Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠενήντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας

Πενήντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας

-

Τα 50 χρόνια ζωής, ανιδιοτελούς προσφοράς στην κοινωνία και σημαντικού έργου συμπληρώνει φέτος το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ), το οποίο προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στο κοινό της πόλης και ειδικότερα στους νεαρότερους πελάτες, τους μαθητές.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΛ, Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε στην ιστορία του Συμβουλίου και είπε ότι «πριν την ίδρυση του ΣΥΛ το 1965, τη διαχείριση της υδατοπρομήθειας της Λάρνακας είχε το τουρκοκυπριακό θρησκευτικό ίδρυμα του ΕΒΚΑΦ, το οποίο για 200 χρόνια είχε την ευθύνη μεταφοράς νερού στην πόλη από πηγές στην κοίτη του ποταμού Τρέμιθου μέσω του παλιού Υδραγωγείου της Λάρνακας. Το υδραγωγείο αποτελείτο από τα γνωστά λαγούμια του Μπεκίρ Πασά και τις τρεις σειρές των καμάρων, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν το 1940 με τη διασωλήνωση του νερού προς την πόλη».

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σημείωσε, «η Λάρνακα αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα ανεπάρκειας νερού, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την υλοποίηση ενός νέου, μοντέρνου συστήματος μεταφοράς και διανομής του νερού, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει το ΣΥΛ. Το νέο σχέδιο υδατοπρομήθειας περιλάμβανε την ανόρυξη γεωτρήσεων στη λεκάνη του ποταμού Τρέμιθου και στο Αλεθρικό, την κατασκευή υδατοδεξαμενών, την εγκατάσταση νέων αγωγών μεταφοράς και διανομής του νερού στην πόλη, την εγκατάσταση νέων οικιακών παροχών και την τοποθέτηση υδρομετρητών για την καταμέτρηση της κατανάλωσης σε κάθε ανεξάρτητο υποστατικό».

Ο κ. Χατζηστεφάνου είπε πως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, ο εκτοπισμός χιλιάδων προσφύγων και η εγκατάσταση τους στη Λάρνακα η οποία αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των κατοίκων της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των υδατικών δεδομένων του τόπου. «Με την κατασκευή και λειτουργία των δύο μονάδων αφαλάτωσης της Λάρνακας, με την αναβάθμιση της δυναμικότητας των μονάδων αυτών και την πρόσφατη ολοκλήρωση της κατασκευής πρόσθετων μονάδων αφαλάτωσης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο στόχος για πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες έχει πλέον εκπληρωθεί».

Το ΣΥΛ, συνέχισε, «είναι σε θέση να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Λάρνακας σε νερό, για οικιστικούς, βιομηχανικούς, τουριστικούς και άλλους σκοπούς και να εξυπηρετεί το αεροδρόμιο, το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας. Αθροιστικά, το μήκος του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή ευθύνης του ΣΥΛ, που εκτείνεται μέσα στα δημοτικά όρια Λάρνακας και την τουριστική περιοχή Λάρνακας – Δεκέλειας, ανέρχεται στα 360 χιλιόμετρα, ο αριθμός των υδρομετρητών ανέρχεται στις 35.000 και υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί πληθυσμό περίπου 70.000 άτομα».

Ανέφερε επίσης ότι «καθημερινή έγνοια του ΣΥΛ αποτελεί η ανιδιοτελής προσφορά και η χωρίς εκπτώσεις ανταπόκριση στις προσδοκίες των πελατών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Συμβούλιο προχώρησε έγκαιρα στην ανάπτυξη και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής σε σχέση με την καταγραφή της κατανάλωσης, την έκδοση και εξόφληση λογαριασμών και τη συγκέντρωση και αποτύπωση πληροφοριών αναφορικά με το δίκτυο, εφάμιλλης τεχνολογίας με εκείνη που χρησιμοποιούν ανάλογες εταιρείες υδατοπρομήθειας μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων».

Οι στόχοι του Συμβουλίου, συνέχισε ο κ. Χατζηστεφάνου, «παραμένουν η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για την υλοποίηση του στρατηγικού αυτού προγράμματος του Συμβουλίου, χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε έργα εξυγίανσης και αποκατάστασης του δικτύου, που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση παλιών υδαταγωγών και παλιών υδρομετρητών μειωμένης ακρίβειας, καθώς και επενδύσεις για την εγκατάσταση νέων πληροφοριακών υποδομών για την καλύτερη διαχείριση του δικτύου και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη».

Σήμερα, σημείωσε, το ΣΥΛ «είναι σε θέση να προωθήσει την υλοποίηση των έργων αυτών, λόγω της οικονομικής εξυγίανσης που έχει επέλθει στον οργανισμό μετά το 2010, που δόθηκε στο ΣΥΛ η δυνατότητα να χρεώνει το νερό σε τιμές που να του επιτρέπουν να ανακτά πλήρως τα έξοδά του για την προσφορά υπηρεσιών υδατοπρομήθειας. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η ανέγερση νέας μεγάλης υδατοδεξαμενής αποθήκευσης νερού που θα παρέχει στο ΣΥΛ τη δυνατότητα να προμηθεύει τους καταναλωτές του με νερό για 24 συνεχείς ώρες σε περιόδους αιχμής, ενώ προγραμματίζεται να γίνει καθολική συντήρηση όλων των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών του ΣΥΛ».

Επίσης εντός του τρέχοντος έτους «το Συμβούλιο τροχοδρομεί την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής που θα καλύπτει όλες τις εμπορικές και τεχνικές πλευρές του οργανισμού. Το ΣΥΛ προγραμματίζει ακόμα την εγκατάσταση συστήματος για εξ αποστάσεως καταμέτρηση των μετρητών νερού για εξοικονόμηση του νερού και στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών μας».

Ο κ. Χατζηστεφάνου είπε ότι το ΣΥΛ «με την τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτει στη διαχείριση υπηρεσιών ύδρευσης, μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας και της επαρχίας γενικότερα την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των γειτονικών προς το Συμβούλιο Δήμων και Κοινοτήτων στον τομέα της ύδρευσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οδυσσέας Χατζηστεφάνου είπε ότι το ΣΥΛ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ζητά από τους καταναλωτές να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα «για την πρόληψη απωλειών νερού από τις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να αποφεύγεται η σπατάλη νερού και η πληρωμή ψηλών λογαριασμών υδατοπρομήθειας».

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως το Συμβούλιο βρίσκεται σε οριακό σημείο όσον αφορά το προσωπικό του, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει η απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού και αρκετοί υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει. Σημείωσε μάλιστα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στους τεχνικούς (υδραυλικούς) που χρειάζεται το ΣΥΛ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες που προγραμματίζει το ΣΥΛ για να γιορτάσει τα 50χρονα του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι αυτές «απευθύνονται στο κοινό της Λάρνακας και ειδικότερα στους νεαρότερους από τους πελάτες μας, τους μαθητές, επειδή σε αυτή την ηλικία είναι που καλλιεργούνται συνειδήσεις και διαμορφώνεται κουλτούρα. Μεταξύ άλλων το ΣΥΛ προγραμματίζει τον Οκτώβριο, τη διοργάνωση ενός τριήμερου πανηγυριού για το νερό που θα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων ενώ θα διοργανωθούν διαγωνισμοί ζωγραφικής, φωτογραφίας, ταινίας μικρού μήκους και συγγραφής παιδικού παραμυθιού για το νερό».

Επίσης θα επανεκδοθεί το βιβλίο “Υδατοπρομήθεια Λάρνακας – 4.000 Χρόνια Ιστορίας” στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, προγραμματίζεται η κυκλοφορία επετειακού γραμματοσήμου ιδιωτικής χρήσης με αναφορά στην πεντηκοστή επέτειο του ΣΥΛ, ενώ θα γίνουν εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι άνθρωποι, διοικούντες και υπαλληλικό προσωπικό του Συμβουλίου, που «συνέβαλαν στην εδραίωση και την ανάπτυξη του Οργανισμού».

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

(Κ) Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Αθήνα 17/4/2015 12:05

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα η κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προσερχόμενος ο Πρόεδρος Αναστασίαδης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τον χαιρέτισε λέγοντας του ότι είναι θετικό τουλάχιστον ότι αποσύρθηκε το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ και ότι αυτό πιθανόν να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σχολιάζοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι θα περιμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε κατά πόσον οι Τούρκοι το εννοούν.

Σε λίγο ολοκληρώνεται η κατ` ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε Επίσης