Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤέρμα στην παράνομη λατόμευση στην κατεχόμενη Κλεπίνη ζητεί ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών

Τέρμα στην παράνομη λατόμευση στην κατεχόμενη Κλεπίνη ζητεί ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών

-

20 Ιανουάριος 2014

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή της κατεχόμενης Κλεπίνης, κοντά στην κορυφή από την οποία η οροσειρά Πενταδακτύλου, έλαβε το όνομά της και κήρυξή του σε Μνημείο Χώρου σύμφωνα με το Burra Charter του 1999.

O Σύλλογος αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη ή/και παράνομη λατόμηση φτάνει τα όρια του εγκλήματος κατά της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς και οι επιπτώσεις είναι μη ανατρέψιμες, όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο, την πανίδα και χλωρίδα».

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί προτείνουν τον τερματισμό της λατόμησης, την εφαρμογή ορίων και αυστηρής ρύθμισης της ποσότητας των οικοδομικών και αδρανών υλικών, που μέσω της πράσινης γραμμής καταλήγουν στις οικοδομές στις ελεύθερες περιοχές, εκπόνηση μελετών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λατομική δραστηριότητα στην περιοχή και κήρυξη του σε Μνημείο Χώρου σύμφωνα με το Burra Charter του 1999».

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών ζήτησε ήδη γραπτώς συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και με το Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, για από κοινού συντονισμένες ενέργειες αν αυτό κριθεί χρήσιμο και αναγκαίο.

Περαιτέρω, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς Μηχανικών στους οποίους είναι μέλος, για πιθανές παρεμβάσεις.

Για όλα τα πιο πάνω, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Επιμελητήριο των Τουρκοκυπρίων Πολιτικών Μηχανικών, οι ανησυχίες των οποίων είναι ανάλογες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης