Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΔιαμαρτυρία κατοίκων Καλαβασού για το Master Plan

Διαμαρτυρία κατοίκων Καλαβασού για το Master Plan

-

alt=”master plan” src=”/images/KOINONIKA/master_plan.jpg” height=”204″ width=”438″/>Ψήφισμα στο οποίο διαμαρτύρονται για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζεται να γίνουν στην περιοχή τους ενέκριναν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού, που παρέστησαν στην ενημερωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία της Καλαβασού, ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ευρύτερης Περιοχής Καλαβασού.

Η ενημέρωση είχε αντικείμενο το ΜasterPlan των εγκαταστάσεων που προγραμματίζεται να ανεγερθούν στην περιοχή σχετικά με το τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρεται ότι «την Παρασκευή 7 του μηνός εξέπνευσε η προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης και ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Άθως Χαραλάμπους, εμπειρογνώμονας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και ασφάλειας στην τεχνολογία, ο Θεόδουλος Παντελής, Μηχανικός Ενέργειας, μέλος του ΕΤΕΚ και ο Παντελής Μεταξάς περιβαλλοντολόγος».

Οι τρεις ομιλητές, αφού ανέλυσαν και εξήγησαν στους παρευρισκόμενους το MasterPlan, απάντησαν σε ερωτήσεις και ακολούθησε ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα αποσταλεί σε Υπουργεία και άλλους αρμόδιους φορείς.

Στο ψήφισμα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται «για τη διαχρονικά αποδεδειγμένη περιφρόνηση του κράτους προς την υγεία και την ασφάλεια τους και για τη διαδικασία διαβούλευσης αφού δεν έχει εξασφαλίσει την πληροφόρηση όλων των επηρεαζόμενων. Ζητούμε την παράταση της υποβολής απόψεων διότι δεν έγινε η ενδεδειγμένη ενημέρωση. Δεν δεχόμαστε να εγκριθεί οτιδήποτε χωρίς τη συγκατάθεσή μας, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομερώς τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια μας και συνεπώς απορρίπτουμε το “MasterPlan” αφού δεν συνοδεύεται από Μελέτη Επιπτώσεων» προστίθεται στο ψήφισμα.

Επίσης οι κάτοικοι δεν δέχονται «ένα σχεδιασμό τέτοιας έκτασης που αλλοιώνει ριζικά την περιοχή, χωρίς να γίνει Στρατηγική Μελέτη για τις επιπτώσεις και για την ανάπτυξη της περιοχής σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τη δεσμευμένη περιοχή του Σχεδίου όπως απαιτούν οι κάτοικοι της περιοχής για περισσότερο από 3 χρόνια».

Ζητούμε συνεχίζει το ομόφωνο ψήφισμα όπως «παγοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες μεγάλες αναπτύξεις και να αναζητηθούν άλλοι χώροι αφού δεν είναι απαραίτητο να γίνουν στην περιοχή. Επίσης ζητούμε να γίνουν διαφανείς μελέτες

«Κόστους – Οφέλους» τόσο για το κράτος όσο και για την περιοχή που να μας πείσουν ότι τα προγραμματιζόμενα έργα θα είναι προς το συμφέρον του τόπου μας».

Διαβάστε Επίσης