Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑKαι στην Λεμεσό απειλές από καθηγητές και διευθύνσεις σχολείων

Kαι στην Λεμεσό απειλές από καθηγητές και διευθύνσεις σχολείων

-

Τα ίδια φαινόμενα απειλών από καθηγητές και διευθύνσεις σχολείων που είδαμε στην Λευκωσία, είχαμε και στην Λεμεσό, όπως μας ενημερώνει με γραπτή ανακοίνωση η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λεμεσού. Οι οργανωμένοι μαθητές πάντως προειδοποιούν το Υπουργείο Παιδείας πως η σημερινή στάση από τα μαθήματα ήταν μόνο η αρχή του αγώνα για να αφαιρεθούν τα κόμιστρα από τα λεωφορεία των μαθητών:

“Σήμερα υλοποιήσαμε προηγούμενη απόφαση της ΕΣΕΜ Λεμεσού, όπου προειδοποιήσαμε ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, εφόσον δεν καλεστεί σε διάλογο το οργανωμένο μαθητικό κίνημα μέσω των δημοκρατικά εκλεγμένων σωμάτων του.

Καλέσαμε το σύνολο της μαθητικής κοινότητας της Λεμεσού να συμμετέχει στη διαμαρτυρία σήμερα, σε μια συμβολική αποχή από τα μαθήματα μόνο την 3η περίοδο των μαθημάτων. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ως μαθητές δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόικας.

Σε συνέχεια της προηγούμενης μας επιστολής που αποστείλαμε προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και το Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι δεν είχαμε καμία απάντηση στο αίτημα μας για μη καταβολή των 15 ευρώ στις σχολικές διαδρομές. Στην επιστολή μας καλούσαμε τους εμπλεκόμενους νασυγκαλέσουν σε διάλογο παίρνοντας την άποψη και του οργανωμένου μαθητικού κινήματος.

Η σημερινή κινητοποίηση των μαθητών της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και δώσαμε το μήνυμα ότι την ώρα που οι γονείς μας μένουν άνεργοι, οι άποροι συμμαθητές μας αυξάνονται, δεν μπορεί η κυβέρνηση, να αποφασίζει, εν καιρώ μάλιστα που τα σχολεία είναι κλειστά, να επιβάλλει μονομερώς στον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμη ένα μηνιαίο φορτίο. Και τι θα γίνει με τις πολυμελείς οικογένειες; Τι θα γίνει με αυτούς που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν καν τις βασικές τους ανάγκες; Απαιτούμε κατάργηση των κομίστρων ΤΩΡΑ!

Τέλος θέλουμε να καταδικάσουμε την απαράδεκτη στάση μερικών διευθύνσεων, οι οποίες δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των ΕΣΕΜ και ανέπτυξαν ανυπόστατη επιχειρηματολογία ότι δήθεν η ΕΣΕΜ δεν υφίσταται και εξαπέλυαν απειλές. «Οι περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμοί». Στο άρθρο 15, σημείο 36 λέει μεταξύ άλλων πως: «Οι ΕΣΕΜ (…) επιδιώκουν την επίλυση προβλημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος των μαθητών της επαρχίας τους (…), συντονίζουν τις δραστηριότητες των Κ.Μ.Σ. των σχολείων της επαρχίας τους».

Θυμίζουμε ότι όπως εμείς σεβόμαστε το δικαίωμα των καθηγητών μας να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν αλλά και να προστατεύουν τα δικαιώματα τους, τους καλούμε να συμπεριφερθούν με τον ανάλογο τρόπο. Άλλωστε αυτοί δεν είναι γονείς; Ή μήπως τους φαίνεται ασήμαντο το ποσό των 15 ή 20 Ευρώ το μήνα;

Παρόλα αυτά, εμείς, συνεχίζουμε να καλούμε σε συστράτευση αγώνα τόσο τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς μας όσο και τους οργανωμένους γονείς μας, για να προστατεύσουμε από τις πολιτικές λιτότητας, ένα βασικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό όπως είναι η παιδεία μας. Εμείς σε ανάλογη περίπτωση θα είμαστε δίπλα τους, όπως ήμασταν και στο παρελθόν.

Με εκτίμηση,

Για την γραμματεία της ΕΣΕΜ Λεμεσού

Μιχάλης Μιχαήλ (Πρόεδρος)”

Διαβάστε Επίσης