Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ26 μήνες φυλάκιση σε Βαξεβάνη για δυσφήμιση Βγενόπουλου - 10 μήνες φυλάκιση...

26 μήνες φυλάκιση σε Βαξεβάνη για δυσφήμιση Βγενόπουλου – 10 μήνες φυλάκιση στον εκδότη της Εφημερίδας Πολίτης

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2015

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση του Ανδρέα Βγενόπουλου και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών. Παράλληλα, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη η καταδίκη του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης», Γιάννη Παπαδόπουλου σε 10 μήνες φυλάκιση ως «συκοφάντη». Τις αποφάσεις κοινοποίησε μέσω επιστολής του ο κ. Βγενόπουλος.

Με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει:

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον κ. Κ. Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Α. Βγενόπουλου και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

Η ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από ακροάσεις 6 ημερών είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για παρεμφερή αδικήματα, καθώς έγινε πλήρως αποδεκτό ότι τα εγκαλούμενα γεγονότα και ισχυρισμοί του Κ. Βαξεβάνη ήταν ψευδή και εκ δολίας πρόθεσης συκοφαντικά.

Η βαριά καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη έχει μεγάλη σημασία για τα τεκμαινόμενα στην Κύπρο, διότι επί της ουσίας στο πρόσωπο του δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν όλοι εκείνοι στην Κύπρο (δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικηγόροι) που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν, εκτοξεύοντας λάσπη, να μετατρέψουν τραπεζικές πράξεις σε «σκάνδαλα» και ποινικά αδικήματα, για να προστατεύσουν το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της χώρας και να το απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες του για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας.

Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Κ. Βαξεβάνης παρουσίασε προς υπεράσπισή του σειρά εμπιστευτικών εγγράφων από την Κύπρο, όπως απόρρητα έγγραφα της Αστυνομίας, της Επιτροπής Θεσμών και της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τεκμηριώσει όλες τις συνήθεις συκοφαντίες περί της καταστροφής της Λαϊκής Τράπεζας και της Κύπρου, των δήθεν απατηλών Ελληνικών δανείων, του Ζολώτα, των MIGοδανείων, του Βατοπεδίου κλπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημάνθηκε από την Πολιτική Αγωγή και καταχωρήθηκε στα πρακτικά της δίκης, προκαλεί απορία και κατάπληξη ότι, ενώ τουλάχιστον από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Αστυνομίας, έχει γίνει αποδεκτή η Ελληνική δικαιοδοσία και έχει αποφασισθεί η παραπομπή της εξέτασης όλων των υποθέσεων που αφορούν Έλληνες στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ήδη διεξάγει προκαταρτική εξέταση, μετά από παρέλευση 6 μηνών κανένα στοιχείο δεν έχει αποσταλεί στις Ελληνικές Αρχές και συνεχίζεται η παραπλάνηση της Κυπριακής κοινής γνώμης και η δυσφήμιση Ελλήνων πολιτών περί δήθεν διερεύνησης των πράξεών τους από την αναρμόδια Κυπριακή Δικαιοσύνη.

Υ.Σ. Με την ευκαιρία, επειδή δεν αξίζει χωριστή αναφορά, ανακοινώνεται και ότι με απόφαση του Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη η καταδίκη του εκδότη του ΠΟΛΙΤΗ κ. Γ. Παπαδόπουλου σε 10 μήνες φυλάκιση ως συκοφάντη».

Mε ανακίνωση της η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ απαντά:

Σε αστειότητες καταφεύγει και πάλι προσπαθώντας να προκαλέσει εντυπώσεις ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Χρησιμοποιώντας την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών για συκοφαντική δυσφήμισή του, ο άλλοτε ισχυρός ανήρ της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας, επεχείρησε να διασυνδέσει τον ΠΟΛΙΤΗ και τον εκδότη του Γιάννη Παπαδόπουλο με την απόφαση αυτή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «επί της ουσίας στο πρόσωπο του (σ.σ. του Κώστα Βαξεβάνη) δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν όλοι εκείνοι στην Κύπρο (δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικηγόροι) που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν, εκτοξεύοντας λάσπη, να μετατρέψουν τραπεζικές πράξεις σε «σκάνδαλα» και ποινικά αδικήματα, για να προστατεύσουν το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της χώρας και να το απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες του για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας».
Η υπόθεση αυτή ωστόσο ουδεμία σχέση έχει με τον ΠΟΛΙΤΗ και τον εκδότη του, αφού η μία και μοναδική ποινική δίωξη Βγενόπουλου η οποία επιδόθηκε στην Κύπρο και εκδικάστηκε και η οποία αφορούσε ένα σχόλιο σε στήλη του αποθανόντα αρθρογράφου του ΠΟΛΙΤΗ Γιάγκου Μικελλίδη έκλεισε τυπικά, προ μίας εβδομάδας!
Πρωτόδικα, ο ΠΟΛΙΤΗΣ είχε καταδικαστεί με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη για 3,000 ευρώ. Και στη συνέχεια, όταν εφεσίβαλε την απόφαση τού ελέχθη πως η έφεση κατατέθηκε μία ημέρα εκπρόθεσμα.
Έτσι το Δικαστήριο την απέρριψε χωρίς, όπως το ίδιο διευκρίνισε, να εισέλθει καν επί της ουσίας της εφέσεως.
Οι δικηγόροι του ΠΟΛΙΤΗ, πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να στοιχειοθετεί λίβελο κινήθηκαν νομικά και ζητούν αναίρεση ολόκληρης της απόφασης, μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται.
Φαίνεται πως η απώλεια ψυχραιμίας η οποία διακατέχει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η εμπάθεια αλλά και ο εκνευρισμός του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινηθεί και έχει απαγορεύσει την επίδοση των μαζικών ποινικών διώξεων κατά αρκετών ΜΜΕ και λειτουργών τους – όχι μόνο του ΠΟΛΙΤΗ, ανάμεσά τους ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και η ΧΑΡΑΥΓΗ, διώξεις που ο ίδιος υπέβαλλε από την Ελλάδα προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, τον οδηγεί και στην απώλεια σοβαρότητας.
Απότοκο της οποίας είναι η διασύνδεση πραγμάτων εντελώς άσχετων μεταξύ τους.
Εάν ο κ. Βγενόπουλος θέλει, μπορεί να έρθει και να υποβάλει αγωγές εδώ, γνωρίζοντας πως στην Κύπρο ο λίβελος έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ποινικό αδίκημα και συνεπώς το μόνο το όπλο θα ήταν η καταχώρηση αστικών αγωγών για τις οποίες πρέπει να έρθει αυτοπροσώπως και να δώσει μαρτυρία.
Αποφεύγει όμως πεισματικά να έρθει στην Κύπρο.
Το γιατί μόνο ο ίδιος το γνωρίζει…

Διαβάστε Επίσης