Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ5 συν 1 προτάσεις από το ΑΚΕΛ για πάταξη της διαπλοκής και...

5 συν 1 προτάσεις από το ΑΚΕΛ για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς

-

: Σάββατο, 07 Φεβρουάριος 2015

Πέντε συν μία προτάσεις για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και για εδραίωση του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας, κατέθεσε δημόσια η ηγεσία του ΑΚΕΛ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Άντρου Κυπριανού:

«Είναι υποχρέωση όλων εμάς των πολιτικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων, όπως και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, να υπηρετούμε και να προάγουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας.

Στο ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι απότοκα του συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε. Ο ρόλος μας όμως, δεν πρέπει να περιορίζεται απλώς στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων. Στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, είχαμε ασχοληθεί εκτεταμένα με τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία καταθέτοντας προτάσεις, μερικές από τις οποίες πήραν τη μορφή νομοθεσιών.

Ασφαλώς, οι λύσεις στα φλέγοντα αυτά ζητήματα, θα πρέπει να προκύπτουν και μέσα από την καθημερινή δουλειά και δράση μας. Σημαντικό είναι και το προσωπικό παράδειγμα του κάθε δημόσιου προσώπου ξεχωριστά. Κάτι το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνεται με σωρεία περιπτώσεων στις οποίες οι σημερινοί κυβερνώντες λειτουργούν από την ανάποδη. Γίνονται αντιπαραδείγματα στην πράξη, περιοριζόμενοι μόνο σε λεκτικές διακηρύξεις σε θέματα ηθικής, δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης.

Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα παραβίασης νομοθεσιών, κανόνων δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων. Παραβιάσεις που αγγίζουν κορυφαίους θεσμούς όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να είναι –δυστυχώς- τα μόνα αρνητικά παραδείγματα αν και είναι τα πιο ανησυχητικά. Το πιο πρόσφατο κακό παράδειγμα είναι αυτό της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου που ίδρυσε και φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του Προέδρου στις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Μια κοινωνία η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα ή ακόμα χειρότερα τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής. Ο κόσμος υποφέρει καθημερινά από πάρα πολλά προβλήματα. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι να προκαλούμε τη νοημοσύνη του και το αίσθημα δικαίου με τέτοια ζητήματα. Το τελευταίο που χρειάζεται ο λαός μας είναι να διαπιστώνει πως πάνω στην πλάτη του συμφέροντος του τόπου και του λαού μας, κάποιοι επιχειρούν να πλουτίσουν και να πολλαπλασιάσουν τις επαγγελματικές τους επιτυχίες. Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων με τρόπο που να απαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές από τα πολιτικά πρόσωπα.

Καταθέτουμε σήμερα προς την κοινωνία πέντε συν μία θεσμικές προτάσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

  1. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο που θα απαγορεύει πλήρως την άμεση ή έμμεση ανάληψη εργασίας ή παροχή υπηρεσίας προς το κεντρικό κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από εν ενεργεία πολιτειακούς αξιωματούχους.
  2. Ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο σωστού νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες», με διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες». Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή λόγω της θέσης τους λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση.
  3. Δυνατότητα δημοσίου ελέγχου όλων των προσφορών που κατακυρώνονται στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα ανεξαρτήτως ποσού.
  4. Προσαρμογή της νομοθεσίας που θα καθιστά δεδομένη τη δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
  5. Ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική σχέση της με το κράτος. Πλήρης διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία.

Συν μία: Εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του Κόμματος.

Αναμφίβολα η αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς είναι υπόθεση όλων. Ως Κόμμα θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για καλλιέργεια κουλτούρας απόρριψης τέτοιων συμπεριφορών και ασφαλώς για αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών. Η διαφάνεια εμβαθύνει τη δημοκρατία. Η πάταξη της διαφθοράς συμβάλλει στην αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, στοιχείο απαραίτητο για αντιμετώπιση της ευρύτερης απαξίωσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».

Διαβάστε Επίσης