Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΈχουμε γίνει επικίνδυνοι για τους ίδιους τους ασθενείς μας, δήλωσαν γιατροί στην...

Έχουμε γίνει επικίνδυνοι για τους ίδιους τους ασθενείς μας, δήλωσαν γιατροί στην Επιτροπή Υγείας

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2015

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε αναλώσιμα, φάρμακα, εξοπλισμό αλλά και προσωπικό, ενώ λόγω κούρασης, ακόμη και οι γιατροί θεωρούνται επικίνδυνοι για τους ασθενείς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σε σημερινή σύσκεψη με τη διεύθυνση του Νοσοκομείου Λεμεσού, τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατέγραψαν καταστάσεις τις οποίες χαρακτήρισαν σε δηλώσεις τους απαράδεκτες και κάλεσαν το Υπουργείο Υγείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται, μεταξύ αυτών και μιας συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ λειτουργών του Υπουργείου και των γιατρών του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κωστάκης Κωνσταντίνου, ανέφερε πως τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού είναι προβλήματα τα οποία απασχολούν το δημόσιο τομέα της υγείας, ο οποίος είναι επιβαρυμένος σήμερα με πολύ μεγαλύτερους αριθμούς επισκέψεων ασθενών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Είναι εδώ που θα πρέπει όλοι, από το Υπουργείο, από τον ιατρικό κόσμο, το υπόλοιπο προσωπικό, είτε νοσηλευτικό, είτε παραϊατρικό, είτε οποιοιδήποτε έχουν ρόλο και σχέση με το δημόσιο τομέα της υγείας, να είναι πολύ προσεκτικοί, να υπάρχει υπομονή και ανοχή», ανέφερε και σημείωσε πως «το μέλημα όλων πρέπει να είναι η προώθηση και στήριξη των ασθενών και όχι οι διάφορες μεθοδεύσεις ή προσεγγίσεις ή πολιτικές των οποιονδήποτε, να οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη».

Αν και δεν είναι δυνατόν να έχουμε τα ίδια κονδύλια στον τομέα της υγείας, όπως υπήρχαν στο παρελθόν, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, η Βουλή είναι πρόθυμη να συζητήσει, να στηρίξει και να βοηθήσει εκεί και όπου μπορεί, τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά στη σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε με τα προβλήματα που απασχολούν το καρδιολογικό τμήμα, την υποστελέχωση που υπάρχει και τις διαφωνίες που παρατηρούνται μεταξύ Υπουργείου και γιατρών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε πως «δική μας παράκληση ήταν, το συντομότερο δυνατόν, να βρεθεί η χρυσή τομή και να λυθούν κάποια προβλήματα, για να μην συνεχίσει μια εικόνα και μια κατάσταση πραγμάτων, η οποία ταλαιπωρεί ασθενείς».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, δήλωσε από την πλευρά του πως κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια και τη θεραπεία των ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται, αφού δεν λειτουργεί το ένα από τα τρία εξωτερικά ιατρεία, λόγω υποστελέχωσης,

«με αποτέλεσμα ο κόσμος να κάθετε εκεί έξω να περιμένει για γιατρούς και γιατροί να μην υπάρχουν».

« Υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και μεταξύ του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής», είπε ο κ. Αδάμου, προσθέτοντας ότι «εκείνο που πρέπει να μετρά στο τέλος της μέρας είναι η υγεία του κόσμου και όχι εγώ είπα έτσι και ο άλλος είπε αλλιώς και στο τέλος να την πληρώνει ο κόσμος, όπως είναι η τακτική που ακολουθείται για πολλά πράγματα στον τόπο μας».

Την «κραυγή αγωνίας», όπως ανέφερε, γιατρών που δήλωσαν πως έχουν γίνει επικίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, ένεκα της υπερκόπωσης, μετέφερε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ζητώντας εξαίρεση του τομέα της υγείας από το μνημόνιο.

«Οι γιατροί από την κούραση τους, όπως μας δήλωσαν μέσα, έχουν γίνει επικίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και αυτό είναι πραγματικά κάτι που με τρομάζει και με φοβίζει, γι αυτό εισηγούμαι την εξαίρεση του τομέα της υγείας από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε σε απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί αφού όπως είπε, υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, τα οποία όλοι αναγνωρίζουν και παράλληλα, «υπάρχει μια φοβερή αντιπαράθεση, μια απαράδεκτη αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου και γιατρών».

«Οι μεν επιρρίπτουν ευθύνες στους δε και τελικά εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν τη νύφη, εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν, είναι οι ασθενείς», ανέφερε και υπέδειξε πως την τελική ευθύνη για τα κακώς έχοντα στη δημόσια υγεία τη φέρει νομοτελειακά η εκτελεστική εξουσία.

Πρέπει, συνέχισε, το Υπουργείο να φροντίσει να λύσει άμεσα τα προβλήματα της Λεμεσού, «τα οποία θέτουν, καθ’ ομολογία των γιατρών, σε κίνδυνο ζωές στη Λεμεσό, πάνω σε καθημερινή βάση» και προειδοποίησε πως «αν αυτό δεν σταματήσει, τότε θα θρηνήσουμε επί νεκρών και θα προσπαθεί η μια πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Βουλή να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως δεν ήρθε κανένα αίτημα στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία για απόπαγοποίηση θέσεων που να μην το τιμήσει ή να μην το εγκρίνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορούμε να θέσουμε την υγεία του κόσμου κάτω από οποιαδήποτε μνημονιακή ρήτρα, κι εδώ είναι που πρέπει να στήσουμε πόδι και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε Επίσης