Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜε την Τουρκία τα έχουν για το χαλλούμι οι Τουρκοκύπριοι

Με την Τουρκία τα έχουν για το χαλλούμι οι Τουρκοκύπριοι

-

2015

Εξωδικαστικά και μέσω διαλόγου εύχεται να τα βρουν με την Τουρκία στο θέμα της παραγωγής χαλλουμιού κάποιες τουρκικές εταιρείες, ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, λέγοντας ότι η παραγωγή χαλλουμιού παραχωρήθηκε στην Τουρκία, ωστόσο κάποιες εταιρείες δεν το σέβονται αυτό.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι για το θέμα ή θα προχωρήσουν σε νομική υπόθεση ή θα τα βρουν μέσω πολιτικού διαλόγου, ωστόσο δεν είναι στις πρώτες τους επιλογές η δικαστική οδός, αλλά η τελευταία επιλογή. Ως “υπουργείο”, είπε, προβαίνουν σε πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να λυθεί μέσω διαλόγου. Όπως εξήγησε, πολλές εταιρείες στην Τουρκία έχουν προχωρήσει στην παραγωγή χαλλουμιού, χωρίς την άδεια από το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο (KTSO) και εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης.“Οι εταιρείες στην Τουρκία κάνουν τόσες εξαγωγές όσες και οι Τ/κ. Δεν σημαίνει αυτό ότι εμείς ως οικονομία έχουμε απώλειες. Η επιθυμία μας είναι να παράγεται εδώ (το χαλλούμι) και μετά να εξάγεται στην Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το θέμα θα καταλήξει πριν το τέλος του 2015 με τον τρόπο που επιθυμεί η τ/κ πλευρά”. Αλλά, σημείωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα.

Όσον αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, λέγοντας πως για το θέμα έγιναν συσκέψεις με αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν, συνέχισε, διαφορετικές απόψεις για το θέμα του ελέγχου της παραγωγής χαλλουμιού στο ψευδοκράτος, λέγοντας πως ενώ η ε/κ πλευρά θέλει να εξουσιοδοτήσει αυτή τον οργανισμό που θα διεξάγει τον έλεγχο, η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό αφού η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα έχει ανασταλεί. Στο “βορρά”, είπε, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου ξεχωριστός που θα εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε Επίσης