Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜουϊζνιεκς: Ο κίνδυνος αύξησης της παιδικής εργασίας απειλεί και την Κύπρο

Μουϊζνιεκς: Ο κίνδυνος αύξησης της παιδικής εργασίας απειλεί και την Κύπρο

-

Αύγουστος 2013

Με το πρόβλημα της παιδικής εργασίας που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί μία ζοφερή πραγματικότητα στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, καταπιάνεται ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς, σε παρέμβαση του που πρόκειται να δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο Επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη αποτελεί ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι σήμερα, περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών εργάζονται σ` όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, η πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη είναι ζοφερή.

Στη Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%.

Στη Ρωσία εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά και στην Ιταλία εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών.

Στη Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στη Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές για να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται στερούνται της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Η επιλογή της εκπαίδευσης σε βάρος της παιδικής εργασίας αποτελεί το μόνο τρόπο για να αναπτυχθεί μία χώρα, καταλήγει ο Επίτροπος.

Διαβάστε Επίσης