Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕπιστολή ΠτΔ προς ΓΕ για υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Επιστολή ΠτΔ προς ΓΕ για υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

-

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην οποία αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει στη διερεύνηση για διορισμό ποινικού ανακριτή, αναμένοντας τον ίδιο τον Κώστα Κληρίδη να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για το θέμα που προέκυψε μετά το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή για τις κατηγορίες κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Στην επιστολή του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι “αντιπαρερχόμενος τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που περιέχονται στη χθεσινή σας δήλωση που θέλω να πιστεύω οφείλοντο σε συναισθηματική φόρτιση παρά εκ προθέσεως επιλογή, θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα”.

Πρώτον, αναφέρει ότι δεν θα υπεισέλθει στα “όσα εκ του Συντάγματος είστε εντεταλμένος να πράξετε, με βάση και το πόρισμα του Ποινικού Ανακριτή κ. Παναγιώτη Καλλή το οποίο ουδέποτε αμφισβήτησα`.

Εξάλλου, προσθέτει, `στη χθεσινή μου δήλωση οι σχετικές αναφορές περιορίζοντο στις βαρύτατες καταγγελίες του Β. Γενικού Εισαγγελέα που αφορούσαν όχι μόνο το πρόσωπό σας αλλά και σειρά άλλων προσωπικοτήτων`.

Σημειώνει ακόμη ότι `ούτε και βεβαίως η ανάγκη διερεύνησης ανάλογων καταγγελιών θα έπρεπε να εκληφθούν ως στρεφόμενες εναντίον του προσώπου σας ή το χειρότερο να θεωρούνται ως υπόθαλψη προκειμένου κατηγορούμενοι να μετατραπούν σε κατήγορους`.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης ότι `θέλω να πιστεύω πως η ευαισθησία που τόσο ο Β. Γενικός Εισαγγελέας αλλά και εσείς ορθώς επιδείξατε με τον διορισμό Ποινικού Ανακριτή για τα όσα λέχθησαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εναντίον του Β. Γενικού Εισαγγελέα, έστω και αν διεψεύσθησαν από την κ. Γιωρκάτζη θα σας οδηγούσαν σε ανάλογες αποφάσεις διορίζοντας ο ίδιος ή ζητώντας τον διορισμό ποινικού ανακριτή από το Υπουργικό Συμβούλιο”.

“Και επειδή δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεσή μου η αντιπαράθεση, δεν θα προχωρήσω κατά τη σημερινή συνεδρία του ΥΣ στην διερεύνηση για διορισμό ποινικού ανακριτή αναμένοντας ότι με την ευαισθησία που σας διακρίνει θα αναλάβετε εσείς την πρωτοβουλία ώστε να μη αφεθούν να αιωρούνται ανάλογα βαρύτατες κατηγορίες εναντίον θεσμικών οργάνων ή άλλων προσωπικοτήτων όπως εξάλλου επιβάλλει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας” αναφέρει ο Πρόεδρος.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι λόγω του δημοσίου ενδιαφέροντος θα δώσει την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα.

Διαβάστε Επίσης