Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΓιάννος Λαμάρης: Προστασία της οικογενειακής εστίας

Γιάννος Λαμάρης: Προστασία της οικογενειακής εστίας

-

width=”475″/>

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη παρέστη σήμερα στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ενημέρωσε τη σύσκεψη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, η οποία αυστηροποιεί τους ελέγχους των τραπεζών και ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.

Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του παραιτηθέντος Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, στην οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εκποιήσεις περιουσιών για να χαλιναγωγηθούν οι οφειλέτες οι οποίοι σκόπιμα δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους, ο κ. Λαμάρης είπε ότι επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα και αφήνεται να αιωρείται επί των κεφαλών των μελών της Βουλής ότι η νομοθετική προσπάθεια της Βουλής για προστασία της κύριας κατοικίας θα επιφέρει πλήγμα στις τράπεζες και θα πλήξει την επιτυχία τους στα γνωστά «στρες τεστ» και θα ενθαρρύνει όσους δεν πληρώνουν σκόπιμα τα δάνεια τους.

Αφού ανέφερε ότι και η ίδια η Τρόικα θεωρεί τη μαζική εκποίηση κατοικιών καταστροφή, επανέλαβε ότι οι τράπεζες μπορούν να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες μεθόδους για οφειλέτες που σκόπιμα αποφεύγουν να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμενοποιεί τους όρους υπό τους οποίους θα μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στο Δικαστήριο και να αιτηθεί αναστολή καταβολής δόσεων. Σημείωσε ότι ο ενώπιον του Δικαστηρίου αιτητής θα πρέπει να αποδείξει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει το δάνειο του.

Ο κ. Λαμάρης διατύπωσε τη θέση ότι “τα τερτίπια των τραπεζών περί δυσκολιών πρέπει να υποβάλλονται σε άλλους”. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες με όσα έκαναν, αρκετά έμειναν στο απυρόβλητο και στο χαϊδεμα – κατά την έκφρασή του – και είπε ότι επιτέλους πρέπει να δούμε και αυτό τον κόσμο πού οδηγήθηκε, χωρίς να φέρει την ευθύνη, σε κατάσταση που να μην μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια του.

Ο κ, Λαμάρης είπε πως η Κεντρική Τράπεζα προσκλήθηκε και συμμετείχε από την αρχή στη συζήτηση της πρότασης νόμου και αρχικά κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής τις ανησυχίες, ακολούθως όμως αποχώρησε.

Ερωτηθείς εάν τελικά θα αναβληθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ, Λαμάρης ανέφερε ότι η Σύσκεψη των Αρχηγών αποφάσισε να μεταφέρει την άποψη της Διοικητού στην Επιτροπή Νομικών που θα συνεδριάσει αύριο, και ξεκαθάρισε ότι τον τελικό λόγο έχουν τα μέλη της Επιτροπής Νομικών.

Διαβάστε Επίσης