Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΝομική Υπηρεσία για υπόθεση Ντικμέν: Συνολική επιστροφή 207 κειμηλίων

Νομική Υπηρεσία για υπόθεση Ντικμέν: Συνολική επιστροφή 207 κειμηλίων

-

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Εφετείου του Μονάχου στην υπόθεση του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, σημειώνοντας ότι 40 χρόνια συντονισμένων προσπαθειών των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου, μέσω και προηγούμενων γερμανικών δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες διέταξαν την επιστροφή στην Κύπρο άλλων 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων που βρέθηκαν στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, απέδωσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία την συνολική επιστροφή 207 κειμηλίων πολύ μεγάλης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής αξίας.

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι το Εφετείο αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία προς επαναπατρισμό 34 εκκλησιαστικών κειμηλίων μετά από εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και τη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας. Περαιτέρω επιστρέφονται τρία ζεύγη βημοθύρων απο τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιών.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Επαναπατρίζονται επίσης 10 προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από την συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.

“Τα 34 αυτά κειμήλια είναι τα πιο σημαντικά της συλλογής που αποτέλεσαν το αντικείμενο της υπόθεσης αυτής”, σημειώνεται, και προστίθεται πως η διαδικασία του επαναπατρισμού των 34 κειμηλίων στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σ’ ένα μήνα..

Επίσης, αναφέρεται ότι για τα υπόλοιπα 49 αντικείμενα (14 εικόνες ρωσσικής τεχνοτροπίας και άλλες προϊστορικές αρχαιότητες), οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ως προς την ταυτότητα των αντικειμένων αυτών για τα οποία το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη τα εμπεριστατωμένα ευρήματα δύο εμπειρογνωμόνων , αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατόν να διασυνδεθούν με την κυπριακή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά.

Τονίζεται ωστόσο ότι τα 49 αυτά αντικείμενα δεν πρόκειται να επιστραφούν στον Τούρκο αρχαιοκάπηλο αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβλέποντας τις αδυναμίες του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον του Εφετείου, είχε ήδη ζητήσει με οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, πολύ πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου, τη δέσμευση των αντικειμένων έναντι του ποσού που είχε επιδικάσει το Δικαστήριο ως έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας (€500.00) για τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοπράτησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται ενώπιον των Βαυαρικών δικαστικών αρχών από μεγάλο γερμανικό οίκο δικηγόρων ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή και στενή επαφή με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνοντας οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε Επίσης