Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΓΓ ΑΚΕΛ: Πλήρης αδιαφορία ΚΤ και ΥΠΟΙΚ για την προστασία της...

ΓΓ ΑΚΕΛ: Πλήρης αδιαφορία ΚΤ και ΥΠΟΙΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

-

Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα και τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν προτάσεις για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, επικρίνοντας τους ότι έδειξαν μεγάλη αδιαφορία στο να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί για το θέμα στην Ολομέλεια της 10 Απριλίου που θα γίνει αυτή η συζήτηση.

Σε σημερινές δηλώσεις του μετά από επίσκεψη στην ΑΤΗΚ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τις προτάσεις του από τον περασμένο Απρίλιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Εδώ και μήνες, είπε, “εκλιπαρούμε ουσιαστικά την κυβέρνηση και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πώς θα μπορούσε να γίνει ρύθμιση αυτού του θέματος με τρόπο που να εξασφαλίζεται ότι ο φτωχόκοσμος δεν πρόκειται να χάσει την κύρια του κατοικία και από την άλλη να υπάρξουν οι ελάχιστες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα. Ούτε εμείς θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα στον τραπεζικό τομέα”.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ούτε από την πλευρά της ΚΤ, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης. “Και έρχονται την τελευταία στιγμή και εκβιάζουν, την κοινή γνώμη ουσιαστικά, μας λένε ότι πάλι συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και δεν σκεφτόμαστε κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει στη χρεοκοπία της οικονομίας. Το ερώτημα, συνέχισε, θα πρέπει να το υποβάλουν στον εαυτό τους, εάν η δική τους η αμέλεια, ανευθυνότητα και αδιαφορία θα οδηγήσει τελικά στη χρεοκοπία με τον τρόπο που χειρίζονται τα ζητήματα”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει δει με μεγάλη έκπληξη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η Γενική Ελέγκτρια στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ξεκινά λέγοντας ότι λόγω των στεγαστικών δανείων και των δανείων στο Συνεργατισμό, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος για το Συνεργατισμό εάν και εφόσον δεν επιτρέψουμε να εκποιηθούν αυτές οι περιουσίες.

Διερωτήθηκε αν το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας “είναι μόνο τα μικρά δάνεια και τα στεγαστικά δάνεια που έχει κάνει ο κόσμος για να έχει στέγη πάνω από το κεφάλι του;” Τα υπόλοιπα τα τεράστια δάνεια που έχουν παραχωρηθεί για την ΚΤ δεν αποτελούν πρόβλημα; Δεν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και εκείνα να γίνουν εξυπηρετούμενα και να εξασφαλιστούν;”

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν λέει ότι θα πρέπει να καταστραφούν οι επιχειρηματίες και δεν είναι αυτό που υπαινίσσεται “αλλά θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τεράστια κονδύλια και όχι στα μικροποσά που χρωστά ο φτωχός ο κόσμος. Και ειλικρινά διερωτώμαι γιατί προσπερνιούνται τα μεγάλα τα ποσά με τόσο μεγάλη ευκολία και επικεντρώνεται η προσοχή μας αλλού”.

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί οτιδήποτε συγκεκριμένο μετά την απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών στο συνέδριο του ΑΚΕΛ την περασμένη βδομάδα ότι όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι μεθοδευμένη, ο κ. Κυπριανού απάντησε “τίποτα απολύτως”. Σημείωσε ότι δέχεται ότι θα πρέπει να είναι μεθοδευμένη η λύση αλλά διερωτήθηκε γιατί τόσους μήνες δεν ετοιμάστηκε πρόταση και δεν συνεργάστηκαν με την ΚΤ για να φέρουν μια πρόταση που με βάση τη δική τους αντίληψη, δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Αυτό αναμένουμε και εμείς από την κυβέρνηση, και δυστυχώς δεν έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο.

Πρόσθεσε ότι όταν συζήτησαν με την Τρόικα, ο Μάρτιν Φέρφεϊτ ήταν έκπληκτος γιατί του είπαμε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει απαγορευτική πρόνοια στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και απάντησε ότι η τρόικα ουδέποτε διεκδίκησε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, σε γερμανική εφημερίδα πριν από τρεις βδομάδες όπου δήλωνε “με υπερηφάνεια ότι στην Κύπρο κατοχυρώσαμε την κύρια κατοικία και δεν πρόκειται να εκποιηθεί. Διερωτούμαι, είναι για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο που λένε αυτά τα πράγματα και στην πράξη κάνουν ακριβώς το αντίθετο;”

Κάλεσε την Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών αν θέλουν να γίνει μια συζήτηση διαφορετική, να καταθέσουν προτάσεις.

Σε ότι αφορά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΣ και το Γενικό Διευθυντή της ΑΤΗΚ προχώρησε στη διαπίστωση ότι επιχειρείται από κάποιους να δυσφημιστεί το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με στόχο να μειωθεί η αξία του οργανισμού

Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο περιθώριο για να αντισταθεί στο ξεπούλημα, όπως είπε, ενός ημικρατικού οργανισμού που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε πολύ υψηλό επίπεδο στον κυπριακό λαό.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση, τον Πρόεδρο του ΔΣ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΤΗΚ για το πώς προχωρά η πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού “και να τους μεταφέρουμε τη δική μας, επίμονη θέση ότι θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ στη βάση των επιχειρημάτων που έχουμε κατ` επανάληψη αναλύσει τόσο εντός της Βουλής όσο και εκτός. “Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο περιθώριο για να αντισταθούμε σε αυτό το ξεπούλημα που γίνεται ενός ημικρατικού οργανισμού που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε πολύ υψηλό επίπεδο στον κυπριακό λαό”, είπε.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι το πρόγραμμα εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τίθενται διάφορα ζητήματα και συζητώντας με το Συμβούλιο, τη Διεύθυνση αλλά και το προσωπικό, “διαπίστωσή μας είναι ότι επιχειρείται από κάποιους να δυσφημιστεί ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει πρώτα και κύρια τον οργανισμό να αυξήσει την αξία του”.

Είπε ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα σχέδια που έχουν γίνει είναι πολύ υποδεέστερο με την έννοια ότι το τί θα δοθεί στο προσωπικό είναι πολύ λιγότερο και θα βοηθήσει τον οργανισμό να αυξήσει την αξία του σε μια περίοδο όπου κάποιοι επιχειρούν να τον ξεπουλήσουν.

Εξήγησε ότι ακούγονται φωνές στη Βουλή των Αντιπροσώπων που λένε ότι αυτά που δίνονται στο προσωπικό είναι υπερβολικά ενώ η αναλογιστική μελέτη δείχνει ακριβώς το αντίθετο ότι το σχέδιο ουσιαστικά θα αποσβεστεί στους επόμενους 16 μήνες με την εφαρμογή του. “Κάποιοι, χωρίς να μπουν στον κόπο να φέρουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το σχέδιο αλλά και τις επιπτώσεις, τις θετικές που θα προκύψουν στον οργανισμό, βιάζονται να εξαγάγουν συμπεράσματα και μάλιστα κινδυνολογούν για να διαμορφώσουν κοινή γνώμη σε βάρος του προσωπικού του οργανισμού”.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να το δεχθεί αυτό και θα παρουσιάσει την πραγματική εικόνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο καθένας θα αναλάβει και τις ευθύνες του.

Ανέφερε ότι είναι άξιο απορίας γιατί κάποιοι δεν θέλουν τον οργανισμό να έχει μεγαλύτερη αξία όταν θα τον προωθήσουν προς πώληση. “Διερωτώμαι ειλικρινά τί κρύβεται πίσω από αυτές τις προσεγγίσεις. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα, γιατί θέλουν να κρατηθεί η αξία του οργανισμού χαμηλά την ώρα που προωθείται για ιδιωτικοποίηση. Κάποιοι θα τον αγοράσουν. Και όσον πιο χαμηλά είναι η τιμή του, τόσο πιο συμφέρουσα θα είναι η πώληση για κάποιους. Εμείς θα αντιταχθούμε σε αυτές τις προσεγγίσεις”, διαβεβαίωσε.

Ως ΑΚΕΛ θα τοποθετηθούμε ξεκάθαρα στη Βουλή, με προτεραιότητα να τερματίσουμε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης