Δεκαοχτώ σοβαρά περιστατικά γρίπης, από τα οποία τα τρία κατέληξαν στο θάνατο, σημειώθηκαν σε όλη την Κύπρο από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 μέχρι και τις 8 Μαρτίου του 2015.
Και οι τρεις θάνατοι συνέβηκαν σε ασθενείς με υποκείμενα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ δεκαέξι από τους δεκαοχτώ ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 30 έως και 81 ετών με διάμεση ηλικία αυτή των 62 ετών.
Η δραστηριότητα της γρίπης στον κυπριακό πληθυσμό παρουσίασε αύξηση την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2014, ενώ από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2015 μέχρι και τις 8 Μαρτίου του 2015 η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε αρκετά αυξημένη, παρότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου παρουσίασε μικρή κάμψη.
Από το δίκτυο ιολογικής επιτήρησης της γρίπης στάλθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2015, 138 κλινικά δείγματα από τα οποία τα 67 ήταν θετικά για γρίπη (48,5%).
Από τα θετικά δείγματα, το 85,9% αφορούσε τύπο Α με υπότυπο Η3Ν2, το 3,1% τύπο Α με υπότυπο Η1Ν1 και το 10,9% τον τύπο Β.
`Οπως αναφέρεται, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα επίσης παραμένει αυξημένη, αν και διαφέρουν οι υπότυποι του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν.
Ενώ στην Κύπρο υπερέχει ο τύπος Α (89%) και ιδιαίτερα ο υπότυπος Η3Ν2, στην Ελλάδα υπερέχει ο τύπος Β με ποσοστό 50,9% και λιγότερο ο τύπος Α με ποσοστό 49,1%.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη με κυρίαρχο τον τύπο Α (70%) και με κυριότερο υπότυπο τον Η3Ν2 (56%). Ο τύπος Β κυκλοφορεί σε ποσοστό 22%.
Συμπερασματικά, στην Κύπρο όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη.
Η έξαρση της δραστηριότητας της γρίπης παρουσιάζεται χρονικά παρόμοια με πέρυσι, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών είναι μέχρι στιγμής συγκρίσιμος με αυτά του περασμένου έτους.