Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΕγκαινιάστηκε σήμερα στη Λάρνακα η εκστρατεία ενημέρωσης κατά της παιδικής πορνογραφίας

Εγκαινιάστηκε σήμερα στη Λάρνακα η εκστρατεία ενημέρωσης κατά της παιδικής πορνογραφίας

-

01 Δεκέμβριος 2014

Με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα “Hope in Life”, σε συνεργασία με το ιδιωτικό σχολείο American Academy Λάρνακας, εγκαινίασαν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Τέλος στην παιδική πορνεία, πορνογραφία και σωματεμπορία».

Με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα “Hope in Life”, σε συνεργασία με το ιδιωτικό σχολείο American Academy Λάρνακας, εγκαινίασαν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Τέλος στην παιδική πορνεία, πορνογραφία και σωματεμπορία».

Σε χαιρετισμό της, στην παρουσία εκατοντάδων παιδιών του σχολείου, η Κατερίνα Χριστοδούλου Αντιπρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Hope in Life» ανέφερε ότι «το θέμα της παιδικής πορνογραφίας στις μέρες μας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις εφόσον καθημερινά τα νούμερα των θυμάτων αυξάνονται δραματικά. Τα κρούσματα του φαινομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, κυρίως μέσω του διαδικτύου αυξάνονται λόγω του ότι όλο και περισσότερα παιδιά χειρίζονται χωρίς την επίβλεψη των γονέων τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης εν αγνοία των γονέων τους» είπε.

Πρόσθεσε πως «στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η πρόληψη σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τις επιπτώσεις στα θύματα και στις οικογένειες τους αλλά και πως μπορούμε εμείς ως ενεργοί πολίτες με τα σωστά μέτρα να βοηθήσουμε στην πρόληψη αυτού του φαινομένου, γιατί από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα αφορά τα παιδιά μας, αφορά όλους μας».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι «η επένδυση στη νέα γενιά είναι πολύ σημαντική και σημαντικό στοιχείο αυτής της επένδυσης είναι η καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας. Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, το διαδίκτυο που έχει πολλά θετικά στοιχεία, μπορεί να γίνει ένα πολύ κακό εργαλείο» είπε.

Γι’αυτό συνέχισε «σαν πολιτεία θεωρούμε ότι τέτοιες εκστρατείες που αναλαμβάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές και με την εμπλοκή των σχολείων, συμβάλλουν σημαντικά στο να αντιμετωπίζουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Πρόσθεσε πως «ο ρόλος των γονέων, των σχολείων αλλά και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών είναι να συμβάλουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα όπως είναι η πορνογραφία, από την οποία οι νέοι μας, πιο ευάλωτοι και πιο αθώοι εύκολα μπορούν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης».

Ανέφερε ακόμα ότι «για μας είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τέτοιες δράσεις οι οποίες αναλαμβάνονται από εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες αναδεικνύονται και πολύ πιο αποτελεσματικές από το κράτος, να τρέχουν δηλαδή προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι οι νέοι».

Ο Διευθυντής της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας Tom Widdows ανέφερε ότι «θέλουμε να αναπτύξουμε το αίσθημα της ευαισθητοποίησης στους μαθητές ώστε να κατανοήσουν πως μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από αδίστακτους ανθρώπους στην κοινωνία. Θέλουμε ακόμα να αναπτύξουμε το αίσθημα της ευαισθητοποίησης όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τους φίλους τους, ώστε μαζί να μπορούν να φροντίζουν τους φίλους τους και να συνεργάζονται μαζί» είπε προσθέτοντας πως πρέπει να λάβουμε αυτό το θέμα πολύ σοβαρά ειδικά στην σύγχρονη εποχή που ζούμε.

Πρόσθεσε πως οι μαθητές «είναι πιο εξελιγμένοι από τους ενήλικες, ειδικά σε ότι αφορά θέματα τεχνολογίας και αρκετές φορές είναι οι μαθητές που βρίσκουν τα προβλήματα και τα παρουσιάζουν στους ενήλικες, τραβώντας την προσοχή τους».

Ως σχολείο, συνέχισε «χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και ενθαρρύνουμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν υπεύθυνα την τεχνολογία. Το μήνυμά μας προς τους μαθητές είναι η αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να βοηθούν ο ένας τον άλλο και να επιστήσουν την προσοχή των ενηλίκων όταν βλέπουν ότι κάτι είναι λάθος» σημείωσε.


Η Ροδούλα Παπαλαμπριανού, Κοινωνική Λειτουργός, Εγκληματολόγος ανέφερε πως «το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις με ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων. Πρέπει να σπάσει η σιωπή γύρω από αυτό θέμα, να υπάρξει ανοιχτότητα στην έγκυρη ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, αναπτύσσοντας έτσι τις γνώσεις μας και μειώνοντας τις πιθανότητες για αύξηση των κρουσμάτων» είπε.

Πρόσθεσε πως «οι συνέπειες για τα παιδιά είναι τραυματικές και μακροπρόθεσμες ακολουθώντας τα μέχρι την ενήλικη ζωή τους, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι πολλά θύματα εξελίσσονται σε θύτες δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο του φαινομένου που βρίσκεται πλέον σε έξαρση. Η παιδική πορνογραφία καθιστά διαδικτυακό έγκλημα, αποτελεί σεξουαλική εκμετάλλευση/κακοποίηση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης» σημείωσε.

Η κυρία Παπαλαμπριανού ανέφερε ακόμα ότι «σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, όπου το 70-80% των περιπτώσεων, ο θύτης φαίνεται να είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, πολλές φορές από το οικογενειακό, φιλικό ή σχολικό περιβάλλον».

Κάλεσε «τους γονείς να ευαισθητοποιηθούν και να εκδηλώσουν ενεργό ενδιαφέρον και το εκπαιδευτικό σύστημα να αναπτύξει τις δομές και να καλλιεργήσει τα εφόδια για μια ουσιαστικότερη πρόληψη. Καλούμε επίσης την πολιτεία να συνεξετάσει όλους τους παράγοντες, να εντοπίσει τα κενά που υπάρχουν, να δημιουργήσει σύστημα προστασίας θυμάτων και ευάλωτων ανηλίκων, να εφαρμόσει πολιτικές αυστηρά βασισμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμορφώνοντας και ανακατασκευάζοντας μια νέα θετικότερη πραγματικότητα για την ψυχοκοινωνική υγεία και ποιότητα ζωής των ανήλικων πολιτών της» κατέληξε.

Ο Θεόδωρος Νεοκλέους, Διευθυντής απογευματινού σχολείου της ΑΑ, ανέφερε πως «το Ινστιτούτο της Αμερικανικής Ακαδημίας στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου, στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης για την παιδική πορνογραφία επειδή η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος χειρισμού αυτών των πολύ σημαντικών σύγχρονων προβλημάτων, που ταλανίζουν την κοινωνία μας».

Ο Μηνάς Δημητρίου Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας εξέφρασε την ικανοποίηση των μαθητών που τους «δίνεται η ευκαιρία να συμβάλουν στην ενίσχυση αυτής της μεγάλης εκστρατείας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Hope in Life» ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε χρηματικά την προσπάθεια ενημέρωσης της κυπριακής κοινωνίας σχετικά με την παιδική πορνογραφία».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μεγάλα αστέρια τα οποία αποτελούν το σύμβολο της εκστρατείας. Οι μαθητές αγόρασαν τα συγκεκριμένα αστέρια προς δύο ευρώ το ένα, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό οικονομικά την εκστρατεία κατά της παιδικής πορνογραφίας.

Διαβάστε Επίσης