας έκλεισαν την 1η βραδιά το φεστιβάλ με μια εξαιρετική μουσική παράσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι απόψε στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ της ΕΔΟΝ θα εμφανιστούν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Χρίστος Θηβαίος, ενώ αύριο το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός θα κλείσει η εξαιρετική Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νατάσα Μποφίλιου.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τόσο σήμερα όσο και αύριο μπορείτε να επισκεφθείτε το περίπτερο της «ΓΝΩΜΗ» στο χώρο του φεστιβάλ και γνωρίσετε και να συνομιλήσετε μαζί με τους συντελεστές και τους συνεργάτες της εφημερίδας μας.

KARAMANOS 700x267

Η ομιλία του Γ.Γ της ΕΔΟΝ στη τελετή έναρξης του 28ου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ:

Καλώς βρεθήκαμε και φέτος στο 28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ! Φέτος σηκώσαμε μανίκια από νωρίς. Ριχτήκαμε στη δουλειά για να μετατρέψουμε για ακόμα μια χρόνια την Πύλη Αμμοχώστου σε μια όαση πολιτικής και πολιτιστικής ζύμωσης.

Καλωσορίζουμε όλους εσάς, τις χιλιάδες νεανικές γροθιές που βροντοφωνάζουν πως αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα στην αποψινή γιορτή του αγώνα και της καλλιτεχνικής δημιουργίας τους καταξιωμένους ελλαδίτες καλλιτέχνες που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Κότσιρα που θα μας ταξιδέψουν απόψε. Το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το Χρήστο Θηβαίο που θα μας ξεσηκώσουν αύριο. Τη Νατάσσα Μποφίλιου που θα μας μαγέψει την Πέμπτη και τον Λάκη Χαλκιά στην Λαϊκή Ταβέρνα.

Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά τις Τουρκοκυπριακές Οργανώσεις Νεολαίας και την ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών μαζί με τις ξένες αντιπροσωπείες αδελφών νεολαιών που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Χαιρετίζουμε την ηγεσία του ΑΚΕΛ, του Κόμματος των εργαζομένων, που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια τιμημένης και ένδοξης ιστορίας.

Εμείς, οι νέοι της ΕΔΟΝ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Στο λαό της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον κάθε αγωνιζόμενο λαό που παλεύει τον ιμπεριαλισμό: στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, της Λιβύης, στο λαό της Ουκρανίας, στον περήφανο λαό της επανάστασης της Κουβάς.

Φίλες και Φίλοι, η ανθρωπότητα περνά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Οι σύγχρονοι τοκογλύφοι εκβιάζουν τους λαούς, τους θέτουν τελεσίγραφα. Τους εξαθλιώνουν με τις άγριες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

Τα αρπακτικά της Τρόικα, τα αφεντικά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού ακολουθούν με ευλάβεια αυτή τη σκληρή πολιτική. Ταυτίζονται απόλυτα με τα φιλαράκια τους Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ.

Με την αλαζονεία και με τον αυταρχισμό τους παίρνουν βήμα – βήμα το λαό μας χρόνια πίσω. Του κλέβουν κάθε μέρα λίγο – λίγο τον ήλιο. Τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του. Την ελπίδα του.

Η κρίση θέλει ηγέτη, η Κύπρος δεν είναι μόνη. Αυτά μας έλεγαν πριν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού. Μετά θυμήθηκαν το πιστόλι στον κρόταφο, μονολογώντας ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Σήμερα λένε «σκίζουμε στην εφαρμογή του Μνημονίου».

77 χιλιάδες άνεργοι, 240 χιλιάδες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 50% των νέων μας είναι άνεργοι. Αυτό είναι το θαύμα για το οποίο μας γανώνουν τα κεφάλια κάθε μέρα από τα δελτία ειδήσεων. Το θαύμα των 50 χιλ. συμπατριωτών μας που εξαρτώνται από ένα γάλα και ψωμί από τα κοινωνικά παντοπωλεία, των 25 χιλ. νέων που έγιναν οικονομικοί μετανάστες, των μισθών των 400 ευρώ και των ατέλειωτων ωραρίων.

Ταυτόχρονα, καταρρακώνεται κάθε προσδοκία με τις συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων, διαπλοκής και σήψης. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Τα εκατομμύρια που απέδρασαν, τα ψέματα επί ψεμάτων, την ισοπέδωση των θεσμών, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, του γραφείου του ίδιου του Προέδρου; Και όμως. Δεν κινείται φύλλο ακόμα και με την αποκάλυψη όλων αυτών. Απολογήθηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι έλεγε ψέματα την ώρα που κατάγγελλε το Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως ο οποίος διόρισε και στήριξε τις κατηγορίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, κρύφτηκε στο γραφείο του. Και κανένας από τους δήθεν αμείλικτους, δήθεν έγκριτους, δήθεν ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διαμορφωτές κοινής γνώμης δε ρώτησε το αυτονόητο: που είναι ο Πρόεδρος να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του και τη στήριξη του στην εξαλλοσύνη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα;

Τραντάχτηκε ολόκληρο το σύστημα με την υπόθεση του συμβολαίου της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος απειλούσε ότι «θα πέσουν κεφάλια» στο Προεδρικό. Καρατόμησε το Διευθυντή του γραφείου του. Άφησε να περάσει λίγος καιρός και το διόρισε αλλού. Τα έκανε μαντάρα. Τόσο απλά. Τίποτε όρθιο. Ούτε οι θεσμοί, ούτε η αλήθεια, ούτε η ελπίδα μας. κ. Πρόεδρε φτάνει πια να παίζετε κορώνα – γράμματα το μέλλον της χώρας. Φτάνει πια να συντηρείτε αυτό το σάπιο σύστημα. Να εξυπηρετείτε συμφέροντα, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.

Φίλοι και φίλες θέλει γερά κότσια σήμερα να είσαι αταλάντευτος μαχητής και αγωνιστής. Θέλει γερά κότσια να σηκώνεις το κεφάλι ψηλά. Θέλει γερά κότσια να αντιστέκεσαι στον ιμπεριαλισμό και στους πολέμους. Θέλει γερά κότσια να στέκεσαι απέναντι από το νεοφασισμό. Θέλει γερά κότσια να αγωνίζεσαι για λύση και επανένωση. Θέλει γερά κότσια να ανατρέπεις την ηττοπάθεια και την καλλιεργουμένη μοιρολατρία.

Και αυτά τα κότσια τα έχουν οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες. Αντεπίθεση λοιπόν παντού. Ενισχύουμε τη δύναμη μας. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Όλοι μαζί θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε γιατί η κοινωνία δε κτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μια γροθιά.

Το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι και δε θα είναι η διχοτόμηση, η ανεργία, η μετανάστευση, η διαλυμένη εκπαίδευση. Το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι, η φτώχια, η εξαθλίωση, με ένα μικρό χαρτζιλίκι αντί για μισθό. Το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι και δε θα είναι το γκρίζο, φιμωμένο, ένας λαός δούλων. Το μέλλον αυτού του τόπου είναι το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στο όνειρο, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή.

Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας ήταν, είναι και θα είναι ο ανθρώπινος σοσιαλισμός.

Ακλόνητα πιστοί τις παρακαταθήκες των ηρωικών πρωτοπόρων, συνεχίζουμε να κρατούμε υψωμένες τις κόκκινες σημαίες μας. Τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα. Δεν αρκεί η περηφάνια για την ιστορία. Η ιστορία γράφεται κάθε μέρα, κρινόμαστε κάθε μέρα. Εκεί επιβεβαιώνεται και η ιστορική πορεία.

Με μπροστάρη το λαϊκό κίνημα, επικεφαλής του οποίου είναι το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι για νέες μάχες για το καλό του τόπου και του λαού μας. Είμαστε έτοιμοι να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χεριά μας. Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τον αγώνα και να πυρώσουμε την φλόγα της ελπίδας. Είμαστε έτοιμοι όπως το είπε και ο ποιητής στο πέρασμα μας να ξεσηκώνουμε τον κόσμο! Κι όσο θα έχουμε μορφή ανθρώπου θα οικοδομούμε!

Ζήτω το 28ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ!

Ζήτω η ΕΔΟΝ.

Διαβάστε Επίσης