Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜήνυμα συσπείρωσης στέλνει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΠΕΟ

Μήνυμα συσπείρωσης στέλνει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΠΕΟ

-

Θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, απευθύνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2014, εκφράζοντας παράλληλα τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία και για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Στο Πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα, η ΠΕΟ εκφράζει την προσδοκία “το 2014 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου και του λαού μας”, αναφέροντας ότι για την Οργάνωση, “υπέρτατος στόχος παραμένει η απαλλαγή του τόπου μας από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου στη βάση αρχών”.

“Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της επίθεσης στις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις, μια πιθανή λύση του Κυπριακού, εφόσον αυτή θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των Κυπρίων, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για επανεκκίνηση της ανάπτυξης και για αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας”, προσθέτει.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, η ΠΕΟ απευθύνει και στους Τ/κ, αναφέροντας ότι “μέσα από τις σχέσεις συνεργασίας και κοινής δράσης που έχουμε αναπτύξει με το προοδευτικό Τ/κ συνδικαλιστικό κίνημα,  θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε τον κοινό μας αγώνα για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και οι  Κύπριοι να γίνουν οι νοικοκύρηδες στο δικό τους κράτος”.

Επιπλέον, εν όψει του 2014, η ΠΕΟ στέλλει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης, αναφέροντας ότι “μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η αξία και σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους”.

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αποτελεί δύναμη διεκδίκησης, δύναμη αγώνα και συλλογικής προσπάθειας και καλεί “τους εργαζομένους να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις γραμμές” της Οργάνωσης και να συμπορευτούν μαζί της, αλλά και  με όλους εκείνους στη Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται για ένα κόσμο πιο δίκαιο, ειρηνικό και ανθρώπινο.

“Η κοινωνία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση, αιτία της οποίας είναι οι σκληρές επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της αλόγιστης λειτουργίας των τραπεζών καθώς και της εγκληματική αδράνειας των μηχανισμών ελέγχου που ήταν εντεταλμένοι για τον έλεγχο και την εποπτεία τους”, αναφέρει η ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι “οι συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά μετά την συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης-Τρόικας τον Μάρτιο του 2013 και την υπογραφή του λεγόμενου Μνημονίου Συναντίληψης” που “οδήγησε στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην βύθιση της οικονομίας στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας”.

“Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τον λαό ευρύτερα, η Κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Τρόικα, εμμένοντας στον παραλογισμό ότι μόνο με τη πιστή εφαρμογή του Μνημονίου θα βγούμε από το Μνημόνιο, δεν δείχνει καμιά διάθεση να αγωνιστεί και να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους και την κοινωνία”, προσθέτει.

Αντίθετα, υιοθετεί, σύμφωνα με την ΠΕΟ, “τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η Τρόικα, και πολλές φορές γίνεται και περισσότερο αντιδραστική από την Τρόικα”.

Αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, “όχι μόνο δεν έχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά αντίθετα έχουμε οπισθοδρόμηση και σκλήρυνση της λιτότητας”, η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι “μπροστά σε αυτή την πορεία καταστροφής”, δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής θεατής.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα, η ΠΕΟ αναφέρει ότι αυτές είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η κοινωνική στήριξη των ανέργων και επέκταση του χρόνου παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος, η αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων Οργανισμών κοινής ωφελείας καθώς και της συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υπεράσπιση του τριμερούς και κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κατοχύρωση και προστασία των Ταμείων Προνοίας, η άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη των οικογενειών που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Προσθέτει ότι ιδιαίτερα σημαντικό καθήκον της “είναι η στήριξη και η βοήθεια σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη”.

“Η επιλογή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την σκληρή δουλειά για οργάνωση της αντίδρασης και της αντίστασης των εργαζομένων και της κοινωνίας, απέναντι σ’αυτές τις πολιτικές που οδηγούν στην κοινωνική πισωδρόμηση”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες για το 2014 βασικό καθήκον της είναι η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και η προστασία της εργασίας”.

Επίσης, η ΠΕΟ απαιτεί “να επανακατατεθούν από την Κυβέρνηση τα δύο νομοσχέδια που ενισχύουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και που δυστυχώς η νέα Κυβέρνηση, λόγω και των πιέσεων από τους συνδέσμους εργοδοτών, απέσυρε και δεν τα επαναφέρει”.

Διαβάστε Επίσης