Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚοντά στη λήψη απόφασης για Παπακώστα και Μαρί, δηλώνει σε συνέντευξη στο...

Κοντά στη λήψη απόφασης για Παπακώστα και Μαρί, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Κ. Κληρίδης

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2015

Στο τελικό στάδιο λήψης απόφασης βρίσκεται το θέμα απονομής ή όχι χάριτος στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα καθώς και το ζήτημα του ανοίγματος εκ νέου της υπόθεσης της έκρηξης στο Μαρί, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κληρίδης αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις για το θέμα του Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα και το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Για τους εργολάβους που παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν δημόσια πρόσωπα, κάνει λόγο για νομοθετικές πρόνοιες που δυνατόν να οδηγήσουν σε απόφαση για μη συμπερίληψή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου και λέει ότι για το θέμα θα γίνει σύσκεψη τις προσεχείς μέρες.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, λέει ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει «εις βάθος».

Για τα ζητήματα που προέκυψαν με τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής, αναφέρει ότι θα παρέμβει αν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης ή επηρεασμού των ερευνών για την οικονομία.

Ο Κώστας Κληρίδης δηλώνει επίσης ότι ουδέποτε έχει γίνει δέκτης πολιτικών ή άλλων άμεσων παρεμβάσεων προς το σκοπό της άσκησης εξουσιών του αλλά υποδεικνύει ότι δημόσιες δηλώσεις ή δημοσιεύματα μέσω των οποίων ασκείται αθέμιτη πίεση είτε στο Γενικό Εισαγγελέα, είτε στα Δικαστήρια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για Φειδία Σαρίκα

Σε ερώτηση αν τελικά στοιχειοθετείται κάποιο ποινικό αδίκημα εναντίον του Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι οι ανακρίσεις «συνεχίζονται».

«Η οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην Δημάρχου Πάφου και νυν Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Σαρίκα, αναφέρεται στην εποχή εκείνη και δεδομένου ότι οι ανακρίσεις συνεχίζονται δεν μπορώ να μπω σε πολλές λεπτομέρειες», σημειώνει.

Οι μαρτυρίες όμως που έχουν δοθεί, εξηγεί, «αναφέρονται στην περίοδο εκείνη και με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων αν οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται η υπόθεση θα προχωρήσουμε στη σύνταξη κατηγορητηρίου, ίσως μαζί με τα άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη κατηγορηθεί».

Σύσκεψη σύντομα για εργολάβους που χρηματίστηκαν

Σε ερώτηση για εργολάβους οι οποίοι έχουν παραδεχθεί πως έχουν χρηματίσει δημόσια πρόσωπα και υποβάλλουν ακόμη προσφορές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι έχει ζητηθεί η γνωμάτευση του από διάφορα κυβερνητικά και άλλα τμήματα.

«Πρέπει να πω ότι παρά το γεγονός ότι στην προκείμενη περίπτωση δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε καταδίκη προσώπου το οποίο ασχολείται με κατασκευές και εμπλέκεται σε μια τέτοια υπόθεση διαφθοράς, εντούτοις υπάρχουν κάποιες άλλες νομοθετικές πρόνοιες οι οποίες πραγματεύονται θέματα διάπραξης επαγγελματικών παραπτωμάτων από εργολάβους που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε απόφαση για μη συμπερίληψή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου», αναφέρει.

Για το θέμα θα γίνει σύσκεψη εντός των προσεχών ημερών «έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε αυτά τα θέματα με τρόπο συνεπή».

Διαβάστε Επίσης