Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΑΚΕΛ : O κ. Ιωνάς Νικολάου να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη

ΑΚΕΛ : O κ. Ιωνάς Νικολάου να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη

-

14 Ιανουάριος 2014

Για ασύγγνωστη ολιγωρία κατηγορεί το ΑΚΕΛ τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, αναφορικά με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και τον καλεί να αναλάβει έμπρακτα και άμεσα την πολιτική ευθύνη.

Σε δηλώσεις του, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα το να εξαγγέλλονται ημίμετρα δεν αποτελεί τη λύση στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στις Κεντρικές Φυλακές».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ο αρμόδιος Υπουργός έχει επιδείξει ασύγγνωστη ολιγωρία, αφού από την ανάληψη των καθηκόντων του πέρασαν έντεκα σχεδόν μήνες και αφού μεσολάβησαν πέντε θάνατοι και πολλαπλοί βιασμοί, προτού αποφασίσει να προτείνει μέτρα».

Ανεξαρτήτως, συνέχισε, «του κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι εφαρμόσιμα ή κάποια από αυτά χρήσιμα ή επιζήμια, όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι ετεροχρονισμένα. Είναι προϊόν προχειρότητας και ολιγωρίας».

Για παράδειγμα, είπε ο κ. Δαμιανού, «χθες το πρωί ο κ. Νικολάου ενημέρωνε τη Βουλή ότι η παρουσία της ΜΜΑΔ είναι προσωρινή ενώ το απόγευμα την μετέτρεψε σε επ΄ αόριστον».

Όπως είπε, «αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι σοβαρή όξυνση των προβλημάτων που όντως υπήρχαν πάντοτε στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Όξυνση η οποία σήμερα συνοδεύεται από αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε, «αντί να προχωρήσει από την πρώτη στιγμή στη λήψη αποφασιστικών μέτρων, καθυστέρησε υπερβολικά και δέσμιος της επικοινωνιακής πολιτικής αντί της ουσιαστικής επίλυσης προβλημάτων, απέτυχε να διαχειριστεί την κατάσταση».

Ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε άλλων ευθυνών, πρόσθεσε, «ο κ. Νικολάου οφείλει να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη».

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος, «προτείνουμε: Την άμεση σύσταση επιτροπής επιστημόνων, οι οποίοι να διαμορφώσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα υλοποιήσιμες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού μας συστήματος, την άμεση διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταγράφηκαν οι πέντε τραγικοί θάνατοι/αυτοκτονίες στις Κεντρικές Φυλακές και την  αυξημένη παρουσία περιπολιών έξω από τα κελιά βαρυποινιτών και στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του νυχτερινού εγκλεισμού τους».

Το ΑΚΕΛ προτείνει, επίσης, την άμεση απόσπαση και/ή πρόσληψη ψυχολόγων και άλλων ειδικών εντός των Κεντρικών Φυλακών, για να ενισχύσουν το υφιστάμενο δυναμικό, την άμεση τροχοδρόμηση νομοθετικών αλλαγών και την πιστή εφαρμογή υφιστάμενων, με αποκλειστικό κριτήριο την αποφόρτιση του φαινομένου του υπερπληθυσμού και την έμπρακτη εφαρμογή των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία ως θεσμός ασχολείται συστηματικά με τα προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές».

Ως πολιτικά κόμματα, είπε ο κ. Δαμιανού, «μπορούμε να προτείνουμε αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την κυβέρνηση. Διερωτόμαστε», συνέχισε, «κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημέρωση και γνώση από τον αρμόδιο Υπουργό και από πότε για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος ο Υπουργός κατήγγειλε δημόσια περί διαφθοράς, ανικανότητας και υπόσκαψης στις Κεντρικές Φυλακές. Και εάν είχε ενημέρωση ποιες οδηγίες έδωσε».

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «τόσο με το κριτήριο πολιτικής ευθιξίας που ο ίδιος ο κ. Νικολάου έθετε για προκατόχους του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και με το κριτήριο του μέσου πολίτη, της κοινωνίας ολόκληρης που παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση, η επιλογή είναι μία: Η έμπρακτη και άμεση ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον κ. Ιωνά Νικολάου», κατέληξε. 

Διαβάστε Επίσης