Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΣτη Γενική Εισαγγελία όλο το υλικό της Επιτροπής Θεσμών για τα χρηματοπιστωτικά

Στη Γενική Εισαγγελία όλο το υλικό της Επιτροπής Θεσμών για τα χρηματοπιστωτικά

-

30 Σεπτέμβριος 2013

Στη Γενική Εισαγγελία θα παραδοθεί όλο το υλικό που κατέχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών όσον αφορά την έρευνά της για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό αναφέρθηκε κατά την αρχή της συνεδρίας σήμερα, στην οποία στη συνέχεια αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή συνεχίσει τη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στην αξιοποίηση των ευρημάτων της, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, η Προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, η Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νώντας Μεταξάς, ο Έφορος ΦΠΑ, και εκπρόσωπος του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Στο μεταξύ, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος ήταν καθοδόν προς τη Βουλή για να διαβουλευθεί με την Επιτροπή, κλήθηκε για άλλο επείγον θέμα και δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη συμφώνησαν όπως υπάρξει συνεννόηση σε αργότερο στάδιο.

Ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από την Γραμματεία της να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς ζητηθεί από την Επιτροπή, κατατεθούν προτού παραδοθεί όλο το υλικό στη Νομική Υπηρεσία του κράτους.

Θέμα ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του ΑΚΕΛ να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης έθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Συλλούρη ότι για τα θέματα που έχουν καταγραφεί θα κληθούν πολλοί και διάφοροι.

Μέσα σ’ αυτά μπορεί να είναι και ο κ. Ορφανίδης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι είναι αίτημα του ΑΚΕΛ, είναι αίτημα όλων. Το πότε θα κληθεί όμως πρέπει να το αποφασίσουμε, είπε.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θεωρεί ότι η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά το έργο της όσον αφορά στην ανάδειξη των περισσοτέρων θεμάτων και πτυχών. Ωστόσο, δεν απέκλεισε η Επιτροπή να επανέλθει με την εξέταση και άλλων θεμάτων.

Εξήγησε ότι αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι όλα αυτά τα θέματα πώς θα εξεταστούν, πως θα ερευνηθούν ούτως ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να μην τιμωρηθούν κάποιοι μόνο για εντυπώσεις αλλά εκείνοι που έχουν ευθύνες, είπε.

Ανάγνωσε κατάλογο, που προετοίμασε ο ίδιος, θεμάτων που ενδιαφέρουν την Επιτροπή διευκρινίζοντας ότι πιθανώς να προκύψουν και άλλα θέματα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα αξιόγραφα, την επεξεργασία δεδομένων που κατατέθηκε για τραπεζικές συναλλαγές, τις φορολογικές υποχρεώσεις όσων απέσυραν λεφτά από τις τράπεζες, το θέμα του ΕLA, των ομολόγων, της αγοράς ξένων τραπεζών, πτυχές που αφορούν το συνεργατισμό, τα δάνεια αξιωματούχων τραπεζών και άλλων προσώπων, την αξιοποίηση των ευρημάτων Alvarez & Marsal, την έκθεση Pimco, τις διαγραφές δεδομένων από αρχεία τραπεζών και το τι έχει γίνει για τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «δεν θα κλείσουμε αν δεν κρίνουμε πολιτικά ότι αποδόθηκε η δικαιοσύνη».

Διαβάστε Επίσης