Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, λέει ο Ντερβίς...

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, λέει ο Ντερβίς Έρογλου

-

Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014

ΘΕΤΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία”, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναφερόμενος στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μιλώντας σε συνέδριο στην πόλη Σίβας της Τουρκίας με θέμα “Το χθες, το σήμερα και το αύριο της Κύπρου”.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “αυτή τη στιγμή ο Τ/κ λαός έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά αν οι διαπραγματεύσεις παρατραβήξουν και δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς τότε είναι δύσκολο να βρούμε αυτή την πίστη ανάμεσα στους Τ/κ και την επόμενη χρονιά”.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι “η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι υπόθεση μόνο των Τ/κ αλλά είναι υπόθεση και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και του τουρκικού λαού”, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για τους Τ/κ να υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι μεγάλες δυνάμεις δίνουν μεγάλη σημασία στην Κύπρο, είναι πάντοντε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας και εργάζονται για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι “οι Ε/κ ισχυρίζονται πως τα γεγονότα στην Κύπρο ξεκίνησαν με τον αγώνα της Τουρκίας” και πρόσθεσε: “Δυστυχώς οι Ε/κ έχουν εξαπατήσει όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλά κράτη του κόσμου δυστυχώς πιστεύουν αυτό το ψέμα”.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν βήμα και πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα το έκαναν με το σχέδιο Ανάν αλλά είναι η τουρκική πλευρά που κατηγορείται συνέχεια.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ακόμη πως η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δεν ωφελεί σε τίποτα επειδή όσο βρίσκεται στο νησί οι Ε/Κ δεν έχουν πρόθεση να συμφωνήσουν σε λύση.

“Μια από τις αιτίες της μη λύσης του Κυπριακού είναι και η απόφαση 1186 του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία γίνεται αποδεκτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στους Ε/κ”, είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Ο Ντερβίς Έρογλου επέκρινε την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τ/κ, προσθέτοντας ότι βασιζόμενοι στην πείρα του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να αποδέχονται κάθε τι που θα πει η ΕΕ.

“Η ΕΕ ήθελε να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα εκπρόσωπό της αλλά εμείς το αρνηθήκαμε. Από τη στιγμή που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οπωσδήποτε θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ του μέλους της γι αυτό εμείς είπαμε ότι δεν το αποδεχόμαστε”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε πως “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά δυστυχώς είναι ανοιχτού τέλους”. Υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη βούλησης για λύση της ε/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε Επίσης