Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟ Δημ. Χριστόφιας, καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του από την Ερευνητική Επιτροπή

Ο Δημ. Χριστόφιας, καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του από την Ερευνητική Επιτροπή

-

Αύγουστος 2013

ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΠΡΟΘΥΜΑ ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ

«ΑΝ ΔΙΑΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της κατάθεσης Χριστόφια πατήστε ΕΔΩ«Δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Η άρνηση ήταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί την ανάγνωση της κατάθεσής μου», δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε σχέση με την αποχώρησή του νωρίτερα από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάγγειλε την προσπάθεια φίμωσής του, ενώ εξέφρασε δυσφορία τόσο για την άρνηση της Επιτροπής να του δοθεί περισσότερος χρόνος για προετοιμασία, όσο και για τη σειρά της κατάθεσής του. Αφού, όπως είπε, έπρεπε να καταθέσει προτελευταίος, πριν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και όχι πριν από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχωρεί αυτή την ώρα, όπου θα αναγνώσει τη γραπτή του δήλωση, που θα διάβαζε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Δημ. Χριστόφιας προέβη σε μια προκαταρκτική δήλωση.

«Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη, με βάση τον νόμο, να δεχθεί την κατάθεση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μην πω ότι είναι υποχρεωμένη να ακούσει την γραπτή κατάθεση του τέως Προέδρου», είπε αρχικά.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ερευνητικής Επιτροπής πρόθυμα για να καταθέσει τις απόψεις του σε σχέση με τις πολιτικές που η κυβέρνησή του είχε ακολουθήσει, καθώς επίσης θα αναφερόταν και σε τρίτους που υπέσκαψαν αυτές τις πολιτικές.

«Δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω σε ερωτήσεις. Η άρνηση που υπήρξε είναι άρνηση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί να αναγνώσω την κατάθεσή μου, το κείμενο το γραπτό», είπε. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν του δόθηκε μια μικρή αναβολή που είχε ζητήσει για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής με πολύ καλή θέληση και με πρόθεση να την βοηθήσει, «εάν και εφόσον ο στόχος της είναι να κατατεθούν τα πραγματικά γεγονότα και να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα σε σχέση με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας». Δυστυχώς, αντιμετωπίστηκα με τον τρόπο που έχω αντιμετωπιστεί, είπε.

«Θέλω να εκφράσω τη δυσφορία μου γι’ αυτό, τόσο σε ό,τι αφορά στην άρνηση να μου δοθεί περισσότερος χρόνος, όσο και σε ό,τι αφορά στη σειρά που η Επιτροπή έχει καθορίσει για τις καταθέσεις». Θα έπρεπε, είπε, να καταθέσει προτελευταίος, πριν από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αντί τούτου και μετά που μου αρνήθηκαν να πάρω κάποια παράταση, βρέθηκε στο ενδιάμεσο ο κ. Ορφανίδης. Αυτό το θεωρώ δεοντολογικά, πολιτικά και άλλως πως απαράδεκτο». Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ένιωσε πως δικάζεται, κάτι εντελώς απαράδεκτο, όπως είπε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αν διαπράξουμε το φοβερό λάθος να δικάζονται πολιτικές και πολιτικοί, αυτό θα οδηγήσει την κοινωνία μας στο βάραθρο, αυτό θα είναι ταφόπετρα της Δημοκρατίας».

«Ακόμα και στα δικαστήρια εκείνοι που κατηγορούνται για φοβερά εγκλήματα, έχουν με βάση το νόμο, το δικαίωμα να καταθέσουν και να αναγνώσουν την μαρτυρία τους. Εμάς έγινε προσπάθεια να μας φιμώσουν, πράγμα που θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», είπε.

Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι δούλεψε σκληρά μαζί με τους συνεργάτες του για να πουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και για να ακούσει ο Κυπριακός λαός τη δική τους εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων ετών. «Βεβαίως αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή για ορισμένους», είπε και άρχισε την ανάγνωση της γραπτής του κατάθεσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της κατάθεσης Χριστόφια πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε Επίσης